Krimi

Politiet efter drab på Bornholm: - Intet tyder på racistisk motiv

En ven af den mand, der tidligere på ugen blev dræbt på Bornholm, undrer sig over sammenligningen med drabet på George Floyd i USA.

Natten til tirsdag blev en 28-årig dansk-tanzaniansk mand dræbt af to etnisk danske brødre på Bornholm på 23 og 25 år.

De to brødre er nu sigtet for drab efter straffelovens paragraf 237, der giver mellem fem år og livstid i fængsel.

De to mænd siger, at de ikke har haft til fortsæt at slå den dræbte ihjel, men erkender at have udøvet grov vold.

Ifølge sigtelsen har de to brødre slået og sparket ofret, stukket ham med en kniv og slået ham med en rafte og en flaske. De to brødre skulle ifølge sigtelsen også have trykket et knæ mod mandens hals.

Man kan ikke sammenligne det, der sker i USA, med den her forfærdelige forbrydelse på Bornholm

Tobias Brandt Krähmer, afdødes ven

Knæet på halsen har vakt røre flere steder på sociale medier, da det vækker mindelser om det nylige drab på afroamerikanske George Floyd. Drabet, der udløste demonstrationer mod racisme og politivold i både USA og en lang række andre lande.

Blandt andet har organisationen Black Lives Matter Denmark spekuleret i, at drabet skulle have haft et racemæssigt motiv.

Hjemmesiden redox.dk beskriver, hvordan en af de to brødre har støttet Rasmus Paludan, og i Ekstra Bladet kan man læse, hvordan en af brødrene så sent som 2. juni postede et billede med sloganet ’White Lives Matter’ på Facebook. Et slogan, der er blevet synonymt med kritik af især etniske afrikaneres kamp for ligeværd i den vestlige verden.

Var det racemotiveret?

Ifølge Bornholms Politi er der dog intet, der tyder på, at race skulle have spillet en rolle i drabet.

- Vi efterforsker bredt, og vi efterforsker også på racismevinklen, men intet tyder på, at det er der, vi skal hen, siger efterforskningsleder Henrik Schou til TV 2.

Politiet vil lige nu ikke oplyse, hvilket motiv de arbejder efter.

TV 2 Bornholm har talt med den dræbtes ven gennem 12 år Tobias Brandt Krähmer. Han undrer sig over, at motivet skulle være racemæssigt.

- Jeg kan sagtens forstå, at følelserne går højt, når man ser ud i verden og ser, hvad der sker. Men jeg tror også, at man lige skal trække vejret og tage det med ro.

- Man kan ikke sammenligne det, der sker i USA, med den her forfærdelige forbrydelse på Bornholm, siger han.

Tobias Brandt Krähmer vil ikke selv komme ind på, hvad motivet muligvis kan være. Han fortæller, at den ældste bror skulle have været gode venner med den dræbte, helt frem til han døde.

Derudover skulle afdøde også tidligere have festet med den anden bror, siger Tobias Brandt Krähmer.

De to brødre er varetægtsfængslet i fire uger. Torsdag bliver den 28-årige obduceret, hvorfor politiet endnu ikke kan fastlægge dødsårsagen.