Krimi

Betjent er overrasket: Færre spritbilister i sommerferien

Alligevel bliver bilister taget i at køre med for meget sprit i blodet på alle tider af døgnet.

Under dette års spirituskontroller i sommerferieperioden har politiet sigtet færre for at køre spirituskørsel end sidste år. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

Fra 15. juni til 26 juli har politiet sigtet 717 personer for at køre spirituskørsel og registreret 168 uheld, hvor føreren var spirituspåvirket.

Sidste år fra 21. juni til 30. juli ved samme kontrol sigtede politiet 918 for spritkørsel.

Ifølge politiet kan faldet i antallet af sigtede spritbilister skyldes coronarestriktionerne, der blandt andet har betydet, at restauranter og barer er lukket tidligere.

Alligevel kommer de nye tal som en overraskelse for politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen.

- Jeg havde forventet, at vi nok havde ligget på nogenlunde samme niveau i forhold til sidste år, fordi så mange danskere holder ferie hjemme, siger han.

Samtidig glæder han sig dog over resultatet og håber, at det skyldes, at flere danskere har forstået, at man ikke skal køre med alkohol i blodet.

Unge tager lettere på det

Christian Berthelsen understreger dog, at coronakrisen formentlig har spillet en rolle.

- Det kan også være, at det fald, vi ser nu, er de personer, som ellers ville have kørt hjem fra værtshuse og restauranter i perioden, siger han.

Sommermånederne er dog netop kendetegnet ved, at bilister bliver snuppet med for høje promiller på alle tider af døgnet. Dermed er det ikke kun ud på de sene timer, men også om eftermiddagen og om aftenen efter en god strandtur, at politiet udsteder bøder.

Og selvom det i højere grad er yngre end ældre mennesker, som viser sig ikke at overholde reglerne, oplever politiet en lille holdningsændring blandt de unge. Her mærker ordensmagten, at der bliver taget lettere på reglerne end tidligere.

- De er gået hen og blevet lidt mere laissez-faire de sidste par år, siger Christian Berthelsen.

Derfor ser han fortsat, at der skal en holdningsændring til i befolkningen, før danskerne for alvor forstår, at de ikke skal sætte sig bag rettet i påvirket tilstand.

Kontroller, bødestraffe og kampagner kan ikke gøre det alene.

- Folk skal selv være med til at ændret på det her. Vi kan ikke gøre det alene, lyder opfordringen fra politiassistenten.