Krimi

38-årig rugemor dømt for bedrageri mod barnløse par

Kvinden ankede dommen på stedet.

En 38-årig kvinde begik groft bedrageri for i alt 459.000 kroner mod tre par, da hun lod dem tro, at hun ville være rugemor for dem og lod dem betale for fertilitetsbehandlinger.

Det har en enig domsmandsret ved Retten i Roskilde afgjort fredag.

Hun idømmes ubetinget fængsel i et år og ni måneder.

Kvinden er desuden dømt for dokumentfalsk og groft bedrageri for næsten 58.000 kroner mod et forsikringsselskab.

Hun skal betale erstatning til de tre par og forsikringselskabet. Retten fandt dog ikke grundlag for, at hun skal betale godtgørelse for tort.

Retten lagde i sin udmåling af straffen vægt på forbrydelsens grovhed og lange tidsrum.

- Den gerning, de er fundet skyldig i, berører noget meget følelsesmæssigt, sagde dommer Poul Hald Andersen.

Ankede til landsret

Kvinden havde nægtet sig skyldig og ankede på stedet dommen til Østre Landsret.

Hun sad foroverbøjet på sin stol med kort sort hår og lyttede koncentreret til oplæsningen af dommen iført et mørkeblåt jakkesæt. Da hun efterfølgende snakkede med sin forsvarer og pårørende fældede hun en tåre.

- Hun er selvfølgelig meget overrasket over, at straffen blev så hård, som den blev. Hun er meget chokeret, fortalte hendes forsvarer, Rasmus Sølberg, efterfølgende til TV 2.

Tiltalen lød på groft bedrageri begået mellem marts 2016 og marts 2017 mod de tre barnløse par for henholdsvis 61.000, 172.000 og 226.000 kroner.

Det er penge, de har betalt kvinden til påståede udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling, selvom udgifterne i realiteten var lavere, og at kvinden ikke havde tænkt sig at agere rugemor, lød det i anklageskriftet.

Undervejs i forløbet tog kvinden til Cypern med to af parrene - uden de hver især kendte til det andet par - og fik med to dages mellemrum opsat befrugtede æg på to klinikker.

Det førte til, at rugemoren blev gravid og fødte tvillinger, men det holdt hun hemmeligt for parrene og beholdt selv tvillingerne. Efter dansk lov er børnene hendes, fordi hun har født dem.

Men i februar blev tvillingerne tvangsfjernet og kom i pleje hos deres biologiske far og hans kone. Det er et af de to par, der var på Cypern med rugemoren.

Tilfreds anklager

Ifølge anklager Anja Liin fra Midt- og Vestsjællands Politi udnyttede den dømte de tre pars ypperste ønske om at blive forældre med en "sjælden grad af kynisme".

Hun mente derfor, at kvinden skulle straffes med fængsel i to til to og et halvt år. Efterfølgende var hun ”utrolig glad og utrolig lettet” over dommen.

- Den her dom sender et signal om, at det, som er foregået, er fuldstændig uacceptabelt. Dommen sender også et signal om, at det her ikke bare handler om kroner og ører, den handler også om menneskelige hensyn, siger Anja Liin til TV 2.

Forsvarsadvokat Rasmus Sølberg mente derimod, at straffen var meget hård, Han havde krævet frifindelse, og hvis hun blev dømt: seks måneders betinget fængsel.

- Vi vælger at anke dommen. For hvis min klient virkelig havde villet snyde, så havde hun brugt sine egne æg. Det gjorde hun ikke, og det, mener vi, er en indikation på, at hun ikke haft som mål fra starten at beholde børnene, siger han til TV 2.

Samvær med tvillingerne

Som følge af anken skal sagen fortsætte ved Østre Landsret.

Imens forsætter en anden sag om de tvillinger, der kom ud af ægopsætningen på Cypern.

De blev tvangsfjernet 24. februar, og den afgørelse er indbragt for Ankestyrelsen. Det fortalte den 38-årige rugemor i retten fredag.

Hun havde hidtil afvist at forklare sig både til politiet og i retten, men fredag accepterede hun at svare på forsvarerens spørgsmål vedrørende de personlige forhold.

Her fortalte hun også, at hun har samvær med tvillingerne, som ellers er i pleje hos et af de par, hun har bedraget. Der venter hun også på, at der bliver truffet ny afgørelse om vilkårene for samværet.