Krimi

Frikendt kritiserer Amnesty International: Jeg bliver hængt ud for noget jeg aldrig har gjort

Jon Kiellberg er frifundet for voldtægt, men Amnesty International kalder kvinden, der anmeldte sagen, for voldtægtsoverlever, og det vækker kritik.

I august 2017 blev kommunikationskonsulent Jon Kiellberg anmeldt for voldtægt af sin gode veninde og kollega Kirstine Holst. Hun havde overnattet i hans lejlighed, de havde drukket rosé, talt sammen i timevis og endt med at have samleje.

Ifølge Jon Kiellberg var det gensidig og frivillig sex. Ifølge Kirstine Holst var det en voldsom og livsfarlig voldtægt.

Sagen kom for retten, og Jon Kiellberg blev frikendt. Anklagemyndigheden forsøgte at anke, men det blev afvist af statsadvokaten, og dermed står frifindelsen ved magt.

Alligevel har Kirstine Holst kæmpet videre for at blive anerkendt som voldtægtsoffer.

Opslag på Facebook

Det har hun fået opbakning til fra blandt andre Amnesty International, der har brugt sagen i kampagnen for en ny samtykkelov. For eksempel blev Kirstine Holst præsenteret som voldtægtsoverlever, da Amnesty International arrangerede en konference for en samtykkebaseret voldtægtslovgivning i Landstingssalen på Christiansborg.

Konference arrangeret af Amnesty Iternational

Det vækker kritik fra Jon Kiellberg, der nu for første gang står frem med navn og ansigt.

- Jeg bliver hængt ud for noget, jeg aldrig har gjort. Jeg er jo blevet frikendt. Derfor synes jeg, det er dybt kritisabelt, at Amnesty International på den måde går ind og tager stilling til skyldsspørgsmålet ved at kalde Kirstine Holst for voldtægtsoffer og voldtægtsoverlever. På den måde bliver jeg jo voldtægtsmand, siger Jon Kiellberg.

Stod i spidsen for Amnesty-kampagne

Efter Jon Kiellberg blev frifundet i retten, har Kirstine Holst på sociale medier og i en række artikler og tv-indslag kæmpet for at blive anerkendt som voldtægtsoffer. Hun har i den forbindelse ikke kaldt Jon Kiellberg ved navn, men indenfor kommunikationsbranchen, hvor de begge arbejder og har et stort netværk, er hans rolle i sagen velkendt.

Og Kirstine Holst har brugt sin egen sag som eksempel i forbindelse med, at hun er blevet en af de mest markante fortalere for en ny samtykkebaseret voldtægtslov.

Blandt andet har hun stået i spidsen for Amnesty Internationals kampagne for en samtykkelov. Her bliver hun omtalt som voldtægtsoverlever eller voldtægtsoffer. Det samme kalder Amnesty International en række andre kvinder fra sager, hvor der ikke er faldet dom.

- Jeg synes det er kritisabelt, at Amnesty International ikke holder debatten på et sagligt grundlag, men at de bruger ord som voldtægtsoverlever og voldtægtsoffer for at få deres synspunkter igennem. Det er meget værdiladede udtryk, som kan virke voldsomt. Og i sagen om Kirstine Holst er det jo direkte i strid med den afgørelse retten kom frem. Jeg forstår godt, at Jon Kiellberg føler sig krænket i den her sag, siger medlem af bestyrelsen i Dommerforeningen, Lene Sigvardt.

Er det ulovligt, når hun bliver kaldt voldtægtsoffer. Hun og andre siger jo ikke direkte, at Jon Kiellberg er skyldig?

- Det kan ikke afvises, at udtalelserne er ulovlige. Det afhænger af den sammenhæng, de er fremsat i. Når retten har frifundet en person, er denne person beskyttet af loven mod at blive kaldt skyldig. Om det så er tilfældet i denne konkrete sag, vil være op til en dommer, hvis sagen kommer så langt, siger Lene Sigvardt.

Kirstine Holst har jævnligt demonstreret sammen med Amnesty International blandt andet foran Folketinget. I den forbindelse bliver hun beskrevet som voldtægtsoffer. Men programleder i Amnesty International, Helle Jacobsen, mener ikke kritikken er berettiget.

Kirstine Holst og Amnesty International demonstrerer for samtykkelov

Hvordan kan det være, at I kalder Kirstine Holst et voldtægtsoffer, når manden der blev anmeldt er blevet frikendt i byretten?

- Jeg vil ikke udtale mig om konkrete sager, siger Helle Jacobsen.

Det er bare fordi du kalder hende for et voldtægtsoffer?

- Det kalder jeg dem allesammen som en gruppe.

Så har du jo taget stilling til at der er sket en voldtægt?

- Amnesty tager ikke stilling til enkeltsager eller hvorvidt der er foregået en voldtægt eller ej. Jeg vil ikke tale om konkrete sager. Jeg vil vildt gerne tale om den her demonstration i dag, siger Helle Jacobsen fra Amnesty International.

Også Dansk Kvindesamfund, som i år tildelte Kirstine Holst den såkaldte Mathildepris for hendes kamp for en ny voldtægtslov, bruger ordet voldtægtsoverlever.

På samme måde har mange politikere kaldt hende voldtægtsoffer, blandt andre Søren Pape Poulsen (K), da han som justitsminister modtog 50.000 underskrifter for en ny samtykkelov.

Selv fastholder Kirstine Holst, at hun er i sin gode ret til at sige, at hun er blevet udsat for en voldtægt.

- Det var jo det, der skete. Jeg har ikke andre ord for det. Og jeg vil ikke stoppe med at bruge min ytringsfrihed til at kæmpe for retfærdighed, siger hun.

Jon Kiellberg støtter kampen for en samtykkelov, men han fastholder, at det er forkert, når Kirstine Holst med støtte fra blandt andre Amnesty International fastslår, at hun er voldtægtsoffer.

- Det er en fin sag, de kæmper for. Men det er forkert, når de bruger den sag, jeg er frikendt i, som eksempel på en voldtægt, siger Jon Kiellberg.

Men hvordan skal Kirstine Holst fremføre sin kritik af retssystemet, hvis ikke hun må bruge sin egen sag som eksempel?

- Så må hun fremføre en generel kritik uden at nævne den sag, jeg er frifundet for. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at jeg fortsat skal udskammes, når jeg er uskyldig.

Men Kirstine Holst fortsætter sin kamp. Senest har hun påklaget sin sag til Menneskerettighedsdomstolen. Og når det gælder indsatsen for en ny samtykkebaseret voldtægtslov, så har regeringen stillet i udsigt, at den bliver vedtaget efter sommerferien.