Krimi

28-årig kendt skyldig i rovmord på to pensionister

James Schmidt blev frikendt for et tredje drab.

Den 28-årige James Schmidt er i Københavns Byret blevet kendt skyldig i drab på to ældre borgere på Østerbro i København.

Han var tiltalt for tre drab, men retten fandt det altså kun bevist, at han var skyldig i to drab.

De tre pensionister blev fundet døde i marts 2019, og ofrene boede i samme bebyggelse på Vangehusvej på Østerbro i København.

Frikendt på grund af manglende obduktion

Det første formodede offer - 82-årige Eva Hoffmeister - døde i sin lejlighed 5. februar.

Hoffmeister blev imidlertid ikke obduceret, og det har derfor ikke været muligt at fastslå en dødsårsag, hvilket var en medvirkende årsag til, at James Schmidt blev frikendt.

Desuden var der ifølge en dommer i "bevisførelsen ingen konkrete holdepunkter for, at tiltalte har været i lejligheden", og det var heller ikke bevist, at der har været fysisk kontakt mellem den tiltalte og den afdøde.

Det var dog ikke et enigt nævneting, der frikendte James Schmidt.

Dna på tøjet

Til gengæld fandt nævningetinget i byretten ham skyldig i at have slået Peter Jensen Olsen og Inez Hasselblad ihjel.

I forhold til 81-årige Inez Hasselblad var alle dommere og nævninge enige i, at James Schmidt var skyldig i at have kvalt hende.

Hun blev kvalt på et tidspunkt mellem 7. marts om aftenen og 8. marts ved middagstid.

James Schmidt har erkendt misbrug af hendes hævekort, som blev stjålet i forbindelse med drabet, og da han blev anholdt, var han i besiddelse af den dræbtes nøgler.

Desuden blev der fundet dna på hans tøj fra Inez Hasselblad.

- Retten finder ikke, at tiltalte har afgivet en sandsynlig forklaring på, hvorfor han var til stede i lejligheden, og hvordan hans dna er fundet på hendes hals, læste retsformand Karsten Henriksen op af skyldkendelsen.

Utryg ved Schmidt

Det andet drab, James Schmidt blev kendt skydig i, var på 80-årige Peter Jensen Olsen, som blev kvalt i sin lejlighed om morgenen 2. marts.

James Schmidt har påstået, at han ville hjælpe Peter Jensen Olsen med at flytte, og at det var derfor, han var til stede i lejligheden. Men det fandt retten ikke troværdigt.

Tværtimod har vidner forklaret, at Peter Jensen Olsen var utryg ved James Schmidt, ligesom et andet vidne troværdigt har forklaret, at han så James Schmidt lukke døren til den dræbtes lejlighed udefra.

- På den baggrund tilsidesætter retten tiltaltes forklaring, lød det fra retsformanden.

Kræver livstid

James Schmidt har gennem hele sagen nægtet sig skyldig i drab, men har erkendt at have misbrugt Inez Hasselblads og Eva Hoffmeisters betalingskort.

Efter anklagerens og forsvarerens procedurer tog James Schmidt ordet.

- Vi står her på den syvende dag, Guds dag, og så står jeg her og får en dom for noget, jeg ikke har gjort. Jeg synes ikke, det er fair, sagde han med gråd i stemmen.

Anklagemyndigheden kræver fængsel på livstid. Hans forsvarer mener, at Schmidt skal idømmes en tidsbegrænset fængselsstraf på maksimalt 16 år.

En mentalerklæring, som blev læst højt i retslokalet, konkluderede, at der er "meget høj risiko" for, at den 28-årige igen vil begå personfarlig kriminalitet. Derfor har Retslægerådet anbefalet, at han idømmes forvaring, som i praksis er indespærring på ubestemt tid.

Strafudmålingen forventes klokken 13.