Krimi

Rugemor tog det sidste ord inden dom: - Ingen har set, at jeg er et menneske

Den falske rugemor foran Statsforvaltningen i august 2018, hvor en sag om forældremyndighed blev afgjort. Tvillingernes far blev tildelt en halv times samvær hver 14. dag. Bjørn Fabricius Hansen / TV 2

Der ventes at falde dom i sagen fredag klokken 13.

En 38-årig kvinde, som er blevet kaldt 'den falske rugemor', tog det sidste ord, inden der fredag falder dom i en sag, hvor hun er tiltalt for groft bedrageri for samlet 459.000 kroner mod tre barnløse par.

Kvinden har under hele sagen nægtet at forklare sig både til politiet og til retten.

Men på sagens sidste dag bad hun om ordet og forklarede, hvor fortørnet hun har været over at blive kaldt alt fra den falske rugemor til det, der er værre, i Facebookgrupper.

- Ingen har set, at jeg er et menneske, at jeg har et navn, sagde hun.

Forinden havde hendes forsvarsadvokat argumenteret for, at hans klient skal frifindes for tiltalen om groft bedrageri.

Her hæftede han sig ved, at sagen "helt banalt" handler om bedrageri.

- Det her er ikke en sag om, at man har bedraget nogen for deres børn. Man har bedraget nogen for deres penge. Der er en verden til forskel, sagde forsvarer Rasmus Sølberg.

Koldt og kynisk

Anklageren så helt anderledes på sagen.

Den handler om tre par, der på samme tid har betalt for fertilitetsbehandlinger til den tiltalte, fordi de troede, at hun ville være deres rugemor og opfylde deres største ønske om at blive forældre.

I stedet holdt hun dem hen i troen om, at hun var gravid med deres barn, argumenterede anklager Anja Liin. Siden skuffede hun parrene med, at der alligevel ikke var noget barn på vej, imens hun faktisk var gravid med tvillinger, som hun i hemmelighed fødte og beholdt.

Det er mig, der er blevet fremstillet som kynisk, men hvad med de andre?

Den 38-årige tiltalte i retten

På grund af de meget store menneskelige omkostninger i sagen, mener anklageren derfor, at straffes skal skærpes ganske betragteligt.

Hun kræver ubetinget fængsel i to og et halvt år, hvilket vil være en usædvanligt streng straf i en sag om økonomisk bedrageri for under 500.000 kroner.

- Hvad koster det at stjæle folks drømme?, spurgte anklager Anja Liin retorisk.

Anklageren beskrev den tiltalte som kold og kynisk. Argumenterede med, at bedrageriet havde været yderst kontrolleret, at den tiltalte nøje havde udvalgt sine ofre, og at hun vidste alt om, hvor opslidende et fertilitetsforløb er, fordi hun selv har været igennem det.

- Det er en viden, hun på det groveste har udnyttet, ikke bare for at opnå børn til sig selv, men også for at opnå ganske mange penge, sagde Anja Liin.

Ikke alene om kynisme

Den tiltalte tog selv fat i anklagerens beskrivelse af hende som kold og kynisk. Hun mente, at de tre par i sagen, har været ligeså kyniske som hende selv.

- Jeg vil sige, der har været meget lidt empati og menneskesyn i det her. Det er mig, der er blevet fremstillet som kynisk, men hvad med de andre? For de har egentlig kun haft brug for en livmoder, sagde hun.

Tiltalen lyder på groft bedrageri mod de tre par for henholdsvis 61.000, 172.000 og 226.000 kroner.

Det er penge, de har betalt kvinden til påståede udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling, selvom udgifterne i realiteten var lavere, og at kvinden ikke havde tænkt sig at agere rugemor, lyder det i anklageskriftet.

Kvinden er også tiltalt for dokumentfalsk og groft bedrageri for næsten 58.000 kroner mod et forsikringsselskab.

Hun nægter sig skyldig. Hendes forsvarsadvokat mener, at hun skal frifindes. Men hvis hun bliver dømt, vil seks måneders betinget fængsel efter hans opfattelse være en passende straf.

Der falder dom klokken 13.

Beholdt tvillinger i hemmelighed

Ifølge anklageskriftet kom den i dag 38-årige kvinde i kontakt med alle tre par i 2016 og lod dem på samme tid betale for fertilitetsbehandlinger og medicin.

To af parrene har forklaret, at de - uden at kende til det andet par – tog med rugemoren til Cypern på samme tid, og her fik hun med to dages mellemrum lagt befrugtede æg op.

Ægopsætningen førte til, at kvinden blev gravid og fødte tvillinger i december 2016, men hun holdt graviditeten hemmelig for de tre par og beholdt selv tvillingerne.

Først da det ene par opdagede på rugemorens Facebook-profil, at hun havde født tvillinger, gik det op for dem, at noget var helt galt.

Ved en faderskabssag i byretten blev det afgjort, at manden i det ene par var faren til tvillingerne, da det opsatte æg var befrugtet med hans sæd.

Børn tvangsfjernet

Faderskabssagen afgjorde også, at børnene skulle blive hos rugemoren, eftersom hun i henhold til dansk lov har født dem og derfor er deres mor, selvom de ikke deler dna.

Men i februar 2020, hvor børnene var tre år, blev de akut tvangsfjernet fra rugemoren. De blev i stedet placeret i pleje hos deres biologiske far og hans kone, hvor de stadig bor og har det godt.

Sagen, der bliver behandlet fredag ved Retten i Roskilde, handler alene om bedrageri.