Krimi

Chefanklager vil have racisme-spekulationer om drab fjernet: - Folk skal have det rigtige billede

Politiet på Bornholm har set sig nødsaget til at fortælle folk, at de mener, at der ligger et personligt motiv bag voldssomt drab.

Det brutale drab på en 28-årig dansk-tanzaniansk mand begået i Nordskoven på Bornholm har sat gang i en heftig debat.

De sigtede for mordet er to etnisk danske brødre, og flere spekulerer i, om manden blev dræbt på grund af sin hudfarve. Derfor er drabet blevet voldsomt debatteret på de sociale medier.

Men de spekulationer vil chefanklager på sagen Benthe Pedersen Lund gerne have bremset.

Efter fire dages efterforskning mener hun ikke, at der er noget, der peger i retning af et racistisk motiv.

Hun vil ikke gå konkret ind på de sigtedes udtalelser, men siger, at det drejer sig om et personligt motiv.

- Ud fra det jeg har hørt indtil videre, er det et helt andet motiv, end det der bliver spekuleret i i offentligheden, siger hun til TV 2.

- Folk skal have det rigtige billede af sagen

Benthe Pedersen Lund fortæller, at hun kender til debatten på de sociale medier, og derfor har følt det nødvendigt at gå ud med sin nuværende viden:

- Jeg synes, folk skal have det rigtige billede af sagen. Hvis nogen tror, det er racistisk, så kan det give en forkert opfattelse, og det er vi ikke interesseret i, siger hun.

Den 28-årige mand blev ifølge sigtelserne sparket, stukket med kniv, slået med en flaske og fik presset et knæ imod sin hals af brødrene på 23 og 25 år.

Den ene af brødrene havde været gode venner med den dræbte i mange år.

Ven af ofret tror heller ikke på racisme

Ifølge et af ofrets mangeårige venner Tobias Brandt Krähmer var ofret og den ene sigtede faktisk gode venner helt frem til mordet.

Det fortalte han til TV 2 Bornholm.

Tobias Brandt Krähmer tror heller ikke på, at der lå racistiske undertoner gemt i drabet på hans ven:

- Jeg kan sagtens forstå, at følelserne går højt, når man kigger ud i verden og ser, hvad der sker. Men jeg tror også, at man lige skal trække vejret og tage det med ro.

- Man kan ikke sammenligne det, der sker i USA, med den her forfærdelige forbrydelse på Bornholm, sagde han.

"White Lives Matter"

Spekulationerne om, hvorvidt drabet skulle være racistisk motiveret skyldes blandt andet, at den dræbte skulle have fået holdt et knæ mod sin hals.

Det har fået folk til at drage paralleller til måden, afroamerikaneren George Floyd blev dræbt i USA. Et drab, der har sendt chokbølger gennem hele verden.

Derudover havde den ene af brødrene 2. juni lavet et opslag med ordene White Lives Matter, som modsvar Black Lives Matter-bølgen. Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har også skrevet, at den ene af de to sigtede skulle have et hagekors tatoveret på det ene ben.

Mordet fik blandt andet organisationen 'Black Lives Matter Denmark' til at spekulere i, om drabet var racistisk.

Flere personer har også kritiseret medierne for ikke at skrive nok om sagen.

Uheldigt at lukke ned for debatten

Tidligere folketingsmedlem for Alternativet Roger Courage Matthisen er en af dem, der har deltaget i debatten på de sociale medier og har fået sine opslag delt af mange.

Han stiller sig kritisk overfor, at politiet efter både halvanden og fire dages efterforskning udelukker racisme som et af motiverne.

- Jeg synes, det er uheldigt, at man så tidligt vil lukke ned for debatten om, hvorvidt der kan have været racistiske undertoner i drabet, siger han.

Her kan du se det opslag af Roger Courage Matthisen, som blev delt af flere på Instagram.

Han tror sagtens, at de sigtede kan have haft et personligt motiv, som chefanklageren fortæller.

- Det betyder jo ikke, at dem, der har udøvet dødsvolden, ikke også kan have haft et racistisk motiv. Men det er måske ikke nok til at oppebære et drabsmotiv, siger han.

For selvom de sigtede har været venner med den dræbte igennem mange år, mener Roger Courage Matthisen alligevel, at der kan have været racistiske undertoner.

- Vi kan ikke vide, om dynamikken imellem dem har været racistisk, og hvordan volden havde udviklet sig, hvis den dræbte havde været hvid, siger han og tilføjer:

- Jeg håber politiets efterforskning også vil kaste lys over, at den ene drabsmand har støttet White Lives Matter, og at offeret fik et knæk på halsen, ligesom George Floyd.

De to brødre siger, at de ikke har haft til fortsæt at slå den dræbte ihjel, men erkender at have udøvet grov vold.

De er varetægtsfængslet i fire uger. Torsdag bliver den 28-årige obduceret, hvorfor politiet endnu ikke kan fastlægge den eksakte dødsårsag.