Krimi

Politiet med opfordring til forældre efter dødelig skudepisode: Hold øje med jeres børn

En person er død, en anden er hårdt såret - og der er indtil videre ingen anholdt.

Børn og unge i Odense skal ikke blive en del af den verserende bandekonflikt.

Sådan lyder den bestemte opfordring fra både politi og byens borgmester, efter en 31-årig mand har mistet livet ved en skudepisode i Egeparken i bydelen Vollsmose natten til torsdag.

På et pressemøde torsdag middag kalder politidirektør Arne Gram hændelsen for "ulykkelig".

- Det er en vanskelig og dybt tragisk situation for Odense og for os i politiet. Mange borgere er meget berørt af hændelsen, siger han.

Han opfordrer borgere til at holde afstand til konflikten og de områder, den foregår i, da den ikke er møntet på fredelige indbyggere. Især børn og unge - og ikke mindst deres forældre - i Odense har han en særlig henvendelse til:

- Hold øje med børn og unge, især når mørket stunder til. De skal ikke være frivillige eller ufrivillige deltagere i denne konflikt, lyder det fra politidirektør Arne Gram.

Hensynsløs voldsparathed

Også borgmester Peter Rahbæk Juel mener, det er en "fuldstændig vanvittig episode med dødelig udgang", som Odense har set natten til torsdag.

Han opfordrer også forældre til at holde ekstra øje med deres børn, da der i disse miljøer synes at være en "hensynsløs voldsparathed", som borgmesteren beskriver det.

Lyn-analyse

Når en væbnet konflikt opstår i bandemiljøet, er det almindeligt, at de pågældende grupperinger opruster og søger nye tilhængere. Det samme må antages at være tilfældet i den verserende konflikt mellem grupperinger fra Vollsmose og Korsløkkeparken, hvor politiet direkte går ud og advarer forældre om, at de ikke skal lade deres unge blive det af opgøret.

Samtidig står det klart, at det ikke nødvendigvis er grupperingerne som sådan, der er i konflikt – men at der er tale om personer på begge sider, som ifølge politiet ”har nogle uoverensstemmelser”.

Om konflikten handler om personlige relationer, narkomarkedet, hævn eller andre motiver, er endnu uvist. Ofte er opgør i bandemiljøet en blanding af mange ting

Konflikten bunder ifølge politiet i en konflikt mellem grupperinger i området. Politiet er bekendt med grupperingerne.

Hvad der ledte op til den konkrete skudepisode, har politiet dog ikke på nuværende tidspunkt klarlagt.

- Så snart vi har fået verificeret oplysninger, vil vi melde ud, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj.

Utrygge borgere

Det står dog klart for både politiet og kommunens borgmester, at skudepisoden i nat - samt en lignende episode i sidste uge - har gjort borgerne i Odense utrygge.

Kommunen har øget dens SSP-indsats i områderne omkring Vollsmose, mens politiet også vil være mere tilstede for at skabe tryghed for indbyggerne.

Derudover overvejer politiet også at indføre en såkaldt skærpet strafzone i området. Begår man kriminalitet i sådan en zone, vil det føre til dobbelt straf.

- Så snart vi tager endelig beslutning, vil der komme pressemeddelelse ud om det, siger politidirektøren.

To skudepisoder på en uge

Fyns Politi fik anmeldelsen om skud klokken 23.49 onsdag aften i Egeparken i Vollsmose. Da politiet kom frem, fandt de to personer med skudsår.

En 31-årig mand afgik ved døden kort efter midnat, mens den anden - også en mand på 31 år - er indlagt i stabil tilstand. Der er ligeledes fundet en hund, som også er blevet dræbt af skud.

Der er endnu ingen anholdte efter nattens skudepisode.

I sidste uge blev der også affyret skud i Vollsmose.

Fire blev indledningsvist anholdt, men de blev løsladt uden sigtelser efter at være afhørt af politiet. Som følge af skudepisoden blev der torsdag i sidste uge indført en visitationszone, der dækker en større del af Odense.