Krimi

Rådmand vil ikke politianmelde Ekstra Bladet

Ekstra Bladet brød sent mandag et fogedforbud og viste billeder fra kontroversiel TV 2-dokumentar.

Selv om Ekstra Bladet mandag aften brød et forbud og viste optagelser fra TV 2-dokumentar om svigt, skal avisen ikke frygte en politianmeldelse fra den ansvarlige kommune.

Det siger ældrerådmand Jette Skive (DF), der er øverst ansvarlig på området i Aarhus:

- Jeg har hele tiden sagt, at vi alle sammen ville have godt af at se disse optagelser, siger hun til TV 2.

- Så som rådmand siger jeg nej (til at anmelde overtrædelsen af fogedforbuddet, red.), men hvis juraen siger noget andet, må jeg jo bøje mig for det. Jeg formoder heller ikke, at Sundhed og Omsorg gør det, men jeg kan selvfølgelig blive klogere. Jeg er som sagt ikke jurist.

Forbud imod pårørendes vilje

Det var ellers Aarhus Kommune, der i sidste uge bad Vestre Landsret forbyde TV 2 at vise optagelserne, der er lavet med skjult kamera. Et ønske Landsretten altså efterkom.

Optagelserne er foretaget gennem 16 dage i den 90-årige Elses private plejebolig.

Fordi Else er demensramt, mente Landsretten, at hun ikke kan give et gyldigt samtykke til optagelserne - og det selvom de er lavet sammen med Elses børn og værge, og at hun selv var orienteret om optagelserne.

TV 2: Det er helt forkasteligt

TV 2s nyhedsdirektør Mikkel Hertz har tidligere kritiseret Ekstra Bladets beslutning om at bringe det kontroversielle materiale, som han frygter kan blive en kæp i hjulet på tv-kanalens forsøg på at få fogedforbuddet omstødt af Højesteret.

- Det er helt forkasteligt. Ikke bare fordi de krænker vores ophavsret, men også fordi de forpurrer en retsproces, siger han.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har forsvaret publiceringen med, at der ifølge ham dels ikke er et forbud mod, at Ekstra Bladet kan bringe optagelserne, og dels at optagelserne er et vigtigt bidrag til debatten om, hvordan vi behandler vores ældre:

- Jeg synes, det er frygteligt, at TV 2 ikke har fået lov til at offentliggøre dem, og jeg synes, det ville være endnu mere frygteligt, hvis ingen fik lov til at se dem - at myndighederne ville være i stand til at stoppe dem. De her optagelser, tror jeg, kan være historiske og med til at ændre måden, vi behandler vores ældre på, siger Poul Madsen.

- Ekstra Bladet kan blive meldt til politiet for at vise nogle optagelser, der eksponerer den her ældre dame på en måde, som hun skal beskyttes mod - også selv om hendes egen familie har givet tilladelse til optagelserne.

Forbud gælder også Ekstra Bladet

Overfor TV 2 har mediejurist Vibeke Borberg tidligere fastslået, at selv om forbuddet mod at vise optagelserne er udstedt over for TV 2, så har Ekstra Bladet stadig ikke retten til at offentliggøre dem.

- Den begrundelse, som Landsretten har brugt for, at TV 2 ikke må vise optagelserne, gælder i lige så høj grad for Ekstra Bladet og andre medier, siger hun.

Ifølge straffeloven er det kun den forurettede eller hendes værge, der kan politianmelde udbredelsen af de forbudte billeder, hvilket i dette tilfælde foruden den 90-årige Else er enten Aarhus Kommune eller hendes pårørende.