Krimi

Hjemmehjælper tilstår 80 bedragerier mod pensionister - dømt for tredje gang

Ved Københavns Byret blev den 27-årige kvinde idømt ti måneders ubetinget fængsel.  Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

En 27-årig hjemmehjælper var to gange frakendt retten til at arbejde som sosuassistent - alligevel blev hun ansat som vikar og begik nye bedragerier.

Kravet fra anklageren var klart, da en 27-årig tidligere sosuassistent tilstod 80 tilfælde af bedrageri mod ældre mennesker, hun havde plejet i beskyttede boliger og på forskellige plejehjem.

Bedrageri begået ved køb hos internetbutikker som Gucci, Magasin og rejsebureauer - alle med kreditkortoplysninger, som sosuassistenten var kommet i besiddelse af gennem sit arbejde hjemme hos de ældre.

- Der er tale om et tillidsbrud af værste skuffe overfor nogle af de mest svage og udsatte i samfundet. Derfor må hammeren falde, og den må falde hårdt, sagde anklager Konrad Joe Frank i sine afsluttende bemærkninger i Københavns Byret.

Det er grov kriminalitet

Han krævede derfor en straf på ti måneders ubetinget fængsel - og det var dommeren enig i:

- Du skal straffes for det, du har begået, og du har frem til det sidste forhold udnyttet kortoplysninger på mennesker, du var sat til at passe på. Det er grov kriminalitet, sagde dommer Gitte Cordes i sin begrundelse for dommen.

Retssagen blev afviklet som en tilståelsessag, men den 27-årige ønskede ikke i detaljer at forklare, præcis hvordan hun var kommet i besiddelse af sine ofres kortoplysninger.

- Det var meget ligetil. Jeg tænkte mig ikke rigtigt om. Det blev bare ved, sagde den 27-årige kvinde, der var mødt op i retten med håret redt tilbage i en knold, lyseblå skjorte, stramme sorte bukser og sko med en lille hæl.

Rejser, tøj og ting til hjemmet

I alt er hun dømt for bedrageri for samlet over 300.000 kroner - der blandt andet er gået til tøj, grønne planter og andre ting til hjemmet, madudbringning og to rejser.

Desuden er det indeholdt i strafudmålingen, at den 27-årige nu er dømt for tredje gang for den samme type kriminalitet - og at hun i forbindelse med begge de tidligere domme er frakendt retten til at virke som sosuhjælper for personer svækket af alderdom, sygdom eller lignende.

En frakendelse hun har ignoreret og i forbindelse med en tidligere dom omgik ved at rette i sin straffeattest - ligesom hun fortsatte med at begå nye bedragerier frem til hun blev varetægtsfængslet 11. maj 2020.

Bedragerierne fortsatte på trods af, hun var idømt og endnu ikke havde afsonet otte måneders fængsel i december 2019 - og på trods af, at hun igen i februar 2020 blev kaldt til samtale med politiet og sigtet for yderligere 41 bedragerier.

Fortsat i fængsel

- Selvom hun bliver sigtet for 41 forhold i februar 2020, fortsatte hun i april 2020 med at arbejde som sosuhjælper og misbrugte kortoplysninger fra den person, hun var sat til at passe, sagde anklager Konrad Joe Frank.

Derfor krævede han også den 27-årige kvinde fortsat varetægtsfængslet, indtil hun reelt begynder afsoningen - hvilket dommeren igen var enig i.

- Du har fået din tredje dom for ensartet kriminalitet. Og efter at du bliver kaldt ind til samtale med politiet, fortsætter du helt frem til 11. maj, hvor du bliver anholdt. Med de oplysninger kan jeg ikke nå frem til andet end, at der er en risiko for gentagelsestilfælde, sagde dommer Gitte Cordes.

Tilfreds anklager

Den 27-årige modtog dommen, og anklageren er tilfreds med sagens udfald.

- Det er jeg særligt, fordi retten lagde vægt på de skærpende omstændigheder, herunder at der er tale om en meget grov kriminalitet, der er begået mod nogle af de mest udsatte og sårbare mennesker i vores samfund, sagde anklageren, efter retsmødet var slut.

Desuden hæftede han sig ved, at dommeren lagde vægt på, at en række af forholdene var begået, mens den tidligere hjemmehjælper vidste, hun igen blev efterforsket for bedrageri.

- Det er sådan, at jo flere gange, man begår tilsvarende kriminalitet, jo dyrere bliver det. Så du skal bare vide, at hvis du falder i igen, så bliver dommen derefter. Det er simpelthen mere alvorligt, når man ikke tager ved lære, sagde dommer Gitte Cordes i sin begrundelse for dommen.