Krimi

Rasmus Paludan anker fængselsdom

Stram Kurs-lederen blev kendt skyldig i samtlige forhold i sagskomplekset mod ham. I 2019 blev Paludan også dømt for at overtræde racismeparagraffen.

Rasmus Paludan er ved Retten i Næstved idømt tre måneders fængsel. Én måned af straffen er ubetinget og skal afsones med det samme.

Det har en enig domsmandsret ved Retten i Næstved afgjort.

Desuden er Stram Kurs-lederen blevet frakendt retten til at føre straffesager som advokat i tre år samt retten til at køre bil i ét år.

- Tiltalte er fundet skyldig i samtlige forhold, lød det fra retsformand Line Bjørklund ifølge DR.

Rasmus Paludan oplyser gennem sin forsvarsadvokat, at han anker sagen til landsretten.

Krævede fire måneders fængsel

Retten i Næstved valgte at følge dele af anklagemyndighedens krav. Det er specialanklager Susanne Bluhm fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi meget tilfreds med.

- Det er en straf, der afspejler de gerninger, der er begået, siger hun til TV 2.

Anklagemyndigheden havde krævet op til fire måneders ubetinget fængsel til partileder Rasmus Paludan for i alt 14 forhold.

Susanne Bluhm havde desuden krævet, at Rasmus Paludan skulle have frakendt sit kørekort i to år og samtidig have frataget sin mulighed for at arbejde som advokat.

Partilederen og hans forsvarer var ikke til stede i Retten i Næstved, da dommen blev afsagt.

Omfattende sagskompleks

Den 38-årige politiker var i sagskomplekset tiltalt for i alt 14 lovovertrædelser.

Halvdelen af disse omhandler straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf.

I august 2018 udtalte Rasmus Paludan under en demonstration i Frederikssund, at "danskerne og Danmark er alt for højt udviklet og avanceret til at kunne sameksistere med det meget lavtstående muslimske kulturaffald".

Rasmus Paludan stod desuden tiltalt for flere tilfælde af forhånende udtalelser og ærekrænkelse.

En sådan fandt blandt andet sted under en demonstration i Skælskør i 2018, hvor lederen af Stram Kurs udtalte, at "danskerne har mere respekt for en hund end for kriminelle samfundstabere".

Som et tillæg til sin straf blev Rasmus Paludan både idømt en bøde på 8500 kroner og dømt til at betale erstatning på 30.000 kroner til forurettede i forholdet om ærekrænkelse.

Nægtede sig skyldig

Rasmus Paludan var også tiltalt for at bringe en anden persons liv eller førelighed i fare.

Det skete i januar 2019 i Sorø, hvor Paludan - ifølge tiltalen - kørte hasarderet med en person på kølerhjelmen af sin Audi. Episoden fandt sted, efter Stram Kurs-lederen var blevet omringet af en gruppe mænd.

I dette tilfælde mener Retten i Næstved, at Paludan overskred grænsen for lovligt nødværge, men retten fandt, at overtrædelsen skulle være straffri.

Rasmus Paludan har gennem retssagen nægtet sig skyldig i samtlige 14 forhold.

Tidligere dømt for racisme

Stram Kurs-lederen er tidligere dømt for at overtræde racismeparagraffen.

I juli 2019 fik han i Østre Landsret stadfæstet sin dom fra byretten, hvor han i april 2019 blev idømt 14 dages betinget fængsel.

Rasmus Paludan var i en video kommet med nedværdigende udtalelser om sorte i Sydafrika. Han sammenlignede "de fleste negere i Sydafrika" med personer med lav intelligens.

Partiet Stram Kurs blev stiftet af Rasmus Paludan 1. juli 2017.

Det højreradikale parti arbejder for at forbyde islam i Danmark og var tæt på at komme i Folketinget i juni 2019, hvor partiet fik 1,8 procent af stemmerne.