Efter TV 2-afsløringer: Milliardfirma mister retten til at drive virksomhed i Norge

Investeringsøkonom kalder sagen 'ekstremt alvorlig'.

Det store pengetransportfirma Loomis har mistet retten til at drive virksomhed i Norge pĂĄ baggrund af "grove og vedvarende brud" pĂĄ hvidvaskreglerne.

Det norske finanstilsyn oplyser i dag, at de har undersøgt Loomis på baggrund af historier i dansk presse, og at de 14. april i år varslede Loomis om, at firmaet ville få frataget sin tilladelse til at drive virksomhed.

Loomis valgte selv at aflevere sin tilladelse, og derfor er firmaet nu slettet fra Finanstilsynets virksomhedsregister.

Involveret i stor dansk sag om hvidvask

De norske myndigheder gik ind i sagen, efter 'Operation X' i maj sidste år afslørede, at pengetransportfirmaet var involveret i den omfattende sag om skattesvindel og hvidvask 'Operation Greed'.

Det sker meget sjældent, at en virksomhed af den kaliber får frataget licens til at drive virksomhed

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

Det svenske firma havde leveret kontanter for over en halv milliard kroner til to vekselbureauer på Vesterbro i København, hvor begge direktører er tiltalt for hæleri og hvidvask.

Leveringerne skete via det norske datterselskab Loomis Foreign Exchange AS, der nu er lukket som konsekvens af afsløringerne.

Loomis havde også oprettet en konto i Danske Bank og stillet den til rådighed for det ene vekselbureau. Det skete efter bureauet var blevet opsagt som kunde i sin egen bank, fordi banken vurderede, at vekselbureauets forretning var alt for risikabel at være involveret i.

Loomis fik oprettet konto i Danske Bank

'Operation X' er i besiddelse af en kontrakt indgået mellem Loomis og vekselbureauet. Af den fremgår det, at Loomis kendte til vekselbureauets udfordring med at få oprettet en bankkonto og derfor oprettede en midlertidig konto for at afhjælpe situationen.

På syv måneder strømmede der 169 millioner kroner igennem kontoen i Danske Bank, indtil politiet ransagede og fængslede direktøren i vekselbureauet.

Morten Spiegelhauer konfronterede Loomis ved selskabets generalforsamling sidste ĂĄr. Se det og hele historien om Greed-sagen pĂĄ TV 2 Play.

Loomis fortryder samarbejde med vekselbureauer

Loomis’ svenske direktør, Patrik Andersson, fortalte i maj måned sidste år, at firmaet tog hvidvask meget alvorligt og derfor ville sætte både en intern og to eksterne undersøgelser i gang på baggrund af Morten Spiegelhauers dokumentation af Loomis’ involvering.

Resultatet af undersøgelserne viste, at Loomis ikke har haft styr på de nødvendige tilladelser, kontrol af kunder med høj risiko og rapportering af mistænkelige transaktioner til myndighederne.

I december 2019 udtalte Patrik Andersson til 'Operation X', at firmaet har fortrudt samarbejdet og leveringen af kontanter til visse vekselbureauer.

- Set i bakspejlet skulle disse konti aldrig have været åbnet, skrev direktøren i en mail og mandag i denne uge fortalte Loomis, at de havde besluttet at "restrukturere" den norske forretning.

Pengene pĂĄ kontoen beslaglagt

Kontoen i Loomis’ navn blev åbnet i Danske Banks afdeling i Holmens Kanal i København.

Af dokumenterne, som 'Operation X' er kommet i besiddelse af, fremgår det, at der var 1,6 millioner kroner på kontoen, da det københavnske vekselbureau blev ransaget. Beløbet blev efterfølgende overført til politiets konto.

Danske Bank, som Loomis ĂĄbnede kontoen i, har tidligere afvist at kommentere den konkrete sag, men oplyser, at banken aldrig ville tillade, at en kunde misbruger en konto til at fungere som bank for en tredjepart, der ikke kan fĂĄ adgang til en bank pĂĄ anden vis.

Sker meget sjældent

Hos handelsplatformen Nordnet betegner investeringsøkonom Per Hansen sagen som meget skidt for Loomis. Selskabet er en stor spiller med en milliardomsætning og er afhængig af en høj troværdighed, siger han.

- Det sker meget sjældent, at en virksomhed af den kaliber får frataget licens til at drive virksomhed. Jeg vil sige, at det er ekstremt alvorligt, siger Per Hansen.

- Spørgsmålet er, om det her er en enkeltstående ting, om det er noget, der kun sker i Norge, eller er der tilsyn andre steder, der ser på det i Norge og tænker, at de også bør undersøge firmaet.

Danske myndigheder: Vi har et godt samarbejde

Hos Finanstilsynet i Danmark afviser kommunikationschef Søren Møller Christensen at kommentere sagen. Han oplyser dog, at tilsynet generelt har høj opmærksomhed på valutavekslingsvirksomheder.

- Generelt er der også et velfungerende samarbejde mellem tilsynsmyndighederne i de nordiske lande, hvor der bl.a. udveksles relevante oplysninger om selskaber, der opererer i flere lande, skriver Søren Møller Christensen i en mail.

Finansinspektionen i Sverige er ikke vendt tilbage på TV 2's spørgsmål om, hvorvidt de også undersøger Loomis, der har omkring 25.000 ansatte fordelt på mere end 20 lande. I Danmark har Loomis 300 ansatte.

Finanstilsynet i Norge vil ikke svare på, om Loomis er meldt til politiet for brud på hvidvaskreglerne, skriver kommunikationsdirektør Lisbeth Strand i en mail.