Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsens datter skal højst have seks måneders betinget fængsel, mener forsvarer

Der ventes at falde dom i sagen 9. juli.

Britta Nielsens ældste datter, 36-årige Jamilla Hayat, skal frifindes for groft hæleri for cirka 3,5 millioner.

Det mener hendes forsvarer, Peter Secher, der fredag formiddag procederede i sagen mod Britta Nielsens tre børn.

Han mener ikke, at Britta Nielsens børn kunne have indset, at deres mor var en af danmarkshistoriens største svindlere.

- Min påstand er ret simpel: Britta var en bedrager. Ikke en jetsetsvindler som Stein Bagger. Men hun kunne det, en dygtig bedrager kan, nemlig snyde sine omgivelser. Og børnene var hendes omgivelse, sagde Peter Secher.

Højst seks måneder

Han havde taget rekvisitter med i form af to billeder, som han viste frem for retten. Det ene var en Ekstra Bladet-forside af Britta Nielsen, der skåler i champagne. Det andet var et billede af Britta Nielsen med sine børnebørn i skødet.

Peter Secher mindede retten om, at for at dømme Jamilla Hayat skal den sætte sig ind i, hvordan hun tænkte i gerningsperioden, der begyndte i 2007.

Hvor hele Danmark nu ser Champagne-billedet for sig, når de tænker på Britta Nielsen, er børnenes billede af moren et helt andet, argumenterede forsvareren. Netop fordi hun var deres mor, som de altid havde stolet på.

- Familiemedlemmer tror altid det bedste om deres nærmeste. Moren tror altid på deres børns uskyld, og børnene tror altid på deres mor og far, sagde han.

Hvis retten alligevel finder Jamilla Hayat skyldig, mener hendes forsvarer, at seks måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste vil være en passende straf.

Anklager kræver længere straf

Torsdag procederede anklagemyndigheden og krævede en straf på ikke under halvandet til to års fængsel til Jamilla Hayat.

Jamilla Hayat nægter sig skyldig. Hun har forklaret, at pengene fra hendes mor var lån eller betaling for udgifter, hun havde lagt ud for.

Hun har afvist, at hun har fået kontanter af sin mor. Alle kontantindsættelser på hendes konto kom fra hendes mand, har hun forklaret.

Anklagemyndigheden bad torsdag retten om at tilsidesætte hendes forklaring som utroværdig. Blandt andet fordi hendes mand aldrig ville kunne have tjent så mange kontanter, selvom han i givet fald tjente sorte penge.

"Voldsom sort økonomi"

Manden havde i gerningsperioden en gennemsnitlig indtægt på 200.000 kroner om året. Ifølge tiltalen modtog Jamilla Hayat 1,4 millioner kroner i kontantindsættelser på sin konto i løbet af gerningsperioden på 11 år.

Men hendes mand kunne sagtens levere de penge, mener forsvareren. Han havde nemlig ”helt sikkert en voldsom sort økonomi”.

- Årsopgørelsen er det sidste sted, man skal lede. Sort økonomi står netop ikke i års opgørelsen, sagde Peter Secher.

Fredag er sidste retsdag i sagen mod Britta Nielsens børn, inden der ventes at fald dom 9. juli.