Tilståelsen

Trods opfordring fra eksperter vil Rigspolitiet ikke gøre optagelser af afhøringer obligatoriske

Hvis Erik Solbakke i stedet havde levet i England, ville vi i dag kunne afspille afhøringerne og høre præcis, hvordan ordene faldt i hans tilståelse.

Flere eksperter og politikere har den seneste uge kritiseret politiets arbejde i tilståelsessagen med Erik Solbakke som hovedperson.

Særligt har der været kritik af afhøringsmetoderne med ledende spørgsmål, og det har fået debatten om, hvorfor dansk politi ikke optager alle afhøringer, til at blusse op.

Om ’Tilståelsen’

I dokumentarserien ’Tilståelsen’ har TV 2 kulegravet efterforskningen og dommen over den udviklingshæmmede Erik Solbakke.

Han blev i 1989 dømt for at stå bag Hafnia-branden og for at have dræbt den 15-årige Anette Thomsen på Fanø.

Tidligere var han dømt for at have antændt 27 brande i Nordsjælland. To mennesker døde ved de brande.

Men der var ingen tekniske beviser og ingen øjenvidner, der knyttede ham til forbrydelserne. Kun Erik Solbakkes tilståelse.

I ’Tilståelsen’ sår førende eksperter tvivl om, hvorvidt han var gerningsmanden.

En række eksperter og tidligere højtstående personer i dansk politi kritiserer nu, at man stadig ikke optager afhøringer af vidner, forurettede og sigtede. Selvom det længe har været brugt i andre lande med gode resultater.

En af dem er den danske psykologiprofessor Kristina Jakobsen. Hun er i dag ansat ved Politihøjskolen i Oslo, hvor hun er fagansvarlig for flere afhøringsuddannelser, men inden da arbejdede hun i dansk politi, hvor hun udarbejdede to rapporter for Rigspolitiet om netop de danske afhøringsmetoder og manglende optagelser af afhøringer.

Hun stiller sig kritisk over for politiets arbejde og anbefaler både uddannelse i nyeste afhøringsmetoder og ikke mindst at gøre lydoptagelser obligatoriske.

- Der er så meget forskning på området i forhold til, hvad der er de rigtige og ikke mindst, hvad der er de farlige metoder. Så i et land som Danmark med så højt et uddannelsesniveau, bør vi følge med og oplære vores politi i de bedste metoder, siger Kristina Jakobsen.

Fast praksis i andre lande

Den kritik deler den norske overbetjent og førende ekspert i afhøringsteknik Asbjørn Rachlew, der i forbindelse med sin rapport om Erik Solbakke-sagen har studeret den tidligere og nuværende afhøringspraksis hos det danske politi.

Fakta om samarbejdetNY

TV 2 har betalt Asbjørn Rachlew 16.000 kr. for sit analysearbejde. Han fortæller, at han har brugt ca. 500 arbejdstimer på sin analyse af sagen samt på skrive en over 200 sider lang rapport.

- Jeg håber, at Solbakke-sagen giver politiet anledning til at stille sig selv spørgsmålet, om det er på tide at gøre optagelser af afhøringer obligatoriske, hvilket alle internationale studier anbefaler, siger Asbjørn Rachlew.

Både han og Kristina Jakobsen peger på, at flere andre sammenlignelige lande har en fast praksis om at optage alle afhøringer.

Hvis Erik Solbakke havde levet i England i stedet for Danmark, ville vi nu kunne afspille afhøringerne og høre præcis, hvordan ordene faldt i hans tilståelse.

For dengang Erik Solbakke tilstod sine forbrydelser, havde man netop gjort optagelser af afhøringer i England obligatoriske. Beslutningen havde man taget efter flere eksempler på justitsmord.

I Norge har det også været obligatorisk i flere år. I Sverige er Riksdagen netop nu ved at gennemføre de sidste høringer om en lov, der skal sikre, at politiafhøringer bliver optaget.

De to afhøringseksperter er ikke de eneste, der mener, at den danske afhøringspraksis bør ændres.

Styregruppe under Rigspolitiet anbefalede optagelser

Tilbage i 2014 nedsatte Rigspolitiet en styregruppe under navnet 'Projekt Afhøring'.

I den styregruppe var blandt andet den nu pensionerede politiinspektør og efterforskningschef Bent Isager-Nielsen.

Styregruppen anbefalede, at dansk politi helt konsekvent begyndte at bruge den kognitive afhøringsmetode, og også at man gjorde det obligatorisk at optage alle afhøringer.

TV 2 har talt med Bent Isager-Nielsen i forbindelse med dækningen af 'Tilståelsen'. Han mener stadig, at politiet bør optage sine afhøringer.

- Det styrker retssikkerheden. Jeg kan faktisk ikke se ulemperne ved at optage afhøringer, siger Bent Isager-Nielsen.

I 2015 meldte Rigspolitiet ud, at de havde intentioner om at begynde at optage afhøringer som fast procedure.

Men her fem år senere er det stadig ikke obligatorisk eller fast praksis.

Og der er heller ikke nogen tidsplan for, hvornår man har tænkt sig at begynde på det.

Ingen planer om systematisk optagelse

Det er altså stadig frivilligt for den enkelte efterforsker, om afhøringerne skal optages.

I et skriftligt svar til TV 2 Danmark skriver Rigspolitiet, at man er "opmærksom på anbefalingerne i Projekt Afhøring, og det er helt almindeligt for politiet at optage afhøringer i alvorlige sager, men det er ikke obligatorisk at optage afhøringer fonetisk eller på video af personer sigtet for alvorlig personfarlig kriminalitet - bortset fra når det drejer sig om voldtægtssager."

Derudover skriver Rigspolitiet, at der heller ikke er planer om en systematisk optagelse af alle afhøringer.

Afhøringspraksis som i 1600-tallet

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Rejseholdet ved PET, mener også, at afhøringer skal optages.

Og i forbindelse med TV 2s fokus på politiets arbejde i Erik Solbakke-sagen fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, at han ikke kommer uden om, at "man sidder efterladt med en tvivl om, hvorvidt der er begået justitsmord på Erik Solbakke."

- Når man kigger rundt i verden og især på de vestlige lande, hvis politikorps vi gerne vil sammenligne os med, så findes der da ikke nogen lande, hvor man ikke for lang tid siden har sagt: "Det her er ikke godt nok". Vi er nødt til at få en mere moderne dokumentationsform, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge den tidligere PET-chef kan man groft sagt sige, at den måde, dansk politi afhører og dokumenterer afhøringerne på, ikke har ændret sig, siden det danske politikorps blev oprettet tilbage i 1600-tallet.

- Det er mig ubegribeligt, at man på nuværende tidspunkt ikke har taget ved lære af andre lande og begyndt at optage afhøringer – særligt i alvorlige sager. Jeg kan ikke finde et eneste argument for ikke at gøre det, siger han.

Du kan se tredje afsnit af TV 2s dokumentarserie 'Tilståelsen' torsdag 20.00 eller allerede nu på TV 2 PLAY.