Krimi

Tre mænd fik livstid for dobbeltdrab - to idømt 20 års fængsel

To svenske mænd, der var 17 år, da drabene skete, blev idømt 20 års fængsel. Tre mænd skal i fængsel på livstid.

Fem svenskere er fredag i Retten i Glostrup kendt skyldige i drabet på to svenske mænd i Herlev.

To af drabsmændene, der var 17 år, da drabene fandt sted, er idømt 20 års fængsel for dobbeltdrab i Herlev. De er i dag 18 og 19 år, men var kun 17 år på gerningstidspunktet, og derfor er 20 år den hårdest mulige straf.

Tre andre får livstid. Der er tale om 20-årige Mansor Abdi Ismail, 25-årige Benjamin Owusu Afriyie og 22-årige Mohamed Abdighani Ali. Sidstnævnte menes at have en ledende rolle i banden Dødspatruljen.

De to drab fandt sted i Sennepshaven i Herlev sidste år og skete som del af en svensk bandekonflikt mellem Dødspatruljen og Shottaz fra det svensk-somaliske miljø i Stockholm-forstaden Rinkeby. Her blev de to svenske mænd på 21 og 23 år skudt og dræbt.

Anklager: Helt ubetrådt grund

Derfor dømmes de fem mænd efter bandeparagraffen, der kan hæve straffen. Når der idømmes livstid, er det som udgangspunkt resten af livet, men i gennemsnit bliver livstidsdømte løsladt efter 16-17 år. 20 års fængsel er den højeste straf, som gerningsmænd, der er under 18 år på gerningstidspunktet, kan idømmes.

Senioranklager Rasmus Kim Petersen fortalte tidligere fredag, at det ikke er set før, at unge, der var under 18 år på gerningstidspunktet, er dømt for bandedrab.

- Det er helt ubetrådt grund, sagde han. De fem dømte, der er svenske statsborgere, udvises desuden af Danmark for bestandigt.

Alle fem tiltalte har nægtet sig skyldige og nægter at have været på gerningsstedet.

På tidspunktet for drabet befandt ofrene sig i en bil sammen med en tredje mand, som lykkedes med at slippe væk i god behold.

Derfor var de fem mænd også tiltalt for drabsforsøg, hvilket retten også har fundet dem skyldige i.

Henrik Dupont Jørgensen og Michael Juul Eriksen, der er forsvarere for de to yngste dømte talte for en straf på otte års fængsel. Michael Juul Eriksen lagde blandt andet vægt på, at de unge ville blive straffet mildere i Sverige.

Men det argument afviste dommeren.

- Det er helt ligegyldigt, at man i det land, de tiltalte kommer fra, har en anden retspraksis og strafudmåling, sagde Katrine B. B. Eriksen.

Dødspatrulje på tur i Danmark

Drabene blev begået som led i en svensk bandekonflikt mellem Dødspatruljen og Shottaz fra det svensk-somaliske miljø i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Tidligere er det kommet frem, at et af de to ofre skal have haft en ledende rolle i Shottaz.

Alle de tiltalte har dog nægtet at være med i Dødspatruljen.

Rettens dommere og nævninger har dog fundet det bevist, at dobbeltdrabet skete som en del af den svenske konflikt.

Retten lægger til grund, at de tiltalte kendte til konflikten, og at drabene og drabsforsøget havde baggrund i og var et planlagt led i denne konflikt.

Desuden påpeger den, at svensk politi i en rapport konstaterer, at en af de tiltalte - en 22-årig mand - er en ledende figur i grupperingen Dødspatruljen - som også nævnes under navnet 3 MST.

Blandt de centrale beviser i sagen er fundet af en stjålet sølvgrå Audi, som gerningsmændene brugte ved skyderiet. Politiet fandt den efter skyderiet på en parkeringsplads i Nærum.

Bilen havde brandskader, men i den fandt politiet de to drabsvåben - en AK47 automatriffel og en pistol. Der blev også fundet tøj i bilen - blandt andet huer med dna, der matcher de tiltalte.

På automatriflen er desuden dna, som matcher den ældste af de tiltalte - en 25-årig mand.