Tre pædagoger blev afhørt af politiet - men de kan slet ikke genkende deres forklaringer

Pædagoger på den institution, hvor Erik Solbakke ofte opholdt sig, før han blev dømt, mener, at politiefterforskeren opdigtede deres vidneudsagn.

Da den mentalt udviklingshæmmede Erik Solbakke i 1989 blev dømt for drab på den 15-årige pige Anette Thomsen, var der ingen tekniske beviser eller vidner, der kædede ham til forbrydelsen.

Dommen byggede på Solbakkes egen tilståelse. Derudover var der udsagn fra pædagoger om, at han havde en "stærk kønsdrift til dels af sadistisk karakter".

Men nu står to af pædagogerne frem i TV 2s dokumentarserie 'Tilståelsen' og stiller spørgsmålstegn ved deres egne vidneforklaringer. I hvert fald sådan, som de er refereret i politiets afhøringsrapporter.

Det bakkes op af en tredje pædagog, der blev afhørt for retten om Solbakke op til retssagen i 1989.

- For mig lyder det som om, at han var et sexmonster. Det var han altså ikke. Han var en glad, svagt begavet mand. Men han var ikke ond, siger Joan Sørensen, som var souschef for Værkstedsgården, hvor Erik Solbakke arbejdede i gartneriet gennem 14 år.

Pædagogerne Joan Sørensen og Freddy Nielsen blev for over 30 år siden afhørt af politiet i sagen om Fanø-drabet. Men ingen af dem har underskrevet deres afhøringsrapport, og de fortæller TV 2, at de aldrig har læst den. I dag tager de skarpt afstand fra indholdet.

- Dét der ville aldrig være kommet på papir, hvis jeg havde fået lov til at læse det igennem, fastslår Joan Sørensen.

Det kan være min skyld, at han er blevet dømt for noget, han ikke har gjort

Joan Sørensen, tidl. pædagog og souschef på Værkstedsgården

Hun frygter, at hun selv, uden at vide det, har medvirket til, at Erik Solbakke endte sine dage under skærpet indespærring på en sikret institution.

- Altså, det er jo grusomt. Det kan være min skyld, at han er blevet dømt for noget, han ikke har gjort. Det er næsten noget af det værste, man kan gøre, udbryder hun følelsesladet i TV 2-dokumentaren.

Et fuldstændigt tillidsbrud

Grunden, til at sagen om den dræbte pige på Fanø blev genoptaget syv år efter, at drabet fandt sted i 1980, var, at Erik Solbakke havde været på udflugt til Fanø med Værkstedsgården i netop dén uge, hvor den 15-årige pige blev fundet livløs i klitterne.

Flere af pædagogerne fra institutionen blev derfor i 1987 afhørt af efterforskningslederen fra politiets Rejsehold, som stod for Solbakke-sagen. Han er nu død og fremstår derfor i anonym i TV 2s dækning.

TV 2 har fået aktindsigt i samtlige af politiets sagsakter. Heraf fremgår det blandt andet, at Joan Sørensen var en af de pædagoger, som under sin afhøring fik stillet særlige spørgsmål omkring Solbakkes seksualitet.

Om ’Tilståelsen’

I dokumentarserien ’Tilståelsen’ har TV 2 kulegravet efterforskningen og dommen over den udviklingshæmmede Erik Solbakke.

Han blev i 1989 dømt for at stå bag Hafnia-branden og for at have dræbt den 15-årige Anette Thomsen på Fanø.

Tidligere var han dømt for at have antændt 27 brande i Nordsjælland. To mennesker døde ved de brande.

Men der var ingen tekniske beviser og ingen øjenvidner, der knyttede ham til forbrydelserne. Kun Erik Solbakkes tilståelse.

I ’Tilståelsen’ sår førende eksperter tvivl om, hvorvidt han var gerningsmanden.

Hun skulle blandt andet have forklaret, at han "flere gange har været ret så voldelig overfor nogle af de andre kvindelige klienter seksuelt set", at han på et tidspunkt "har tævet dem, så de var både gule, blå og grønne", og at det "har grænset til sadisme".

- Det har jeg aldrig sagt! Det ved jeg ikke noget om. Jeg har heller ikke set det. Jeg har ikke set mennesker, der har været tævet gul og blå. Aldrig, siger Joan Sørensen, efter at journalisten fra TV 2 Dokumentar har læst op fra afhøringsrapporten.

- Det er jo et fuldstændigt tillidsbrud det der. Det er noget værre svineri, tilføjer hun.

Både hun og hendes tidligere kollega fra Værkstedsgården Henrik Nielsen er chokerede over, at efterforskningslederen tilsyneladende har opdigtet en del af indholdet i vidneforklaringerne.

- Jeg er dybt rystet. Altså, jeg forstår ikke, hvordan sådan noget kan komme frem... komme til. At man bare kan sidde og skrive sådan noget, som slet ikke passer. Det kan jeg ikke forholde mig til, lyder det fra Henrik Nielsen.

- Så grel en episode, den ville jeg huske

Pædagogen Freddy Nielsen blev også, ifølge efterforskningslederens referater, afhørt om Erik Solbakkes seksuelle adfærd.

Men Freddy Nielsen kan heller ikke genkende sine egne udtalelser fra politiafhøringen. Her står der blandt andet, at han skulle have sagt følgende:

"Afhørte udbryder spontant, at han (Erik Solbakke, red.) er ret så viril. Han er lynende hurtig til at komme i bukserne på pigerne. Han forklarede videre, at han ofte havde taget Erik Solbakke i samleje med pigerne på Værkstedsgården".

- Aldrig! Jeg har aldrig udtalt mig om det der. For jeg husker slet ikke Erik Solbakke sådan, og derfor ved jeg, at jeg aldrig har taget ham i... Jeg har ikke løftet ham af nogle piger eller noget. Aldrig, siger Freddy Nielsen.

Den pensionerede pædagog bliver endnu mere oprevet, da han får oplæst den næste passage fra sit vidneudsagn:

Altså, jeg er hamrende gal! Jeg vil jo gerne snakke med den mand, der har skrevet det der

Freddy Nielsen, tidl. pædagog ved Værkstedsgården

"Specielt har det været galt med en af de kvindelige elever, der flere gange har fortalt afhørte, at Erik Solbakke har været voldsom overfor hende, ligesom han har tvunget hende til samleje".

- Nej, det er ikke rigtigt. Det har jeg aldrig udtalt mig om. Jeg har heller aldrig oplevet det. Så grel en episode, den ville jeg huske. Det ville jeg, forsikrer Freddy Nielsen og fortsætter.

- Altså, jeg er hamrende gal! Jeg vil jo gerne snakke med den mand, der har skrevet det der. Jeg synes, at det lyder helt vanvittigt.

En tredje og nu afdød pædagog har også taget afstand fra sin afhøringsrapport. Han blev dengang afhørt for retten, fordi Solbakke fortalte at han havde betroet sig om drabet til denne pædagog.

I retten sagde pædagogen, at efterforskningslederen havde "lagt ting i munden på ham eller vildledt ham" og "at politiafhøringen var af en sådan karakter, at han sluttelig anså sig hjerneblæst". Pædagogen kunne heller ikke vedstå sig dele fra sin afhøringsrapport, der handlede om, at Solbakke skulle have været grov over for kvinder.

Ekspert: Dommen bygger på falsk præmis

Selvom pædagogerne Joan Sørensen og Freddy Nielsen aldrig blev bedt om at vidne i retten, tyder det på, at deres forklaringer har spillet en ret afgørende rolle i straffesagen mod Erik Solbakke.

For ifølge dommen fra 1989 har de nemlig sammen med to mentalundersøgelser bekræftet, at Erik Solbakkes motiv for drabet på Fanø var hans stærke seksuelle drifter.

- Det viser jo, hvor farligt det er at lægge noget til grund for en domfældelse, som fremgår af en politirapport. Man skal have vidnerne ind og afgive forklaring i retten, siger forsvarsadvokat og tidligere anklager Mette Grith Stage til TV 2.

- De her vidner kan ikke stå inde for, at de har sagt, at Solbakke har en meget stærk kønsdrift, og at den er af sadistisk karakter. Så det vil sige, at retten jo egentlig har bygget dommen på en præmis, der ikke holder vand, konstaterer hun.

Nordsjællands Politi skriver i et kortfattet svar til TV 2, at de på det foreliggende grundlag ikke har planer om at foretage genafhøringer af de to tidligere pædagoger.

Se 'Tilståelsen' på TV 2 PLAY