Krimi

Svensk 'dødspatrulje' tiltalt for at åbne ild i dansk boligkvarter - nu skal de for retten

Endnu er det hverken kommet frem, hvorfor de to dræbte opholdt sig i Herlev - eller hvordan drabsmændene fandt frem til dem.

En del af en blodig bandekonflikt fra Stockholms forstæder udspillede sig i Danmark, da to unge mænd på 21 og 23 år blev likvideret med automatvåben på åben gade i Herlev 25. juni 2019.

Mandag begynder retssagen mod fem mænd, der er tiltalt for at have begået drabene i forening og efter forudgående aftale som led i en verserende bandekonflikt mellem de to svenske grupperinger Dödspatrullen og Shottaz.

De tiltalte kommer fra Dödspatrullen, mens de dræbte kommer fra Shottaz, hvor den ene havde en ledende rolle. Alle fem tiltalte nægter sig skyldige.

Planlagt likvidering

Hvorfor bandemedlemmerne fra Shottaz opholdt sig i Herlev, vil formentlig komme frem i løbet af retssagen, ligesom det stadig er uvist, hvordan rivalerne fandt dem.

Tilsyneladende var gerningsmændene dog velforberedte, da fire maskerede mænd bevæbnet med automatvåben overraskede deres ofre, der sad i en parkeret blå Renault i boligkvarteret Sennepshaven i Herlev.

Klokken var 17.50, termometret viste over 25 grader, og adskillige chokerede naboer bevidnede optrinnet fra deres åbne vinduer.

23-årige 'Franky' blev likvideret i bilen, mens 21-årige 'Gucci' forsøgte at flygte, men blev jagtet af gerningsmændene og dræbt lidt derfra.

En tredje mand var mere heldig og klarede at slippe ud af bilen og gemme sig i et buskads, mens hans kammerater blev slået ihjel.

Gerningsmændene flygtede fra stedet i en ventende Audi S4, der kort efter blev fundet udbrændt i Nordsjælland. I bilen fandt politiet en automatriffel af typen AK-47 og en pistol.

Fem års blodig konflikt

Både Dödspatrullen og Shottaz kommer fra det svensk-somaliske miljø i Stockholm-forstaden Rinkeby, og indtil 2015 var der intet fjendskab mellem dem.

Ifølge svensk politi kom grupperne imidlertid på kant med hinanden efter et vellykket millionrøveri, og siden skal konflikten have kostet et tocifret antal dræbte.

Senest mener svensk politi, at en 12-årig pige blev dræbt ved en fejl, da organiserede kriminelle skød mod rivaler nær Stockholm.

Drab og bombe betyder grænsekontrol

Omtrent halvanden måned efter dobbeltdrabet i Herlev blev Skattestyrelsen 6. august 2019 raseret af en bombe, der var placeret foran bygningen af to svenske mænd.

Det blev for meget for Christiansborg, og i oktober meddelte Justitsministeriet, at der skulle etableres grænsekontrol mod Sverige med virkning fra 12. november 2019, og at politiindsatsen i grænseområderne mod Sverige skulle styrkes.

- Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige, sagde justitsminister Nick Hækkerup i den forbindelse.

Politi i usædvanligt samarbejde

Som en del af indsatsen etablerede Rigspolitiet samtidig et Grænsecenter Øresund, der i samarbejde med svensk politi og andre myndigheder i regionen kan efterforske aktivt samt overvåge det, politiet kalder "grænseoverskridende kriminelle miljøer".

I Sverige har danske kriminelle også markeret sig - blandt andet da den nu forbudte bande Loyal To Familia forsøgte at etablere sig i Malmø - og i en pressemeddelelse støttede den svenske statsminister, Stefan Löfven, det dansk-svenske efterretningsarbejde:

- Kriminaliteten er et grænseoverskridende problem, og vi må løse det sammen, sagde Stefan Löfven.

Pågrebet i Aarhus og Sverige

Den første af de fem tiltalte blev anholdt i Aarhus få dage efter dobbeltdrabet, og senere blev de fire øvrige mænd anholdt i Sverige og udleveret til Danmark.

Retssagen afvikles som en nævningesag, og der er afsat 9 dage ved Retten i Glostrup.

Dommen forventes afsagt 31. august.