Krimi

Mand straffes med 7 års fængsel for spionage og planlægning af drab i Danmark

Anklager sender advarsel til fremmede efterretningstjenester - Danmark tolererer ikke spioner og drabsplaner.

Formanden for Norsk-iransk Venskabsforening har spioneret i Danmark for en iransk efterretningstjeneste og medvirket til at planlægge et drab i Ringsted.

Derfor er han straffet med en dom på syv års fængsel, ligesom han er udvist af Danmark for bestandig.

Det har Retten i Roskilde bestemt i en usædvanlig sag, hvis alvorlighed understreges af, at store dele af Danmark blev lukket ned 28. september 2018 på grund af politiets jagt på en sort Volvo, man ved en fejl troede kunne være ført af en iransk attentatmand.

40-årige Mohammad Davoudzadeh LoLoei er fundet skyldig i, at spionagen, der var rettet mod lederen af den iranske separatistbevægelse ASMLA, skulle hjælpe den iranske efterretningstjeneste med at dræbe flygtningen på dansk grund.

Han skulle dræbes i "nær fremtid" efter 28. september 2018 i sit hjem eller i omegnen af hjemmet i Ringsted.

- Tiltalte har haft en nødvendig og ikke uvæsentlig rolle i planlægning af drabet, begrundede dommer John Larsen dommen.

Jalousi var konstrueret løgn

Dommen i Roskilde er afsagt af et enigt nævningeting, men den tiltalte har nægtet sig skyldig og forklaret, at han blot var i Danmark som følge af en affære, hans daværende hustru skulle have haft med lederen af ASMLA i 2012.

- Retten har fundet, at den tiltaltes forklaring er utroværdig og konstrueret til lejligheden, lød det i dommer John Larsens gennemgang af skyldkendelsen.

Til gengæld har retten lagt vægt på en chatkorrespondance, den 40-årige havde med en mand, retten mener var del af en iransk efterretningstjeneste.

En korrespondance, der i detaljer - omend i kodesprog - omhandlede de billeder og film, den 40-årige skulle tage i Ringsted, ligesom det blev diskuteret, hvordan han skulle aflevere materialet.

Lederen af ASMLA, der var mål for det påståede attentat, er selv i en anden sag sigtet for finansiering og planlægning af terrorangreb og er selv varetægtsfængslet sammen med to andre medlemmer af separatistbevægelsen.

En historisk sag

Efter den 40-årige mand blev fundet skyldig i begge tiltalepunkter, procederede anklager og forsvarer for straffens længde.

- Der er tale om en historisk sag. Det er ikke hverdagskost at se en sag som denne, hverken i Danmark eller andre lande, indledte senioranklager Søren Harbo sin strafprocedure.

Anklagemyndigheden ser det som en særdeles skærpende omstændighed, at spionagen er sket for en udenlandsk efterretningstjeneste, og derfor anmodede Søren Harbo om fængsel i otte år samt udvisning af Danmark for bestandig.

Desuden lagde anklageren vægt på, at sagen har en principiel betydning:

- Jeg vil gerne rette en henvendelse til den iranske efterretningstjeneste - og til alle andre efterretningstjenester - at vi ikke finder os i den slags i Danmark, sagde senioranklager Søren Harbo.

Skulle ikke selv dræbe nogen

Forsvarer Michael Juul Eriksen mente derimod, at retten skulle lægge vægt på, at det ikke var den 40-årige mand, der skulle udføre drabet.

Hans opgave var ifølge rettens kendelse at indsamle billeder og oplysninger om lederen af ASMLA, som derefter skulle videregives til en drabsmand.

- Det er på et forberedende stadie. Han skal ikke involveres i nogen direkte handling, procederede Michael Juul Eriksen.

Samtidig pegede han på, at Danmark er involveret ved et tilfælde, og at det må være en formildende omstændighed.

- Der er ikke nogen danske statsborgere, der er forurettede. Den eneste grund til, at Danmark er involveret i det her, er, at forurettede har valgt at tage til Danmark, procederede Michael Juul Eriksen.

Den tiltalte 40-årige har under store dele af retssagen virket afslappet, smilende og har flere gange irettesat tolken - efter han er fundet skyldig i spionage og medvirken til planlægning af drab, lyttede han alvorligt til sin tolk, men smilede fortsat til de journalister, han fik øjenkontakt til.

Forsvarer Michael Juul Eriksen procederede for, at hans klient alene skulle straffes med fem års fængsel.

Mener Danmark hjalp terrorister

Efter procedurerne for straf trak retten sig tilbage for at bestemme, hvor længe den 40-årige skal i fængsel, men inden da fik den 40-årige tiltalte muligheden for en sidste kommentar.

- Jeg vil gerne komme med en lille bemærkning angående PET og det danske politi. Det danske politi og PET har i 14 år beskyttet en gruppe mennesker vidende om, de udfører terroristiske aktiviteter, sagde den tiltalte norskiraner med henvisning til ASMLA.

Separatistgruppen har været beskyttet af de danske myndigheder og har drevet en tv-station i Ringsted - nu har de danske myndigheder givet udtryk for, at man mener, ASMLA skal optages på den europæiske liste over terrororganisationer.

- Jeg er glad for, at mit ophold i Danmark har medvirket til, at Danmark er vågnet og har fundet ud af, at de i 14 år har beskyttet terroristerne, sagde den 40-årige.

Mohammad Davoudzadeh LoLoei ankede på stedet dommen til frifindelse.