Krimi

38-årig rugemor kan ende i fængsel: - Det her er meget mere end en sag om bedrageri

Rugemoren har nægtet at forklare sig i retten - men tre par har fortalt enslydende om systematisk bedrageri, løfter og løgne.

En 38-årig kvinde kan ende i fængsel, efter hun ifølge anklagemyndigheden svindlede tre par til at tro, at hun ville være rugemor for dem.

I stedet bedrog hun parrene for ikke under 459.000 kroner i alt, mener politiet, ligesom hun i al hemmelighed beholdt de tvillinger, der kom ud af fertilitetsbehandlingerne.

Desuden er hun tiltalt for at have forfalsket dokumenter og regninger i forbindelse med det grove bedrageri, og endelig er hun tiltalt for at have bedraget et forsikringsselskab for næsten 58.000 kroner.

Fredag afsiger Retten i Roskilde dom i sagen.

Rugemoren nægter sig skyldig.

Troede på det gode

- Jeg blev meget berørt over, hun ville hjælpe, sagde en kvinde fra et af parrene, da hun afgav sin forklaring i Retten i Roskilde.

Og samme forklaring er alle tre par kommet med.

Rugemoren var en kvinde på 33 år, hun havde allerede tre børn - og hun ville ikke have flere. Hun havde styr på sit liv og ville bare gerne hjælpe et barnløst par med at opnå den lykke, det var at have et barn. Hun var meget overbevisende.

De skulle selvfølgelig ikke betale for det, har alle par forklaret. Det var kun udgifter til medicin og behandlinger, de skulle betale.

Stadig flere penge

Regningerne blev imidlertid flere og flere, beløbene var høje, og rugemoren havde altid en god forklaring på, hvorfor hun igen og igen skulle have flere penge til dyr medicin.

Enten for at forbedre muligheden for at blive gravid - eller for at holde på barnet, hun påstod at bære.

- Hun har altid haft en god forklaring. Det er bare lige en gang mere, har vi været usikre på noget, så har hun haft en forklaring, sagde en mand fra et af de andre par.

En kæmpe sorg

Han troede i tre måneder, at rugemoren var gravid med deres barn. Og ud over det påståede bedrageri, har de menneskelige konsekvenser ramt ham hårdt.

- Det er en kæmpe sorg, at det barn, man troede var der, det har nok aldrig været der. At der aldrig har været et barn. Følelserne er der stadig, sorgen er der stadig, sagde han stille i retten.

Ifølge anklageskriftet blev parrene bedraget for henholdsvis 61.000 kroner, 172.000 kroner og 226.000 kroner i et forløb, hvor rugemoren jonglerede med alle tre par på samme tid primært i foråret og sommeren 2016.

- Det har været en følelsesladet omgang for dem alle tre at se hende igen. De har været nervøse for det, men de var alle glade for at kunne følge op på den anmeldelse, de i sin tid har indleveret. Og de er glade for at give deres bidrag til sagen, siger bistandsadvokat Louise Traberg-Smidt, der repræsenterer alle tre par.

Længere straf en vanligt i spil

Det er endnu ikke kommet frem, hvor lang straf anklager Anja Liin vil kræve.

Den almindelige straf i en sag om groft bedrageri for en halv million kroner vil almindeligvis ligge i nærheden af et halvt års fængsel - hvis tiltalte dømmes - imidlertid kan en række særdeles skærpende omstændigheder være i spil.

- Det her er meget mere end en sag om økonomisk bedrageri. Det er en sag om systematisk svindel med meget store menneskelige konsekvenser, sagde anklageren på retssagens første dag.

Fredag vil den tiltaltes personlige forhold blive gennemgået, inden først anklager og siden forsvarer procederer for henholdsvis straf og frifindelse.

Den tiltalte har mulighed for at tage ordet inden retten trækker sig tilbage for at votere - og det forventes, at dommen afsiges i løbet af eftermiddagen.