Station 2

De var venner, indtil én nat ændrede alt – så endte de i retten i en sag om voldtægt

Normalt sætter en dom punktum i en retssag. Men i denne voldtægtssag blev dommen begyndelsen på en lang kamp for både Kirstine Holst og Jon Kiellberg.

De var venner. Med tryk på var.

For da Københavns Byret 26. februar 2018 afsagde dom, stod de på hver sin side i sagen. Den ene var tiltalt for voldtægt. Den anden var forurettet i sagen.

Jon Kiellberg var overbevist om, at han nok skulle blive frikendt:

- Jeg ved, hvad jeg har gjort, og hvad jeg ikke har gjort, og jeg har trods alt en ret stor tillid til vores retssystem. Det skal jeg nok blive frikendt for.

Modsat tænkte Kirstine Holst, at han ville tilstå og blive dømt:

- Jeg var fuldstændig overbevist om, at han ville fortælle politiet, hvad der var sket.

Men fra det øjeblik dommen lød, sluttede sagen ikke.

Gerningsmand eller offer?

I Station 2 - programmet ”Gerningsmand eller offer?” fortæller vi om den bitre kamp om sandheden, som Kirstine Holst og Jon Kiellberg har udkæmpet i snart tre år. Vi følger dem til deres første møde, siden den nat de havde samleje. Og så fortæller vi om den store betydning, som sagen har fået for voldtægtsdebatten.

For TV 2 har det været afgørende at lave en afbalanceret og nuanceret historie. Begge parter har fået mulighed for at fortælle, hvordan sagen har påvirket dem personligt. De har desuden ønsket at mødes for første gang siden den nat, der blev skæbnesvanger for dem begge.

To gamle venner

Sagen begyndte 17. august 2017. Kirstine Holst, som bor i Fredericia, havde været til et politisk arrangement i København, hvorefter hun skulle besøge og overnatte hos sin gode ven Jon Kiellberg. De kendte hinanden gennem kommunikationsbranchen og havde boet sammen på Folkemødet på Bornholm i flere år.

Hun havde taget en flaske rosévin med, og så skulle de ryge nogle cigaretter og drøfte de udfordringer, de havde i livet, lige som de plejede. De sås egentlig mest om sommeren, når de arrangerede debatter sammen på Folkemødet på Bornholm. Men den aften talte de sammen i timevis om personlige og intime emner, om deres relationer til venner og kærester.

Han har fat i mit bryst og jeg kan ikke reagere på det. Jeg tænkte "hold da op, det her gør ondt. Det kan du godt dø af"

Kirstine Holst

Frem til det tidspunkt har deres forklaringer været enslydende. Men fra det øjeblik Kirstine Holst besluttede at gå i seng, stoppede enigheden. De følgende timer skete der noget, der endte med at blive centrum for en retssag - og derefter en omtalt voldtægtssag med store konsekvenser.

Kirstine Holsts forklaring

Kirstine Holst fortæller, at hun fik hovedpine og derfor besluttede sig for at gå i seng. Hun spurgte, hvor hun skulle sove, hvorefter Jon Kiellberg viste hende ind i sit soveværelse. Da hun var ved at falde i søvn, kom Jon Kiellberg ind og lagde sig ved siden af hende.

Kirstine Holst husker, at Jon Kiellberg tog initiativ til samleje, selvom hun ikke havde lyst og sagde stop. Men ifølge Kirstine Holst stoppede Jon Kiellberg ikke.

- ”Stop! Vi er venner. Vi er venner.” Jeg forsøger at tale til ham, til den Jon jeg kender, men han er der ikke, siger Kirstine Holst.

I stedet lagde han, ifølge hende, armen rundt om hendes hals og tiltvang sig samleje, alt imens han klemte hårdt om hendes bryst.

- Han har fat i mit bryst og jeg kan ikke reagere på det. Jeg tænkte "hold da op, det her gør ondt. Det kan du godt dø af", siger Kirstine Holst.

Jon Kiellbergs forklaring

Men sådan oplevede Jon det ikke den sommeraften. Det, Kirstine Holst oplevede som en fuldbyrdet voldtægt, oplevede Jon Kiellberg som et helt almindeligt, gensidigt og frivilligt samleje.

- Der var klare signaler om, hvad vi var på vej til at gøre, husker Jon Kiellberg.

Ifølge ham havde Kirstine Holst selv spurgt, om hun måtte lægge sig i hans seng. Det seksuelle samvær omfattede, ifølge ham, at de lå ansigt til ansigt og gensidigt kyssede hinanden, nussede hinanden i håret og at de tog fat i hinandens brystvorter og klemte hårdt. For ham udviklede det sig som et helt normalt samleje.

Jeg siger til ham; ”Jeg har blå mærker på mit bryst. Jeg kan ikke komme hjem med de her blå mærker"

Kirstine Holst

Efter samlejet faldt Jon Kiellberg i søvn. Kirstine Holst fortæller, at hun tog sin natkjole af og sit almindelige tøj på. Derefter lagde hun sig tilbage i sengen ved siden af ham. Hun forklarer, at hun var i chok, og derfor ikke vidste, hvorfor hun ikke forlod lejligheden med det samme.

- Jeg kan ikke sige andet end, at jeg er i chok, fortæller Kirstine Holst.

Blå mærker på brystet

Kirstine Holst fortæller, at hun ikke sov særlig meget den nat, og morgenen efter havde hun fortsat hovedpine. Hun forlod derfor kortvarigt lejligheden for at købe noget smertestillende medicin. Hun kom derefter tilbage til lejligheden, hvor hun tog et bad. Her opdagede hun mærker på sit venstre bryst.

- Jeg siger til ham: ”Jeg har blå mærker på mit bryst. Jeg kan ikke komme hjem med de her blå mærker”, siger Kirstine Holst.

Kirstine Holst konfronterede Jon Kiellberg med, hvor grænseoverskridende, det, han havde gjort, var. Ifølge hende erkendte han, at han var gået over stregen.

Kirstine Holst og Jon Kiellberg

Men ifølge Jon Kiellberg passer det ikke, at han har gjort hende fortræd. Han oplevede i stedet, at Kirstine Holst kom ud af badet og spurgte, hvad hun skulle sige til sin mand, hvortil han svarede, at det måtte hun selv vurdere.

Kirstine Holst forlod lejligheden klokken 10.20, og Jon Kiellberg husker, at de gav hinanden et kram, da de sagde farvel.

Først nu – næsten tre år senere – mødes de igen. Ansigt til ansigt. De har begge to et ønske om at levere et budskab til den anden for at få afsluttet en lang kamp.

Endte i retten

Halvandet døgn efter den sommeraften tog Kirstine Holst sammen med en veninde ind på Center for Seksuelle Overgreb, hvor hun blev undersøgt.

Jeg var både sindssygt vred, rasende og ulykkelig over, at et menneske, som jeg betragtede som ven, kunne finde på at beskylde mig for så grove ting

Jon Kiellberg

Undersøgelsen konkluderede, at der ikke var skader, rifter eller læsioner i Kirstine Holsts underliv. Men de fandt underhudsblødninger på hendes venstre bryst, og de skrev også, at hun virkede rystet og påvirket af hændelsen.

Kirstine Holst tog ind på Center for Seksuelle Overgreb

En måned senere blev Jon Kiellberg kontaktet af en politibetjent. Jon Kiellberg fortæller, at betjenten bad ham sætte sig ned, fordi han skulle give ham en alvorlig besked. Kirstine Holst havde anmeldt ham for voldtægt.

- Jeg var både sindssygt vred, rasende og ulykkelig over, at et menneske, som jeg betragtede som ven, kunne finde på at beskylde mig for så grove ting, siger Jon Kiellberg.

Jon Kiellberg blev tiltalt for at have voldtaget Kirstine Holst, og sagen endte i retten.

Frikendelsen

Jon Kiellberg blev frifundet 26.februar 2018

Da de sad i Københavns Byret et halvt år senere, fastholdt Jon Kiellberg og Kirstine Holst hver sin forklaring om, hvad der skete den sommeraften.

26. februar 2018, faldt afgørelsen.

Jon Kiellberg blev frifundet.

Kirstine Holst kunne ikke forstå det. Vreden væltede op i hende, og hun fik lyst til at slå tingene omkring sig i stykker. Det kunne simpelthen ikke passe, at han blev frikendt. Hun vidste jo, hvad han havde gjort mod hende, tænkte hun.

For Jon Kiellberg var det derimod en kæmpe lettelse. For nu tænkte han, at han kunne leve sit liv videre. Men det skulle vise sig ikke helt at gå sådan.

Natkjolen

Jon Kiellberg blev frifundet med tre dommere for og ingen imod. Retten lagde vægt på, at bevisbyrden ikke var blevet løftet af anklagemyndigheden.

Anklageren ønskede at anke sagen, blandt andet med baggrund i muligheden for at undersøge Kirstine Holsts natkjole. Den havde været i politiets varetægt, men var aldrig blevet undersøgt for spor, fordi både Jon Kiellberg og Kirstine Holst var enige om, at der havde fundet samleje sted.

Men da Kirstine Holst fik natkjolen tilbage fra politiet, konstaterede hun en række pletter, som hun mener, var spor af blod og sæd. Hun mener, at det viste, at Jon Kiellberg havde løjet, fordi han i retten forklarede, at Kirstine Holst havde natkjole på, da han kom ind til hende, og at hun tog natkjolen af under samlejet.

Da Kirstine Holst fik natkjolen tilbage fra politiet, konstaterede hun en række pletter, som hun mener var spor af blod og sæd

Det harmonerer ifølge Kirstine Holst ikke med, at der kan ses rester af Jons sædpletter på natkjolen. Desuden er der, ifølge hende, spor af blod på natkjolen, som hun mener dokumenterer, at der var tale om et meget voldsomt samleje.

Men anklagerens forsøg på at anke sagen blev afvist af Statsadvokaten. Frifindelsen af Jon Kiellberg stod derfor ved magt.

Kampen mod et retssystem

Med frifindelsen begyndte Kirstine Holst en kamp for at sikre en bedre behandling af voldtægtsofre i retssystemet og for at få sagen mod Jon Kiellberg genoptaget.

For hende startede et opgør mod et politi- og retssystem, der ifølge Kirstine Holst bød på svigt og fejl. I en periode lagde hun blandt andet dagligt billeder op på Twitter af den natkjole, hun havde på den sommeraften.

I en periode lagde Kirstine Holst dagligt billeder op på Twitter af den natkjole, hun havde på den sommeraften.

Og i sin kamp for at blive anerkendt som et offer for voldtægt fik hun også hurtigt et stort følge af støtter, der gik til tasterne.

Hun har hele vejen igennem fastholdt, at hun er blevet voldtaget. Siden har Kirstine Holst kæmpet målrettet for at bruge sin sag til at rejse en debat og for at skabe opmærksomhed om lovgivningen på voldtægtsområdet.

Hun har i løbet af de seneste to år stået frem i flere medier. Heriblandt en lang række udenlandske medier som Time Magazine, Euronews og Al Jazeera. Herhjemme har hun skrevet debatindlæg og medvirket i en lang række artikler, nyhedsindslag og radioprogrammer.

De skider højt og flot på et retssystem. Uanset, at jeg blev frikendt af samtlige dommere, så har jeg voldtaget Kirstine i deres øjne

Jon Kiellberg

Hun er blevet frontfigur for Amnesty Internationals kampagne om en ny samtykkebaseret voldtægtslovgivning. Og i 2020 blev hun hædret for den kamp af Dansk Kvindesamfund, som har tildelt hende årets Mathildepris.

Men med Kirstine Holsts kamp startede også en andens.

Kirstine Holst er blevet frontfigur for Amnesty Internationals kampagne om en ny voldtægtslovgivning

Udskammet og forladt

Siden retssagen har Jon Kiellberg fulgt med fra sidelinjen i Kirstine Holsts kamp for retfærdighed.

’Gerningsmand’, ’Voldtægtsmand’ og ’Klamme stodder’ var blandt de ord, han mødte på sociale medier. Og siden frifindelsen har Jon Kiellberg fortalt, at han har mistet jobs, kunder og venner.

- De skider højt og flot på et retssystem. Uanset, at jeg blev frikendt af samtlige dommere, så har jeg voldtaget Kirstine i deres øjne, siger Jon Kiellberg.

En række af Kirstine Holsts støttere begyndte også at blande sig i debatten. De har ligesom Kirstine Holst undladt at nævne Jon Kiellberg ved navn, men er ikke i tvivl om hans skyld.

Man bliver sat ind i en monsterboks, hvor man stort set kan beskylde mig for hvad som helst og tegne mig ind i en ramme som en sexforbryder

Jon Kiellberg

En af dem er forfatter Simon Kratholm Ankjærgaard, der både var venner med Kirstine Holst og Jon Kiellberg. Han skrev i kronikken ’vidnesbyrd’, hvorfor han valgte side til fordel for Kirstine Holst.

- Jeg ved, at hun sagde nej og sagde fra, da han kom ind til hende og begyndte sit overgreb. Jeg ved det, fordi han faktisk har bekræftet det overfor både mig og hende, skrev han.

Men ifølge Jon Kiellberg er den påstand løgn. Det var som at blive dolket i ryggen:

- Vi har været tætte venner, og det var sindssygt chokerende og grænseoverskridende, at ens ven kunne finde på det, fortæller Jon Kiellberg.

Også journalist og chefredaktør Annegrethe Felter Rasmussen gav udtryk for, at ”sagen var oprørende og burde genoptages”.

Og i en privatbesked til en journalist på et landsdækkende dagblad påstod hun, at Jon Kiellberg havde været tiltalt for endnu en voldtægt, hvor han også blev frikendt.

Journalist og chefredaktør Annegrethe Felter Rasmussen påstod, at Jon Kiellberg havde været i retten for endnu en voldtægt

Men ifølge Jon Kiellberg er også Annegrethe Felter Ramussens påstand løgn.

- Man bliver sat ind i en monsterboks, hvor man stort set kan beskylde mig for hvad som helst og tegne mig ind i en ramme som en sexforbryder, siger Jon Kiellberg.

Han forklarer til gengæld, at der efter sagen med Kirstine Holst kom en anmeldelse om et overgreb på en anden kvinde, som han skulle have begået for ni og et halvt år siden. Men anmeldelsen blev aldrig til noget. Og Jon Kiellberg forklarer, at ham og kvinden efter det påståede overgreb flere gange tog på ferie sammen.

Gik ud over det professionelle liv

Ifølge Jon Kiellberg ramte det også hans professionelle liv. Han arrangerede blandt andet debatter og var ordstyrer på Folkemødet, og kort tid inden, han skulle afsted i 2018, lavede kommunikationskonsulent Rulle Grabow et opslag på Facebook:

- Om fjorten dage tager vi på folkemøde, og jeg har nøje researchet i, hvem der er så heldige, at have gerningsmanden stående og kloge sig på forskellige emner. Og jeg kan forsikre jer for, at jeg dels nok skal sørge for, at alle, jeg bare kender den mindste smule, får at vide, at de står i panel med en person, der er blevet anklaget, sigtet og frikendt for voldtægt, skrev hun.

Jon Kiellbergs navn stod ikke i opslaget, men kommunikationsbranchen er lille, så han følte, at alle vidste, hvem han var.

Sagen ramte også Jon Kiellbergs professionelle liv

I starten forsøgte Jon Kiellberg at ignorere angrebene, men efterhånden som han mærkede konsekvenserne, voksede hans trang til at hæve stemmen.

- Jeg var meget i tvivl. For jeg var også bange for at blive kendt som ham voldtægtsmanden. For selvom jeg er uskyldig og frikendt, så vil der altid være nogen, der siger, at der nok er noget om snakken.

Han stod derfor frem anonymt i et radiointerview i Q&A på Radio24syv under dæknavnet ”Rasmus”. Her ønskede han at fortælle sin side af sagen i håbet om, at hetzen mod ham ville stoppe. Men den mission lykkedes ikke. Tværtimod førte det, ifølge Jon, til en endnu større interesse for at finde ud af, hvem ”Rasmus” var .

I dag føler Jon Kiellberg, at hans navn er uundgåeligt forbundet med voldtægt og Kirstine Holst på trods af, at han er blevet frikendt. For eksempel dukker hans navn op i søgefeltet, hvis man googler 'Kirstine Holst'.

Hverken forfatter Simon Kratholm Ankjærgaard, kommunikationskonsulent Rulle Grabow eller journalist og chefredaktør Annegrethe Felter Rasmussen har ønsket at udtale sig til TV 2.

Ansigt til ansigt mødes Kirstine Holst og Jon Kiellberg

Nu mødes de

Siden dommen har Jon Kiellberg og Kirstine Holst kæmpet hver deres kamp for retfærdighed uden at se hinanden. Men her knap tre år efter den nat, der ændrede deres liv, har de begge haft et ønske om at mødes ansigt til ansigt for første gang siden.

På den ene side af bordet sidder Kirstine Holst. Hun håber, at Jon Kiellberg vil angre og tilstå. Modsat sidder Jon Kiellberg med håbet om at stoppe den jagt og det karaktermord, han føler, der er blevet begået mod ham.

Kirstine Holst fastholder, at Jon Kiellberg begik et overgreb. Men ifølge Jon Kiellberg er den præmis helt forkert. Samlejet var for ham gensidigt og frivilligt.

Under mødet beder Jon Kiellberg på et tidspunkt Kirstine Holst om at stoppe med at hentyde til en voldtægt, som ifølge ham aldrig er fundet sted.

- Du har lagt skammen over på mig, fordi du ikke vil stå ved det, du har gjort. Og du skal tage den tilbage, fordi det er ikke min, det er din. Jeg mener det!, siger Kirstine Holst.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal tage tilbage, Kirstine. Det er jeg rigtig ked af, men det ved jeg faktisk ikke, svarer Jon Kiellberg.

De når ikke til enighed. Der er kun én ting, de kan blive enige om. Der må være en af dem, der ikke taler sandt. Video: Franziska Weiss Lauritzen

- Jeg tror, jeg fejlagtigt havde regnet med, at du ville vise mig en lille smule beklagelse eller anger overfor mig. Det har du ikke gjort, siger Kirstine Holst.

- Uanset hvad, så kan man ikke bare opfinde sin egen virkelighed. Uanset, hvor bekvem den end måtte være for dig, så kan du ikke bare skabe en fortælling, siger Jon Kiellberg.

Og til sidst er konklusionen klar. De når ikke til enighed.

Der er kun én ting, de kan blive enige om. Der må være en af dem, der ikke taler sandt.

Mens Jon Kiellberg fortsat ønsker at få hetzen mod ham stoppet, kæmper Kirstine Holst videre for at få genoptaget retssagen med Jon Kiellberg.

Du kan se ’Station 2: Gerningsmand eller offer?’ på TV 2 torsdag klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 Play.