Tilståelsen

Politifolk står frem med kritik: Afhøringer af Solbakke var værdiløse

Tidligere efterforskere fra Rejseholdet, som har afhørt den mentalt retarderede Erik Solbakke, vurderer, at man ikke kunne stole på hans forklaringer.

Denne artikel er blevet rettet den 28/5 2020. Det fremgik tidligere, at Flemming Bergqvist havde orienteret sin chef i Rejseholdet om sin tvivl om afhøringerne. Det har Flemming Bergqvist efterfølgende trukket tilbage.

Han er gået over i historien som den dansker, der har dræbt flest mennesker med sine forbrydelser.

38 menneskeliv har han på samvittigheden, hvis man skal tro dommene imod ham, hvor han blandt andet blev kendt skyldig i at have antændt storbranden på Hotel Hafnia med 35 dødsofre.

Gennem tiden er den psykisk udviklingshæmmede pyroman og serieforbryder Erik Solbakke blevet skildret i bøger og på film som den "smilende morder", eksempelvis i et afsnit af DR-serien ’Rejseholdet’.

Men blandt politifolk, der har mødt Erik Solbakke i virkeligheden, hersker der i dag – 23 år efter hans død – stadig en nagende tvivl om, hvorvidt han reelt var gerningsmanden til de forbrydelser, han selv har tilstået.

Én af dem er den pensionerede rejseholdsmand Jørn Gravesen. Han har i 30 år båret rundt på en undren over domfældelsen af den svagt begavede Erik Solbakke, som i al væsentlighed blev dømt på sine egne tilståelser.

- Man skal være yderst forsigtig, når man har med et menneske uden for normalområdet at gøre. Fordi et samfund kan ikke tåle, at man dømmer en uskyldig, siger Jørn Gravesen.

Det var et tip fra ham, der fik journalister fra TV 2 til at gå i gang med dokumentarprojektet ’Tilståelsen’, hvor sagen om Erik Solbakke kulegraves ned til den mindste detalje.

I dokumentarserien medvirker også førende juridiske eksperter, der deler politifolkenes bekymring om et muligt justitsmord.

'Tilståelsen' har premiere mandag på TV 2 og kan ses lige nu på TV 2 PLAY.

Kunne få ham til at tilstå hvad som helst

Flemming Bergqvist, en anden tidligere efterforsker ved politiets Rejsehold, stiller sig ligeledes meget tvivlende overfor Erik Solbakkes tilståelser.

Erik Solbakke

Erik Solbakke Hansen blev født 12. november 1948.

Som toårig blev han adopteret af et par i Helsingør. Forældrene er døde, men han har en nulevende søster.

Han var mentalt udviklingshæmmet og havde som voksen en IQ på 69, hvilket svarer til et otteårigt barn.

Han fik to domme, og hans forbrydelser kostede i alt 38 mennesker livet.

  • I 1985 blev han dømt for 27 pyromanbrande med to dødsofre.
  • I 1989 blev han dømt for branden på Hotel Hafnia, hvor 35 døde, og drabet på en 15-årig pige på Fanø.

Erik Solbakke døde i 1997 under sin indespærring på den sikrede institution Kofoedsminde - 48 år gammel.

Han blev selv sat på sagen få dage efter Erik Solbakkes anholdelse i december 1985 og var med til at afhøre ham om en lang række brandsager i Helsingør og omegn, som han tilstod og senere blev dømt for.

Men Flemming Bergqvist mener, at afhøringerne var værdiløse.

- Jeg savner beviset i de her sager. Udover Eriks tilståelse, siger han.

Den tidligere politiefterforsker følte ikke, at han havde tilstrækkelig kompetence til at afhøre en psykisk udviklingshæmmet person som Erik Solbakke, der var meget nem at påvirke.

Jeg er sikker på, at jeg kunne have fået ham til at tilstå mordet i Finderup Lade

Flemming Bergqvist, tidligere efterforsker i Rejseholdet

- Efterhånden blev jeg nervøs. For havde jeg nu lagt ham ord i munden? Og ville han nu bare please mig en gang til, fordi han tænkte, at jeg ville blive vældig glad, hvis det var ham, der havde sat ild i det her?, siger den pensionerede rejseholdsmand i TV2-dokumentaren og tilføjer:

- Jeg mener, at man med god grund kan sætte spørgsmålstegn ved validiteten af Eriks tilståelser. For jeg er sikker på, at jeg kunne have fået ham til at tilstå mordet i Finderup Lade (et næsten 800 år gammelt kongemord, red.). Og det var skræmmende!

Afhøring af mentalt udviklingshæmmede

I 1993 indførte Rigsadvokaten en instruks til politiet om, at mentalt udviklingshæmmede ikke må afhøres, uden at en advokat er til stede. Denne instruks fandtes altså ikke i 1980'erne, hvor Erik Solbakke-sagen kørte.

Lyd- eller videooptagelser af politiafhøringer var dengang ikke et krav, og er det heller ikke i dag - med undtagelse af afhøringer af børn og voldtægtsofre.

Til sammenligning har det i England siden 1985 været obligatorisk at optage alle afhøringer af sigtede - en lov, der netop blev indført efter en periode med flere falske tilståelser.

På et tidspunkt blev det for meget for Flemming Bergqvist, som besluttede sig for at tage konsekvensen af sin tvivl.

- Jeg gjorde efterforskningslederen opmærksom på, at det her kunne jeg ikke stå inde for, og at jeg agtede at bede om at blive flyttet til en anden sag. Fordi Erik i bund og grund var utroværdig, mener Flemming Bergqvist, som kort efter forlod sagen.

Herefter var det den samme efterforskningsleder, der stod for samtlige afhøringer af Erik Solbakke helt frem til den anden domfældelse i 1989.

Efterforskningslederen døde i 2017 og optræder derfor anonymt i TV 2s dækning.

- Jeg spurgte i øst og fik svar i vest

Jørn Gravesen mødte Erik Solbakke tilbage i 1983. Sammen med et par kolleger fra Rejseholdet var han en af de første, der blev sendt til Nordsjælland for at undersøge de mange brande, der hærgede i området, og som man mistænkte for at være påsatte.

En af de lokale ”særlinge”, som skulle afhøres i sagen, var den dengang 35-årige Erik Solbakke. Jørn Gravesen opsøgte ham i hjemmet og husker tydeligt synet af ham, da han stod der i køkkenet mellem sine to adoptivforældre.

Jeg måtte jo egentlig bare konkludere, at de oplysninger, han gav mig, kunne jeg ikke bruge til noget som helst

Jørn Gravesen, tidl. politiinspektør og efterforsker i Rejseholdet

- Efter at have kigget på ham i bare 10 sekunder, var jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at han var sgu åndssvag. Jeg forsøgte selvfølgelig at få en dialog med ham omkring, hvor han havde været henne på nogle bestemte tidspunkter. Men når jeg spurgte i øst, svarede han lidt i vest, siger Jørn Gravesen og fortsætter:

- Jeg måtte jo egentlig bare konkludere, at de oplysninger, han gav mig, kunne jeg ikke bruge til noget som helst. Vi kunne simpelthen ikke komme videre med ham på det her tidspunkt. Så vi opgav Erik Solbakke.

Tre år senere blev selvsamme Erik Solbakke dømt for at have påsat 27 pyromanbrande med to dødsofre, og efter endnu tre år tilstod han desuden branden på Hotel Hafnia i København i 1973, hvor 35 mennesker omkom i flammerne, og drabet på en 15-årig pige på Fanø i 1980.

For Jørn Gravesen kom domfældelsen af Erik Solbakke som en kæmpe overraskelse. I ingen af sagerne var der øjenvidner eller tekniske beviser mod Erik Solbakke, så den retarderede mand blev dømt udelukkende på sine tilståelser.

Jeg har retten til at have lov til at undre mig

Jørn Gravesen, tidl. politiinspektør og efterforsker i Rejseholdet

- Jeg skal jo tro så meget på vores system - at det her er gået fuldstændigt rigtigt til. Men jeg har retten til at have lov til at undre mig. Og det gør jeg så også, konstaterer Jørn Gravesen.

Det var samme dommer, anklager og forsvarer, som medvirkede i begge straffesager mod Erik Solbakke. Ingen af de tre har ønsket at stille op til interview eller kommentere på indholdet i TV 2-dokumentaren.

Se første afsnit af 'Tilståelsen' mandag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 PLAY.