Drabsmistænkt dansker kan blive løsladt fra brasiliansk fængsel

Brasilien vil ikke udlevere fængslet dansker, hvis han risikerer en livstidsdom i Danmark.

Siden januar 2020 har den 51-årige forretningsmand Rasmus Kirkegaard Kristiansen siddet fængslet i Brasilien for drabet på en forretningsforbindelse i 1993.

Her har han ventet på, at de danske og brasilianske myndigheder blev enige om grundlaget for en udlevering til Danmark.

Men ifølge dokumenter fra den brasilianske højesteret når han måske aldrig så langt. For i skrivelsen kræver retten, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen ikke må idømmes mere end 30 års fængsel, hvis han bliver udleveret og dømt i Danmark:

- Udleveringen vil kun blive anerkendt af den føderale højesteret i tilfælde af kriminelle handlinger, der kan straffes med livstidsfængsel, hvis den anmodende stat formelt påtager sig over for den brasilianske regering forpligtelsen til at vedtage en straf, der ikke er højere end maksimal varighed tilladt i straffeloven i Brasilien.

Retten skriver videre om begrundelsen, at en eventuel livstidsdom vil være i strid med den brasilianske forfatning, hvor 30 år er den hårdeste straf. Derfor kræver landet på skrift, at han ikke idømmes en længere straf.

Dokumentet er dateret 24. juni og ifølge brasiliansk lovgivning har de danske myndigheder 30 arbejdsdage til at reagere. Ellers kan det ende med, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen bliver løsladt.

Anklagemyndigheden i Danmark oplyser til TV 2, at den ikke kan kommentere på verserende straffesager.

Søster vil blive dybt skuffet

Rasmus Kirkegaard Kristiansen har været eftersøgt siden 1993, sigtet for at have slået sin danske forretningsforbindelse Erik Højer Christensen ihjel i Portugal.

I januar blev Rasmus Kirkegaard Kristiansen efter 27 år anholdt af brasiliansk politi på opfordring fra de danske myndigheder, da holdet bag TV 2-dokumentaren ‘Savmordet’ havde opsporet ham.

Siden har han siddet fængslet i Brasilien og ventet på en udlevering, så kan kunne komme for retten i Danmark.

Og det vil ærgre Erik Højer Christensens søster, Helle Højer Reckweg, hvis ikke det kommer til at ske.

- Hvis han ikke bliver udleveret, vil jeg være dybt, dybt skuffet. Og så tænker jeg, at det ikke kan være rigtigt, at de har brugt et halvt år på at diskutere strafudmåling. Det vil jeg synes er irriterende.

Helle Højer Reckweg tør ikke tro på, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen nogensinde kommer til Danmark.

- Som jeg hele tiden har sagt, er jeg ligeglad med, om han får to, fem, eller ti år. Jeg er ikke hævngerrig på nogen måde. Jeg vil bare have at vide, hvad der skete med Erik. Hvis han bliver løsladt, så er det jo sådan, det er. Så er der bare nogle, der ikke har gjort deres arbejde godt nok, siger Helle Højer Reckweg.

Helle Højer Reckweg har endnu ikke besluttet, hvad hun gør, hvis ikke Rasmus Kirkegaard Kristiansen kommer til Danmark.

Kan blive svært

Men det kan blive svært at lave et kompromis mellem de to lande. Det har professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard tidligere fortalt TV 2.

For Danmark har i udleveringspapirerne meddelt, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen kan blive idømt livstid i det danske retssystem.

Brasilien kan dog ifølge landets lovgivning ikke udlevere en udlænding, hvis personen står til at blive straffet hårdere end Brasiliens hårdeste straf, som er 30 års fængsel. Derfor vil landet have på skrift, at straffen ikke overstiger det.

Status på udleveringssagen

Rasmus Kirkegaard Kristiansen blev i januar 2020 anholdt af brasiliansk politi på opfordring af de danske myndigheder.

Han har siden 1993 været sigtet for det såkaldte ‘savmord’ og er samtidig mistænkt for et andet drab.

Danmark har meddelt Brasilien, at strafferammen for drab herhjemme er livstid.

Brasilien udleverer ikke til lande, der giver mere end 30 års fængsel.

Danmark har derfor sendt Brasilien et studie, der viser, at livstid i gennemsnit er 17,3 år.

Brasilien vil have en garanti for, at straffen ikke kan blive mere end 30 år samt bevis for, at sagen ikke er forældet.

Men Danmark kan ikke give den garanti til Brasilien - heller ikke selvom livstidsdømte i gennemsnit kun sidder 17,3 år i fængsel.

Det forklarer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

- Kernen i problemet er, at den danske anklagemyndighed ikke uden videre kan garantere, at den eftersøgte ikke idømmes livstidsstraf, eller at en livstidsstraf ikke fører til prøveløsladelse efter senest 30 år. Det er domstolene, der foretager strafudmålingen, og i den sidste ende også domstolene, der afgør spørgsmålet om prøveløsladelse, siger Jørn Vestergaard.

Ifølge ham bliver det afgørende derfor, om Brasilien vil stille sig tilfreds med de statistiske oplysninger for danske livstidsdømte. Noget, landet indtil nu har afvist.

Mistænkt for endnu et drab

Rasmus Kirkegaard Kristiansen blev i 1993 sigtet for drabet på Erik Højer Christensen, der samme år blev dræbt i Portugal og efterfølgende parteret med en fukssvans. Men han var som sunket i jorden og blev først anholdt i 2020.

I 1992 var en anden dansker, Henrik Behrendt Larsen, forsvundet i Portugal. Samme år blev der fundet ligdele i Portugal, som kunne være den 28-årige dansker, men først i marts i år fik Københavns Politi nye oplysninger, der med sikkerhed identificerede Henrik Behrendt Larsen som den afdøde.

Rasmus Kirkegaard Kristiansen blev allerede i 1993 sat i forbindelse med Henrik Behrendt Larsens forsvinden, fordi man på hans adresse i Portugal fandt Henrik Behrendt Larsens bil.

Rasmus Kirkegaard Kristiansen er stadig mistænkt for drabet på den 28-årige dansker i 1992. Han har siden over for TV 2 afvist, at han slog Henrik Behrendt Larsen ihjel.

I november 2019 fandt tv-holdet bag 'Savmordet' den drabsmistænkte dansker i Brasilien. Her indvilligede han i at rejse med produktionen hjem til Danmark og havde booket flybillet. Men han blev i Brasilien, da de danske myndigheder ikke ville udstede et nødpas til ham.

To måneder senere blev han anholdt af brasiliansk politi på anmodning fra de danske myndigheder.