Krimi

Sådan har tvillingerne fra 'Den falske rugemor' det i dag

Retssagen mod rugemoren begynder mandag i Retten i Roskilde. Tvillingerne blev tvangsfjernet efter tre år og bor nu hos deres biologiske far.

Allerede inden fødslen var et par tvillingepiger omdrejningspunktet i en usædvanlig svindelsag med store menneskelige konsekvenser.

Tvillingernes rugemor havde med to dages mellemrum fået sat befrugtede æg fra to forskellige par op på to klinikker på Cypern – det vidste parrene ikke, og begge fik at vide, at der ikke kom en graviditet.

Men det gjorde der. Rugemoren holdt graviditeten hemmelig og beholdt både børn og de penge, hun havde fået fra begge par, til at dække udgifter for en rejse til Cypern og diverse behandlinger.

Sagen har indtil videre strakt sig over fire og et halvt år og blev i 2019 beskrevet i en dokumentar på TV 2.

Mandag begynder en retssag mod rugemoren ved Retten i Roskilde.

- Heldigvis har tvillingerne det godt i dag, siger Louise Traberg Smidt, der er bistandsadvokat for den biologiske far og hans hustru.

Loven gav børnene til rugemoren

De første tre år af tvillingernes liv boede de hos rugemoren, der havde ret til børnene, selvom hun ikke deler dna med dem. Det skyldes, at hun fødte børnene - sådan er lovgivningen i Danmark.

Den biologiske far og hans hustru søgte om samvær med børnene hos Familieretshuset, tidligere Statsforvaltningen, men faren fik i første omgang alene tilkendt en halv times samvær hver 14. dag. Ligesom det blev bestemt, at han skulle betale børnepenge til rugemoren.

- Jeg synes simpelthen, at det er grotesk. Hun havde lovet os, at vi skulle have de børn, sagde den biologiske far dengang til TV 2.

Tvangsfjernet akut

Imidlertid valgte myndighederne i februar at tvangsfjerne de dengang treårige tvillinger akut, da deres trivsel, udvikling og sundhed ellers var i fare, lød det i en forældrekompetenceundersøgelse af rugemoren.

Den biologiske far blev tilbudt at være plejefar, og sammen med sin hustru har de nu haft tvillingerne boende i et halvt års tid.

- Det var en trist baggrund, de fik børnene hjem på. De var skadet af den opvækst, de har haft. Men nu har de det godt, siger bistandsadvokat Louise Traberg Smidt.

Ifølge advokaten er pigerne inde i en rivende udvikling, og de har ikke vist tegn på tilknytningsproblemer til den biologiske far og hans hustru.

- Det er gået over al forventning, siger Louise Traberg Smidt.

Parret fortæller gennem advokaten, at de er kede af, at der gik så lang tid.

- De tre år får vi jo aldrig igen. Dem får vi aldrig erstattet. Men heldigvis går det rigtig godt for pigerne i dag, lyder det fra parret, der stadig drømmer om at få forældremyndigheden over tvillingerne.

Et sæt knuste drømme

To dage efter at rugemoren på Cypern havde fået lagt donoræg befrugtet med sæd fra manden op, fik rugemoren igen lagt æg op - denne gang befrugtede æg fra en dansk kvinde, der ikke selv kunne bære en graviditet.

Hun og kæresten var indlogeret på et andet hotel på øen, og klinikken var ikke den samme.

Parrene blev først bekendt med hinanden, da de hjemme i Danmark fik mistanke om svindel og hver for sig kontaktede den samme bistandsadvokat. I en periode vidste ingen af dem, om de var forældre - eller om børnene i virkeligheden var rugemorens egne.

En dna-prøve viste imidlertid, at befrugtningen stammede fra det første par, og at det andet pars rejse til Cypern havde været forgæves.

Tre par i retten

Siden er endnu et par kommet til. To mænd, der betalte for det, de troede var fertilitetsbehandlinger hjemme i Danmark. Regningerne på 172.000 kroner viste sig imidlertid at være forfalskede.

Alle tre par er indkaldt som vidner i retssagen, der i princippet handler om økonomisk kriminalitet, men som også er parrenes mulighed for at blive hørt i retssystemet.

Jeg har virkelig ikke lyst til at skulle se hende igen efter det, hun har gjort

Kvinde fra par nummer to

- Jeg er meget spændt og allerede nervøs. Det er uvirkeligt, at der nu sker noget i sagen efter så lang tid. Jeg vil naturligvis gerne have en forklaring fra hende, men jeg er ikke sikker på, at det vil få nogen betydning, for jeg stoler ærligt talt ikke på noget af det, hun siger længere, siger kvinden fra det andet par, der ikke opnåede graviditet med rugemoren.

Troede, at de var blevet venner

Inden rejsen til Cypern var hun blevet rigtig gode venner med rugemoren, men det, hun troede var en uselvisk handling om at hjælpe et barnløst par, ligner i dag et kynisk bedrageri.

- Det bliver svært at skulle rippe op i det hele en gang til, for det føles lidt som om, at det starter forfra. Og jeg har virkelig ikke lyst til at skulle se hende igen efter det, hun har gjort, siger kvinden.

Alligevel er hun glad for, at sagen omsider begynder i retssystemet.

- Allervigtigst for mig er, at hun bliver straffet. Hun ødelægger liv og er ligeglad med andre end sig selv, så selvfølgelig skal hun dømmes og straffes for det, mener kvinden.

Nægter sig skyldig

Rugemoren, der i dag er 38 år, har tidligere nægtet sig skyldig i de rejste anklager.

I forhold til den biologiske far og hans hustru er hun tiltalt for svindel for 61.000 kroner - i forhold til det andet heteroseksuelle par lyder tiltalen på groft bedrageri for 226.000 kroner.

Det er mange penge, som parret har betalt til en kvinde, der selv opsøgte dem på et forum for barnløse. Alligevel mener kvinden fra det andet par ikke, at nogen kan mene, at det er hendes egen skyld.

- Nej, de folk skulle bare prøve at nogen brugte deres højeste ønske til at manipulere penge fra dem. En ting er, at jeg er blevet snydt for penge, men jeg er også blevet snydt for det, jeg ønsker mig allermest i hele verden. De mennesker, der ikke kan sætte sig ind i det, har aldrig prøvet det, siger kvinden.

Uvist hvad eventuel dom vil betyde

Sammen med de falske regninger til det tredje par, der betalte for fertilitetsbehandlinger, som aldrig fandt sted, løber tiltalen for groft bedrageri mod de tre par op på i alt 459.000 kroner - samt bedrageri mod et forsikringsselskab for knap 58.000 kroner.

Men selvom rugemoren skulle ende med at blive fundet skyldig i groft bedrageri, får parrene ikke nødvendigvis pengene igen.

- Nu skal retten i første omgang tage stilling til, om hun kan dømmes. Om hun så har betalingsevne efterfølgende, det vil vise sig. I mange sager om økonomisk bedrageri er det svært at få pengene igen, for det kan ende med at handle om, hvorvidt personen har betalingsevnen efterfølgende, siger parrenes bistandsadvokat, Louise Traberg Smidt.

Der er afsat fire dage til sagen i retten i Roskilde. Dommen forventes afsagt 28. august.