Krimi

25-årig skal betale 329 kvinder 5000 kroner hver i sag om krænkende billeder

Manden skal betale 5000 kroner til hver kvinde. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Det er samlet et beløb på mere end 1,6 millioner kroner.

En 25-årig mand straffes med fem måneders betinget fængsel for sin del i et krænkende onlinekatalog, hvor han var med til at reklamere for nøgenbilleder af omkring 590 navngivne kvinder.

Desuden skal manden betale tortgodtgørelse til 329 kvinder på hver 5000 kroner. Det er samlet et beløb på mere end 1,6 millioner kroner.

Det har Retten i Aalborg afgjort i en dom tirsdag.

Dommen er gjort betinget med krav om samfundstjeneste.

Sagen kom for retten i sidste uge, hvor den 25-årige mand tilstod at have hjulpet med kataloget, som kvinderne ufrivilligt blev del af.

25-årig er ikke bagmand

Ifølge DR Nyheder og Nordjyske erkendte han at have lavet en slags indholdsfortegnelse til kataloget ved at indhente screenshots fra kvindernes facebookprofiler.

Skærmbillederne indsatte han på en hjemmeside i mapper sammen med kvindernes navne. På den måde blev det muligt yderligere at identificere kvinderne. Og det krænkede kvindernes blufærdighed.

Den 25-årige er ikke bagmand. Det er derimod en uidentificeret bagmand under navnet "Uffe".

Kataloget har fungeret som en slags byttebørs, hvor involverede kunne bytte billeder af kvinder for at få adgang til mapperne i kataloget, der bestod af billeder og privatoplysninger af de næsten 800 danske kvinder.

Den dømte mand i Aalborg har ikke selv haft adgang til billederne.

Sag skal formelt videre til landsretten

De 329 kvinder, der i sagen har krævet erstatning, havde fremsat krav på mellem 5000 og 50.000 kroner hver. Retten mener dog, at de alle skal have 5000 kroner.

På den ene sider lægger retten vægt på, "at der er tale om medvirken til grove og systematiske krænkelser". På den anden side bemærker retten, at han ikke er tiltalt for at have videregivet private billeder.

Desuden har man ikke under sagen fremlagt, hvilke konkrete billeder af ofrene der måtte være lagt ind på hjemmesiden. Derfor gør retten ikke forskel på størrelsen af erstatningen.

Sagen skal dog formentlig videre til landsretten.

- Det er min klare forventning, at han anker, siger mandens forsvarer, Rasmus Amandusson, efter at have talt med den 25-årige.

Det skyldes dels, at han vil have en mildere straf, og dels at han ikke vil betale erstatning.

Del af større sagskompleks

En henvendelse til Red Barnets hjælpelinje, der hedder AnmeldDet, har været medvirkende til, at kataloget nåede frem til politiet, som kunne få adgang til det, og gå videre med sagen.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, er der tale om en grov sag.

- Sagen her handler om en person, der simpelthen har indsamlet oplysninger om de her piger og kvinder i arkivet og fundet deres facebookprofiler, adresser og personlige oplysninger, siger hun.

Sagen er en del af større sagskompleks. 29. maj oplyste Nordsjællands Politi, at det har sigtet en 25-årig mand fra Hillerød. Han skal have delt krænkende billeder med andre via særlige servere.

Endnu en sag i rækken

De seneste år har der været en lang række sager, hvor billeder eller videoer af piger og kvinder er blevet delt i mapper på nettet.

Eksempelvis var der sagen om den såkaldte 'Viborg-mappe', der fik stor opmærksomhed. Sagen fra 2011 handlede om en digital fil med hundredevis af intime billeder af piger helt ned til 13-årsalderen fra lokalområdet omkring Viborg, som blev delt og videresolgt via USB-stik.

I den såkaldte 'Umbrella'-sag slog Højesteret sidste år fast, at det kan være deling af børneporno, når børn og unge deler video med jævnaldrende, der er sammen seksuelt.