Krimi

Bernio Verhagen dømt for vold - frifundet for voldtægt

Hollænderen skal for retten igen til august, hvor han er tiltalt for bedrageri mod danske fodboldklubber.

Han kom til Danmark for otte måneder siden for at spille fodbold. Men nu er Bernio Verhagen dømt for vold mod en ekskæreste.

Den 26-årige hollænder blev onsdag ved Retten i Viborg idømt et år og tre måneders fængsel. Han blev frifundet for voldtægt.

Anklagemyndigheden gik efter en straf på tre år og ni måneders fængsel.

- Bernio Verhagen lyver, og han er god til det, sagde anklager Katrine Melgaard under sin procedure ved fredagens retsmøde.

Den tiltaltes forsvarer gik efter frifindelse, da Bernio Verhagen nægtede sig skyldig.

Inden dommer og domsmænd gik ud for at votere, fik hollænderen det sidste ord.

- Man har tegnet et billede af mig, der ikke er sandt. At min datter og min familie skal læse den slags om mig er ikke rimeligt, sagde han ifølge Ritzau via en hollandsk tolk.

Mens han blev frifundet for voldtægt, fandt retten ham skyldig i alle andre forhold, herunder vold, trusler, ulovlig tvang og røveri.

Bernio Verhagen sad med armene over kors, mens han fik læst dommen op. Efter at have talt med sin forsvarer modtog han dommen. Det skriver TV Midtvest.

Ramt af forsinkelse

Der skulle efter planen være faldet dom i slutningen af april, men sagen blev forsinket, fordi den tiltaltes ekskæreste, som befinder sig i Chile, ikke kunne vidne på grund af coronapandemien.

For en uge siden vidnede hun så i retten via et videolink fra den danske ambassade i Chile.

Her forklarede hun ifølge Viborg Stifts Folkeblad, at Bernio Verhagen var kontrollerende, aggressiv og voldelig, mens de to boede sammen i Viborg.

- Der skete noget med ham. Han ændrede type og blev en anden. Da vi kom til Danmark, var han aggressiv og virkede desperat, og når han talte til mig, så råbte han. Det havde han ellers aldrig gjort før, sagde hun ifølge avisen via en spansk tolk.

Nægter sig skyldig

Kvinden mødte Bernio Verhagen, da denne i en kortvarig periode var på kontrakt med en chilensk fodboldklub, og hun fulgte med ham til Danmark, da han i slutningen af oktober 2019 fik mulighed for at skrive en professionel kontrakt med 1. divisionsklubben Viborg FF.

Klubben indkvarterede parret på et hotel i byen. Her skulle hun ifølge anklageskriftet været blevet udsat for voldtægt. Siden flyttede de til en privatadresse i byen, hvor volden fortsatte.

Oveni blev Bernio Verhagen hurtig berømt i Danmark, da det viste sig, at han ikke var så god til fodbold, som han udgav sig for at være.

Læs om hele forløbet i tidslinjen nederst i artiklen.

Hans stormfulde ophold i Viborg kulminerede 26. november sidste år, da han blev fyret i fodboldklubben og senere anholdt for at overfalde sin chilenske kæreste i en kiosk i byen.

Siden blev han tiltalt for blandt andet voldtægt, trusler og flere tilfælde af vold mod kvinden.

Bernio Verhagen har hele tiden nægtet sig skyldig. I retten har han forklaret, at hun også var voldelig over for ham.

Med dagens dom er Bernio Verhagen dog ikke færdig med det danske retssystem.

Ny sag til august

Mens sagen har været for retten, har anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi også tiltalt hollænderen for bedrageri og dokumentfalsk efter en anmeldelse fra Viborg FF.

Ifølge anklageskriftet sendte Bernio Verhagen flere e-mails til Viborg FF, hvor han udgav sig for at være fra det anerkendte agentbureau Stellar Group og den kinesiske fodboldklub Hebei Elite Football Club.

Viborg blev blandt andet lovet, at den kinesiske klub ville købe Verhagen af Viborg, hvis den danske klub skrev kontrakt med ham.

Det resulterede i, at Viborg skrev kontrakt med hollænderen og ifølge anklageskriftet led et tab på godt 22.500 kroner i udgifter til lommepenge, indkvartering og rejse til Danmark. Klubben har oplyst, at den aldrig udbetalte løn til spilleren.

I samme sag er Bernio Verhagen tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk mod en anden dansk fodboldklub, Lyngby Boldklub, som han ifølge anklageskriftet forsøgte et lignende nummer mod.

Den sag skal for retten 18. august.

Tidslinje over Bernio Verhagens tid i Danmark

 1. 2019

  1. Viborg præsenterer ny spiller

   Viborg FF skriver på sin hjemmeside, at klubben har skrevet kontrakt med en 25-årig hollandsk offensivspiller ved navn Bernio Verhagen.

   Klubben udtaler, at han er ”en lynhurtig og aggressiv spiller, der vil passe godt ind her”.

   Sportschef Jesper Fredberg vil dog ikke røbe længden på kontrakten til pressen.

   Hollænderen er ankommet til Viborg 22. oktober, mens klubben ventede på den endelige opsigelse af hans kontrakt hos den chilenske klub Audax Italiano.

  2. En spiller med et spøjst cv

   Fodboldmediet bold.dk viser interesse for Bernio Verhagens fodboldfortid, eftersom Viborg FF er hans femte klub siden februar samme år. Han har også været i Holland, Moldova, Sydafrika og Chile.

   Men han er ikke registreret for en eneste kamp i nogen af klubberne, og selvom han er 25 år, har han tilsyneladende ikke været tilknyttet en professionel fodboldklub før 2019.

   Verhagen fortæller til bold.dk, at han tidligere har været i Danmark, hvor han har prøvetrænet i Næstved og Randers FC.

  3. Voldelig episode

   Medierne begynder for at interesse sig for hollænderens privatliv, efter at der har været en voldelig episode mellem Bernio Verhagen og hans kæreste på et hotelværelse i Viborg to dage tidligere.

   Begge parter lægger billeder og gensidige beskyldninger ud på det sociale medie Instagram.

   Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter, at det har modtaget en anmeldelse fra Verhagens kæreste.

  4. Et fodboldmysterium

   Bold.dk og B.T. er gået Verhagens fortid efter i sømmene og beskriver hollænderen som et fodboldmysterium.

   Begge medier har været i kontakt med flere klubber i forskellige lande, hvor Bernio Verhagen påstår at have spillet. Men alle klubberne enten afviser, at han har været i klubben, eller siger, han kun var der kortvarigt, fordi han ikke var god nok.

   De danske klubber Randers FC og Næstved afviser, at de har haft Bernio Verhagen til prøvetræning, hvilket han ellers har påstået i et interview med bold.dk.

   Det viser sig dog senere, at han faktisk har været til prøvetræning i Næstved i 2016 - og ikke i 2017, som han har sagt. Men han var så ringe, at daværende Næstved-træner Mogens Korgh straks afviste ham som en svindler, fortæller han til Politiken.

   På sociale medier har han også poseret i trøjer fra FC Midtjylland og Hobro, men begge klubber afviser ethvert kendskab til spilleren.

  5. Viborg FF melder ud

   Efter skriverierne i pressen udsender Viborg FF en officiel udmelding.

   Klubben skriver, at den kun havde skrevet kontrakt med Bernio Verhagen for at skabe et stærkere internationalt netværk.

   Normalt henter klubben nye spillere for at forstærke truppen og først efter en meget grundig proces, men det var ikke tilfældet med Verhagen, skriver klubben. Viborg FF havde aldrig set ham spille og skrev kontrakt med ham alene på baggrund af agentfirmaets anbefaling.

  6. Svindel og dokumentfalsk

   Viborg FF udsender en længere redegørelse om forløbet og vil overdrage sagen til politiet.

   Klubben mener, at den er offer for svindel, dokumentfalsk og identitetstyveri.

   Ifølge Viborg FF havde klubben i længere tid været i kontakt med flere personer, der udgav sig for at være fra det anerkendte agentfirma Steller Group.

   Det var igennem den forbindelse, at 1. divisionsklubben fik Bernio Verhagen til klubben, men ifølge redegørelsen var det aldrig meningen, at hollænderen skulle spille kampe for Viborg. Den danske klub var blevet lovet, at spilleren allerede i januar skulle videre til en klub i den tredjebedste kinesiske fodboldrække.

   Klubben skriver også, at Verhagen allerede under sin første hele træning i Viborg blev taget ud af træningen, fordi han ikke var god nok.

  7. Fyret og politianmeldt

   Viborg FF melder ud, at den har opsagt kontrakten med Bernio Verhagen.

   Samme dag oplyser klubben, at den har overdraget sagen om hollænderen til politiet.

   Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter, at det har modtaget en anmeldelse om bedrageri fra fodboldklubben.

  8. Anholdt for overfald i kiosk

   Bernio Verhagen bliver anholdt efter tumult i kiosken Tips Pit i Viborg. Han bliver sigtet for trusler, vold og røveri mod sin kæreste. Politiet mener, han har overfaldet hende og frarøvet hende sit pas og 1650 kroner.

   Dagen efter bliver han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Viborg. Han nægter sig skyldig, men retten varetægtsfængsler ham frem til 16. december.

  9. Sigtes for bedrageri

   Midt- og Vestjyllands Politi sigter Bernio Verhagen for bedrageri.

   Sagen efterforskes stadig i slutningen af april 2020 og indgår ikke i retssagen om vold og voldtægt.

  10. Flygtet fra politiet

   Bernio Verhagens varetægtsfængsling forlænges ved Retten i Viborg.

   Efterfølgende transporterer politiet ham til Arresten i Holstebro, men da han skal afleveres, stikker han af.

   - Han løber ned ad gågaden og ind igennem en sidevej, og så er han væk, fortæller vagtchef Carsten Henriksen fra Midt- og Vestjyllands Politi til B.T.

   Under sin flugt fra politiet laver Bernio Verhagen opslag på Instagram, hvor han først antyder, at han er i Aarhus, og senere hævder, at han er på vej til Sverige.

  11. Flugten slutter i kælderrum i Holstebro

   Politiet har fået henvendelser fra borgere i Holstebro, der mener at have set Bernio Verhagen i en etageejendom over for Holstebro Station

   Politiet gennemsøger ejendommen tidligt om morgenen og finder Bernio Verhagen i et kælderrum. Han bliver anholdt klokken 04.

 2. 2020

  1. Tiltalt for vold og voldtægt

   Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at den har rejst tiltale mod Bernio Verhagen for vold, ulovlig tvang, voldtægt, uberettiget videooptagelse af samleje, trusler, vidnetrusler, røveri og flugt fra politiet.

  2. Sagen begynder

   Sagen mod Bernio Verhagen begynder ved Retten i Viborg efter længere tids usikkerhed på grund af coronakrisen.

   Der er sat tre dage af til sagen, 28., 29. og 30. april. Men Bernio Verhagens ekskæreste befinder sig i Chile og kan ikke afgive forklaring. Derfor kan sagen ikke afsluttes inden for den planlagte tidsramme.

  3. Tiltalt for bedrager

   Midt- og Vestjyllands Politi meddeler, at anklagemyndigheden har rejst tiltale mod Bernio Verhagen for bedrageri og dokumentfalsk mod Viborg FF og forsøg på bedrageri og dokumentfalsk mod Lyngby Boldklub.

  4. Dømt for vold

   Bernio Verhagen bliver ved Retten i Viborg idømt et år og tre måneders fængsel for ni forhold, herunder vold mod sin chilenske ekskæreste. Han bliver ikke fundet skyldig i voldtægt. Bernio Verhagen modtager dommen.