Krimi

28-årige James Schmidt idømt fængsel på livstid - han kommer aldrig ud, siger anklager

James Schmidt anker dommen på stedet.

28-årige James Schmidt er i Københavns Byret idømt fængsel på livstid for to drab på pensionister i deres hjem på Østerbro i København.

- Thi kendes for ret, tiltalte James Schmidt straffes med fængsel på livstid, lød det fra retsformand Karsten Henriksen lidt efter klokken 13.

Samtlige dommere og nævninge var enige i, at James Schmidt skulle idømmes fængsel på livstid. Retten lagde vægt på, at han er skyldig i to drab begået ved forskellige lejligheder.

Desuden blev han dømt for røveri og forsøg på røveri i forbindelse med drabene, mens han blev frifundet for et tredje drab.

- Der er ikke fundet nogle formildende omstændigheder, der kan tale for anden straf end livstid, sagde retsformanden.

James Schmidt, som gennem hele sagen har nægtet sig skyldig i drab, ankede dommen på stedet.

Ifølge senioranklager Søren Harbo betyder dommen, at James Schmidt kommer til at sidde i fængsel resten af sit liv.

James Schmidt er blevet idømt fængsel på livstid.

- Han kommer aldrig ud. Det er konsekvensen, når man er blevet fundet skyldig i to rovmord, siger Søren Harbo til TV 2 og uddyber:

- Det kan godt være, at han har en teoretisk mulighed for at blive prøveløsladt, men min vurdering er, at med to rovmord begået mod ældre mennesker, hans fortid samt hans psykologiske profil, står han ikke til at blive løsladt på noget tidspunkt.

Forsvarer Mie Sønder Koch ønsker ikke at kommentere dommen.

Frikendt for tredje drab

James Schmidt var tiltalt for at have dræbt 82-årige Eva Hoffmeister, 80-årige Peter Jensen Olsen og 81-årige Inez Hasselblad.

Ifølge nævningetinget blev der ikke ført tilstrækkeligt bevis for, at Eva Hoffmeister som den første af de tre havde været udsat for en forbrydelse, da hun blev fundet død i sin lejlighed 7. februar sidste år.

Den afdøde var allerede kremeret, da politiet fattede mistanke om, hun kunne være dræbt, og dermed blev der aldrig foretaget en obduktion, som med sikkerhed kunne påvise dødsårsagen som andet end naturlig.

Desuden var der ifølge en dommer i "bevisførelsen ingen konkrete holdepunkter for, at tiltalte har været i lejligheden", og det var heller ikke bevist, at der har været fysisk kontakt mellem den tiltalte og den afdøde.

James Schmidt blev imidlertid fundet skyldig i at have brugt afdødes kreditkort kort efter hendes død.

Dna på tøjet

Til gengæld blev nævningetinget i løbet af retssagen overbevist om, at Peter Jensen Olsen og Inez Hasselblad begge blev dræbt af James Schmidt.

Inez Hasselblad blev kvalt på et tidspunkt mellem 7. marts om aftenen og 8. marts ved middagstid.

James Schmidt har erkendt misbrug af hendes hævekort, som blev stjålet i forbindelse med drabet, og da han blev anholdt, var han i besiddelse af den dræbtes nøgler.

Lyn-analyse

En livstidsdømt kan tidligst søge om prøveløsladelse efter 12 år, hvorefter Kriminalforsorgen skal høre Anklagemyndigheden, Retslægerådet samt indhente en speciallægeerklæring i forhold til, om den dømte fortsat betragtes som farlig.

Endvidere må en løsladelse ikke være i strid med befolkningens retsfølelse.

Ved den seneste optælling i 2019 afsonede 27 fanger livstidsstraffe, og gennemsnittet for straffens længde var knap 17 år.

 Imidlertid har den længst siddende livstidsfange afsonet omkring 37 år for to drab, og med tanke på alvorligheden af James Schmidts forbrydelser, farlighed og tidligere kriminalitet, er det ikke sandsynligt, at han bliver prøveløsladt de første mange år.

Desuden blev der fundet dna på hans tøj fra Inez Hasselblad.

- Retten finder ikke, at tiltalte har afgivet en sandsynlig forklaring på, hvorfor han var til stede i lejligheden, og hvordan hans dna er fundet på hendes hals, læste retsformand Karsten Henriksen op af skyldkendelsen.

Utryg ved Schmidt

James Schmidt blev også kendt skyldig i at have dræbt 80-årige Peter Jensen Olsen, som blev kvalt i sin lejlighed om morgenen 2. marts.

James Schmidt har påstået, at han ville hjælpe Peter Jensen Olsen med at flytte, og at det var derfor, han var til stede i lejligheden. Men det fandt retten ikke troværdigt.

Tværtimod har vidner forklaret, at Peter Jensen Olsen var utryg ved James Schmidt, ligesom et andet vidne troværdigt har forklaret, at han så James Schmidt lukke døren til den dræbtes lejlighed udefra.

- På den baggrund tilsidesætter retten tiltaltes forklaring, lød det fra retsformanden.

- Synes ikke, det er fair

Ved domsafsigelsen var James Schmidts mor og andre pårørende mødt op. Også familiemedlemmer til ofrene var til stede.

Drabsmandes mor var tydeligt påvirket af situationen, mens han selv forholdt sig rolig.

Han var iført sorte bukser, hvid skjorte og en beige blazer, som senere blev skiftet ud med en rød striktrøje. En del af tiden var James Schmidt også iført briller med gult brilleglas.

Han reagerede ikke synligt, da retsformanden læste op, at han var dømt til fængsel på livstid, men inden domsafsigelsen tog han ordet en sidste gang:

- Vi står her på den syvende dag, Guds dag, og så står jeg her og får en dom for noget, jeg ikke har gjort. Jeg synes ikke, det er fair, sagde han med gråd i stemmen.

En mentalerklæring, som blev læst højt i retslokalet, konkluderede, at der er "meget høj risiko" for, at den 28-årige James Schmidt igen vil begå personfarlig kriminalitet.

Ligesom han blev beskrevet som psykopat, selviscenesættende og og uden empati for andre mennesker.

15 måneder i helvede

Malene Hasselblad, hvis mor blev dræbt af James Schmidt, er ærgerlig over, at han blev frikendt for et af de tre drab, han var tiltalt for.

Men hun er tilfreds med, at retten nu har kendt ham skyldig og idømt ham fængsel på livstid.

- Det betyder alverden. Retfærdigheden er sket fyldest. Nu er der endelig blevet fastlagt et ansvar, siger Malene Hasselblad til TV 2.

Malene Hasselblad alarmerede selv politiet, da hun fattede mistanke om, at hendes mor ikke var død af naturlige årsager. Siden har hun fulgt alle retsmøder.

- Nu har jeg haft 15 måneder i helvede. Det har været intenst at sidde så tæt på ham, der har slået min mor ihjel. Han har slået blikket ned hver gang, han har mødt mit blik, så jeg har følt, at jeg har haft magten, og jeg har forsøgt ikke tillægge ham nogen betydning.