Krimi

Skolelærer frifundet for voldtægt - nu vil regeringen ændre lovgivningen

Regeringen foreslår, at loven ændres, når partierne mødes efter sommerferien.

I starten af juli blev en 32-årig skolelærer frikendt i Østre Landsret for at have voldtaget en 13-årig elev.

Sagen fik massiv omtale, og blandt andre forældrene kritiserede det danske retssystem, som de mente havde spillet fallit.

Og sådan lyder det nu også fra regeringen, der vil ændre lovgivningen:

- Når du har et forhold mellem en over 30 år og en på 13 år, mener jeg simpelthen ikke, det kan være andet end voldtægt. Det er ikke et ligeværdigt forhold, og så er lovgivningen ikke god nok, siger retsordfører Jeppe Bruus (S) til TV 2 og TV 2 Øst.

Ifølge regeringen skal der altid være tale om voldtægt, når en voksen har samleje med en person under 15 år.

Jeppe Bruus foreslår, at der kigges på lovgivningen, når partierne mødes efter sommerferien.

Først idømt seks år

I december 2019 kørte den første sag mod den 32-årige idrætslærer ved Retten i Næstved.

Her blev han idømt seks års fængsel for blandt andet voldtægt af eleven.

Ifølge anklageskriftet fandt overgrebene sted i 2018, da pigen var 13 og 14 år gammel. De skete ifølge anklageskriftet blandt andet på den skole i Dianalund, hvor han var lærer.

Men i landsretten blev han frifundet for at have voldtaget pigen, og derfor slap han med en mildere straf. Manden blev dog kendt skyldig i at have haft samleje, både vaginalt og analt, med en mindreårig. Han blev desuden kendt skyldig i flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse, forsøg på besiddelse af børnepornografi samt delvis skyldig i vidnetrusler.

Landsretten idømte manden to års fængsel, ligesom han blev frakendt retten til at arbejde med børn og unge under 18 år. Den 13-årige pige har forklaret, at der var tale om voldtægt, mens den 32-årige har forklaret, at der var tale om et frivilligt forhold mellem de to.

Jeg er rystet over denne her dom, og at loven er på denne her måde. Forudsætningen er jo, at samlejet er ligeværdigt, og det mener jeg ikke er tilfældet

Jeppe Bruus, retsordfører (S)

Og netop det faktum, at manden udelukkende blev dømt for at have haft samleje med en person under 15 år, hvilket ikke anses som voldtægt i straffeloven, bør der kigges på, lyder det fra Jeppe Bruus:

- Jeg er rystet over denne her dom, og at loven er på denne her måde. Forudsætningen er jo, at samlejet er ligeværdigt, og det mener jeg ikke er tilfældet. Og derfor må vi jo ændre loven, hvis vi er utilfredse med dommen, så det altid er sådan, at der ikke kan være et ligeværdigt seksuelt forhold mellem en lærer på over 30 år og en elev på 13 år, siger han.

Regeringen fremhæver, at der blandt andet skal kigges på definitionen af voldtægt og aldersforskel, så man undgår, at kærestepar kommer i klemme ved loven.

Kritik fra forældre

TV 2 kunne i forbindelse med sagen fortælle, at to af de tre juridiske dommere i landsretten mente, at den 32-årige lokkede pigen til sig og skabte et tillidsforhold, som han udnyttede. De mente også, den 32-årige skulle dømmes for voldtægt i sagen. Men et flertal blandt de ni lægdommere mente ikke, han skulle dømmes for voldtægt, og det gjorde udslaget.

At landsretten omstødte byrettens afgørelse, fik også forældrene til den 13-årige pige til at kræve en ny lovgivning. Blandt andet fordi det af domsudskriften fremgår, at forholdet mellem deres datter og læreren ”ikke var af den tvangsmæssige karakter, som hun (den 13-årige, red.) har forklaret under videoafhøringerne”.

- Som forældre skylder vi vores datter at kæmpe alt, hvad vi overhovedet kan. Vi ved, og alle fornuftigt tænkende mennesker ved, at det her handler ikke om frivillighed. Det handler om et retssystem, som åbenbart tilgodeser gerningsmænd over børn, sagde faren Thomas.

Idrætslæreren fik medhold i, at det seksuelle forhold mellem ham og den 13-årige elev var frivilligt, blandt andet fordi Østre Landsret ikke mente, at alle videoafhøringer af den dengang 13-årige pige kunne bruges som bevismateriale. De blev alle brugt i byretten.

Venstre er klar

Folketingsmedlem og advokat Preben Bang Henriksen (V), der er formand for Retsudvalget, mener også, at der skal ses på lovgivningen på området.

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, men det, man kan diskutere, er, om en 13-årig kan give accept til noget som helst. Vi vil kigge på lovgivningen straks efter sommerferien, når vi også skal se på den nye voldtægtslovgivning, sagde Preben Bang Henriksen i forbindelse med sagen.

Også Dansk Kvindesamfund har krævet ny lovgivning på området.

Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.

Højesteret tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet i en sag. Sagen bliver endeligt afgjort i landsretten. Derimod kan Højesteret tage stilling til, om reglerne er anvendt rigtigt, eller om straffen bør ændres.