Hendes bror er dømt som "Danmarks største massemorder" – nu vil hun have sagen prøvet igen

Erik Solbakkes søster håber, at Den Særlige Klageret vil genåbne sagen mod hendes bror. Kendt forsvarsadvokat vil repræsentere hende.
Efter at han i 1989 blev dømt for at have antændt mordbranden på Hotel Hafnia og stå bag drabet på en 15-årig pige på Fanø, skrev den psykisk udviklingshæmmede mand sig ind i historien som ”Danmarks største massemorder”.
Men hans adoptivsøster, som ønsker at være anonym, vil nu kæmpe for at skaffe genoprejsning for sin bror ved at få hans sag prøvet i Den Særlige Klageret.
Til at hjælpe sig har hun den kendte forsvarsadvokat og tidligere anklager Mette Grith Stage, som allerede er grundigt inde i sagen gennem sin medvirken i TV 2-dokumentaren ’Tilståelsen’.
- Jeg har læst de mest centrale sagsakter og er vitterligt rystet i min grundvold over processen mod Solbakke. Jeg er stødt på min retsbevidsthed, så derfor er jeg glad for, at Solbakkes søster har bedt om min hjælp, siger Mette Grith Stage til TV 2.
At få Den Særlige Klageret til at genoptage en gammel sag er dog generelt vanskeligt. Når sagen allerede har været gennem to instanser og er blevet bedømt af en lang række dommere, skal der meget til for, at den bliver genåbnet.
I de seneste fem år er kun 22 ud af 264 anmodninger om genåbning af afgjorte straffesager blevet efterkommet.
Mette Grith Stage mener imidlertid, at Solbakke-sagen har en god chance for at slippe gennem nåleøjet.
- Der er så mange ting i sagen, som skriger til himlen, at Den Særlige Klageret næppe kan sidde det overhørig. Jeg synes også, at samfundet skylder både Erik Solbakkes efterladte, men også ofrenes efterladte, at denne sag bliver endevendt, siger hun og tilføjer.
- Hvis Solbakke viser sig at være uskyldig, så går den rigtige gerningsmand jo rundt derude.
Mette Grith Stage har i øvrigt tidligere haft held med at få en sag genoptaget i Den Særlige Klageret, hvor dommen efterfølgende blev omstødt.
Fortryder, at hun slog hånden af sin bror
Ved retssagen i 1989 blev Erik Solbakke for anden gang dømt til anbringelse på ubestemt tid, og han døde otte år senere under sin indespærring. Alene og uden kontakt til omverdenen.
Adoptivforældrene slog nemlig hånden af ham efter domfældelsen. Det samme gjorde lillesøsteren, som var deres biologiske barn. Hun kom end ikke til hans begravelse.
I dag er forældrene døde, og Erik Solbakkes søster fortryder nu, at hun ligesom dem afskar forbindelsen til broren.
- Det har jeg fortrudt lige siden. Og det kan jeg ikke gøre om i dag. Det skal jeg leve med. Erik er jo død, og jeg kan ikke gøre noget for at hjælpe ham, siger hun.
Men selvom Erik Solbakke ikke lever længere, mener adoptivsøsteren under alle omstændigheder, at det er vigtigt at få renset hans navn. Det vil hun nu gøre en indsats for.
Som eneste nulevende familiemedlem er det kun hende, der kan anmode om genoptagelse af sagen. Normalt vil det være den dømte selv eller eventuelt anklageren i en sag, som har ret til at appellere.
Bredt ønske om genåbning af Solbakke-sagen
Erik Solbakkes søster er dog langt fra den eneste, der ønsker sagen genåbnet.
Også en lang række eksperter og politikere mener, at det er på sin plads at få afdækket, om der er sket politi- og justitsfejl i domfældelsen af den retarderede Solbakke.
- Mordsager bliver aldrig forældede her i Danmark. Det er den ultimative forbrydelse. Og der må vi sikre, at det ikke står tilbage, at vi tilsyneladende har tørret nogle rigtig alvorlige sager af på en person, der var uskyldig, siger gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup til TV 2.
Blandt andet har en granskning af samtlige sagens akter, herunder politiets afhøringsrapporter, vist, at Erik Solbakke blev udsat for hele 89 politiafhøringer, hvoraf de 85 foregik uden en advokat eller bisidder. Undervejs skiftede Solbakke forklaring mange gange.
Derfor mener eksperter, at der kan sættes et stort spørgsmålstegn ved ægtheden af Solbakkes tilståelser, som lå til grund for dommen.
- Hvis vi ved, at der ligger en sag, hvor der er så store muligheder for et justitsmord, så må vi da som retssamfund undersøge sagen, mener juraprofessor Eva Smith.
Familien til den dræbte 15-årige Anette Møller Thomsen fra Fanø har også et stort ønske om at få dommen mod Erik Solbakke gransket igen, da de aldrig har ment, at han var gerningsmanden.
- Der skal ske en retfærdighed. Nu er Erik Solbakke her ikke mere. Men overfor hans familie, lyder det fra den afdøde piges far, Børge Thomsen.
Se andet afsnit af 'Tilståelsen' torsdag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 PLAY, hvor der også er snigpremiere på afsnit 3.