Millionsvindel i Socialstyrelsen

Anklager kræver flere års fængsel til Britta Nielsens børn

Der ventes at falde dom i sagen 9. juli.

Britta Nielsens yngste datter, 33-årige Samina Hayat, skal straffes med fængsel i tre og et halvt til fire år for groft hæleri.

Det mener anklagemyndigheden fra SØIK, der torsdag formiddag har procederet i sagen mod Britta Nielsens tre børn.

I strafudmålingen skal der tages hensyn til størrelsen på det beløb, de tiltalte hver især har modtaget fra deres mor i gerningsperioden fra 2007 til 2018.

Her har Samina Hayat modtaget det største beløb. Hun er tiltalt for at have begået groft hæleri for 37,2 millioner kroner.

36-årige Jamilla Hayat er tiltalt for groft hæleri for cirka 3,5 millioner kroner. Det bør ifølge anklagemyndigheden straffes med ikke under halvandet til to års fængsel.

Endelig mener anklagemyndigheden, at 40-årige Jimmy Hayat skal straffes med ikke under tre års fængsel. Han er tiltalt for groft hæleri for cirka 10,7 millioner kroner. Derudover er han tiltalt for besiddelse af børneporno. Den del udgør 60 dage af de tre års fængsel, som anklagemyndigheden kræver.

Nægter sig skyldige

Britta Nielsens tre børn har under hele retssagen nægtet sig skyldige og forklaret, at de ikke kendte til deres mors bedrag mod Socialstyrelsen. Britta Nielsen er dømt for at have taget 117 millioner kroner fra sin arbejdsplads over en periode på 25 år.

Ifølge anklagemyndigheden strømmede der i løbet af børnenes gerningsperiode på 11 år så mange penge til dem, at de må havde anset det som overvejende sandsynligt, at deres mor umuligt kunne være kommet i besiddelse af dem på lovlig vis.

- Vi skal huske på, at vi ikke har med en familie fra Hollywood at gøre. Vi har med en helt almindelig familie fra Hvidovre at gøre, hvor begge forældre er ufaglærte, sagde anklager Kia Reumert under proceduren.

Hun konstaterede, at selv ikke statsministeren ville kunne komme i nærheden af en indtægt, der ville kunne finansiere det liv, de tre tiltalte har levet gennem så mange år med dyre biler, dyre heste og ejendomme i Sydafrika.

Hun slog også fast, at de tiltalte var voksne under hele gerningsperioden fra 2007 til 2018, og at man ikke bliver straffri, hvis man vælger at lukke øjnene for sine forældres handlinger.

Et "økonomisk slaraffenland"

Samina Hayat har ifølge anklagemyndigheden brugt de mange millioner, hun har fået af sin mor, på dyre heste og et meget stort privatforbrug.

I flere år boede hun på et eksklusivt tysk stutteri, hvor hun dyrkede sin hestesport, samtidig med at hun købte og solgte heste. Senere flyttede hun til Holland, hvor hun fortsatte sin virksomhed med køb og salg af heste - dog uden at tjene penge.

Ifølge anklager Lisbeth Jørgensen levede hun i mange år i et ”økonomisk slaraffenland”.

Samina Hayat har forklaret, at hun var drevet af sin passion til heste og overlod hele den økonomiske del til sin mor.

Men anklagemyndigheden mener, det er bevist i løbet af sagen, at Samina Hayat havde indblik i sin økonomi, og at hun også selv var med til at købe nogle af de dyreste heste i anklageskriftet. Heste til to-tre millioner kroner.

- Når man over 11 år får 37 millioner kroner, er det på alle tænkelige måder noget, der bør få alarmklokkerne til at ringe, når man er vokset op i Hvidovre med to ufaglærte forældre, sagde anklager Lisbeth Jørgensen.

Må have gået med høreværn

Om Jimmy Hayat hæftede anklagemyndigheden sig ved, at han under sagen har erkendt at have modtaget omkring 10,7 millioner kroner fra Britta Nielsen i form af penge eller aktiver.

Han har dog forklaret, at han ikke vidste, pengene stammede fra noget strafbart.

Men det må han have indset, mener anklagemyndigheden.

- Han må billedligt talt have gået rundt med høreværn på for ikke at høre alarmklokkerne ringe, sagde anklager Kia Reumert.

Når Jamilla Hayat fik betydelige mindre beløb end sine søskende, så skyldtes det ifølge anklagemyndigheden, at hvor de to andre drog på eventyr i udlandet med heste og ejendomme i Sydafrika, så blev Jamilla Hayat hjemme i Danmark og stiftede familie.

Men hun fik også en andelslejlighed, en dyr Range Rover og mange penge at leve for, slog anklagemyndigheden fast i sin procedure.

Utroværdig forklaring

Jamilla Hayat har blandt andet forklaret, at de penge hun fik fra Britta Nielsen, var lån eller udlæg for udgifter, og at alle kontantindsættelser på hendes konto kom fra hendes mand.

Men ifølge anklagemyndigheden bør retten tilsidesætte hendes forklaring som utroværdig. Blandt andet fordi hendes mand aldrig ville kunne skaffe de penge, som Jamilla Hayat har modtaget i kontanter.

Anklagemyndigheden mener også, at Jamilla Hayat i lighed med sine søskende burde have stillet kritiske spørgsmål til de store beløb, der strømmede til hende i løbet af så mange år.

- Man vil ganske enkelt ikke modtage så mange penge fra et enkelt menneske uden at forholde sig kritisk til det, heller ikke selvom, det er ens mor, sagde anklager Lisbeth Jørgensen.

Torsdag eftermiddag skal Samina Hayats forsvarsadvokat procederer. De to andre forsvarer skal procedere fredag.

Der ventes at falde dom 9. juli.