Krimi

Mislykket afbrænding af flugtbil gav dna og fingeraftryk efter dobbeltdrab

Retten i Glostrup. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Nye detaljer om likvidering på åben gade er kommet frem på første retsdag.

Tungt bevæbnet politi tog mandag opstilling omkring Retten i Glostrup, hvor en usædvanlig sag om likvidering af to unge svenskere på åben gade i boligkvarteret Sennepshaven i Herlev har taget sin begyndelse.

Ifølge tiltalen var de to dræbte på 21 og 23 år medlemmer af bandegrupperingen Shottaz, mens de fem tiltalte er tilknyttet den rivaliserende gruppering Dödspatrullen - Dødspatruljen.

Begge grupperinger har hjemsted i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Den 21-årige døde på stedet, efter han blev ramt af 19 skud og fik læsioner i brystkassen, begge lunger og hjertet, mens den 23-årige forblødte, efter han fik revet pulsåren over af et enkelt skud i højre lår.

Det er jo anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om to svenske grupperinger, og vi skal bevise, at det er et svensk bandeopgør, der har fundet sted på dansk grund

anklager Rasmus Kim Petersen mandag morgen på vej ind i retten.

Politiet kom hurtigt på sporet af de tiltalte, efter den stjålne Audi, drabsmændene ifølge vidner og billedmateriale brugte som flugtbil, senere blev fundet i Nordsjælland.

Der var tydelige brandskader i bilen samt på noget tøj og andre genstande, der lå i kabinen. Tørklæder, handsker og en sort trøje med et Christiania-logo, ligesom der på forsædet lå en pistol samt en svensk nummerplade.

I bagagerummet lå der blandt andet en AK-47 automatriffel, et par plastikposer og en flaske tændvæske - senere undersøgelser viste, at 14 patronhylstre fra gerningsstedet var afskudt fra riflen, mens 10 var afskudt af pistolen.

Efter skyderier og anden alvorlig kriminalitet, hvor gerningsmænd har benyttet en flugtbil, er det almindeligt, at bilen brændes af for at skjule spor og beviser - ifølge senioranklager Rasmus Kim Petersens forelæggelse af sagen i retten i Glostrup tyder alt på, at samme plan var forsøgt, men mislykkedes efter dobbeltdrabet i Herlev.

Skjulte sig i lejlighed

Østjyllands Politi modtog tip om, at gerningsmændene skulle befinde sig i en lejlighed i Aarhus, og efter en kortere overvågning slog de døren ind.

Ved politiets indtrængning var lejligheden tom, men en person var kravlet ud over altanen og blev efterfølgende anholdt på en altan tilhørende lejligheden nedenfor.

Den anholdte var en nu 22-årig mand, der ifølge TV 2s oplysninger anses for at være et af de ledende medlemmer af Dødspatruljen.

I lejligheden fandt politiet yderligere tøj, mobiltelefoner og bilnøgler til en hvid Fiat Punto, der var købt kontant af en af de tiltalte for 5.000 kroner i 500-kronesedler dagen inden de to drab, og som i påfaldende grad havde været samme steder på samme tidspunkter som flugtbilen.

Desuden fandt politiet to mobiltelefoner, en pose med tøj og et par Adidas-sko, der ved dna-analyser viste sig at have blod fra den 21-årige dræbte under sålen, mens der var dna-spor ved snørebåndene, der med størst mulig sikkerhed stammer fra to af de tiltalte.

Alle fem tiltalte har mandag nægtet sig skyldige, men både en 19-årig og en 20-årig har ladet sig afhøre - dog kun i forhold til egne handlinger, begge har nægtet at svare på spørgsmål om andre.

Begge har erkendt, at det er dem, der flere gange ses på overvågningsbilleder i forbindelse med den hvide Fiat Punto.

Alle tiltalte er familie eller venner

Først i vidneskranken var en 19-årig meget slank, ung mand, der bekræftede, at han var i Danmark om aftenen på den pågældende aften for drabene.

Han forklarede, at han var i Danmark på en spontan tur for at besøge venner i Aarhus - at han er filmet som passager i den hvide Fiat Punto handlede om, at han kørte med nogle andre personer, han ikke ville nærmere ind på.

En af de øvrige tiltalte er hans fætter, de tre andre er hans venner.

Både i flugtbilen og i lejligheden i Aarhus fandt politiet forskellige spor efter den 19-årige - blandt andet dna på en trøje, hvor der også blev fundet krudtrester.

Jeg ved ikke noget om Dødspatruljen. Jeg læser medierne, men spørger du, om jeg kender nogen af dem, så nej, det gør jeg ikke.

20-årig tiltalt

Imidlertid blev der på det meste af tøjet fundet dna fra flere personer - den 19-årige valgte at trække på skuldrene og komme med forskellige versioner af, at han måske på et tidspunkt havde haft sådan noget tøj på.

Da afhøringen af den 19-årige var slut, og turen var kommet til en 20-årig, gik den samme formulering igen flere gange:

- Jeg svarer på spørgsmål om mig og ikke andre, sagde den 20-årige igen og igen.

Hen erkendte, at det var hans Adidas-sko, der blev fundet i lejligheden i Aarhus med blodspor på - men han havde lånt dem ud.

Både den 19-årige og den 20-årige nægter at have noget at gøre med Dødspatruljen - også selvom de begge poserer på et Instagram-billede med seks personer i blå jakker, hvor den 19-årige under et tidligere retsmøde udpegede to af de andre som er tilknyttet Dødspatruljen.

Den 20-årige har gennem hele sagen afvist at kommentere billedet.

Der er afsat 9 dage til retssagen, der fortsætter tirsdag med planlagt afhøring af de sidste tre tiltalte.

Efter planen vil der blive afsagt dom 31. august.