Krimi

Fire TV 2-medarbejdere sigtet af politiet

Sigtelserne drejer sig om den forbudte dokumentar om forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus

Fire medarbejdere på TV 2 er af politiet blevet sigtet i forbindelse med den forbudte dokumentar om forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

De sigtes efter straffelovens paragraf 264 om uberettigede optagelser på et sted, der ikke er frit tilgængeligt.

Det fortæller nyhedsdirektør på TV 2, Mikkel Hertz, som selv er en af de sigtede. Han mener ikke, at sigtelsen stemmer overens med TV 2's handlinger i forbindelse med dokumentaren.

- Vi havde aldrig iværksat de her skjulte optagelser, hvis vi mente, at vi kunne gøre det anderledes. Men at dømme ud fra resultatet, har det været berettiget, siger han og fortsætter:

- Mit bud er, at de fleste, der har set optagelserne, kan se, at det har været berettiget. Selv hvis de kun har set de klip, som Ekstra Bladet har tyvstjålet.

Udover Mikkel Hertz retter sigtelsen sig mod TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen samt en redaktionschef og en journalist fra dokumentargruppen.

Fogedforbud i Landsretten

Sagen tager sit udspring i en TV 2 dokumentar, som viser kritisable forhold på et plejehjemmet i Aarhus. For at dokumentere forholdene, som pårørende havde råbt op om i flere år, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i den 90-årige demenssyge beboer Elses lejlighed på stedet.

Men i slutningen af juni valgte Vestre Landsret at stadfæste et fogedforbud, der betyder, at TV 2 ikke må vise optagelserne, der dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

Landsrettens afgørelse er dog ikke et endegyldigt punktum i sagen, fortæller Mikkel Hertz. TV 2 har nemlig søgt om at få indbragt sagen for Højesteret.

- Jeg håber, at vi får lov til at køre den. Det store perspektiv her er, at vi har frataget nogen af samfundets svageste deres stemme. Det er skræmmende, siger han.

Forlig med Ekstra Bladet

Ekstra Bladet valgte mandag aften at trodse fogedforbuddet og offentliggøre de skjulte optagelser fra dokumentaren. En offentliggørelse, der ifølge TV 2 var et brud på ophavsretten.

Derfor krævede TV 2, at avisen skulle have et forbud mod at vise de skjulte klip fra plejehjemmet, fordi det ifølge nyhedsdirektøren kunne risikere at svække TV 2's sag i forhold til at kunne føre den for Højesteret.

Efter en tur i byretten indgik de to medier dog et forlig, der betød, at Ekstra Bladet fortsat kan vise de klip, som de allerede har offentliggjort. Til gengæld skulle alt andet materiale, de måtte have modtaget, slettes.