Britta Nielsen forlod retssag mod sine børn - nægtede at vidne

Det skabte forvirring i Retten i Glostrup, at Britta Nielsen ikke ville vidne i retssagen mod sine tre børn.

Svindeldømte Britta Nielsen var lørdag indkaldt som vidne i Retten i Glostrup i sagen mod sine tre børn, Nadia Samina Hayat, Karina Jamilla Hayat og Jimmy Jamil Hayat, der er tiltalt for groft hæleri for i alt 51 millioner kroner.

Penge, de ifølge anklagemyndigheden har fået af deres mor - og som de ifølge politiet vidste eller burde have vidst, stammede fra kriminalitet.

Det var på forhånd meldt ud, at Britta Nielsen ville vidne i sagen mod børnene.

Lidt efter klokken 9 blev hun ført ind i retslokalet af et par ansatte fra Kriminalforsorgen, der havde hentet hende i fængslet. Men herfra gik det ikke som ventet.

- Det er en straffesag mod dine børn, så du har ikke pligt til at afgive vidneforklaring, hvis ikke du vil, oplyste retsformanden til Britta Nielsen, da hun var på plads i vidneskranken i midten af lokalet.

Hun var iført en blomstret skjorte, sorte bukser og sorte støvler med en lav hæl. Hun har letkrøllet kort hår, der nu er mere gråt end lyst.

- Jeg har ikke pligt, spurgte Britta Nielsen overrasket.

- Nej, det har du ikke. Men det kan jeg forstå, at det vil du godt, svarede dommeren med henvisning til, at det forklarede hendes tidligere forsvarer, Nima Nabipour, på retssagens første dag.

- Nej, svarede Britta Nielsen.

En mor har ikke pligt til at vidne

Som mor til de tiltalte er hun ikke forpligtet til at afgive forklaring - ligesom hun i princippet selv kan vælge, hvor meget hun ønsker at svare på.

Men det var hun tilsyneladende ikke klar over.

Hendes tidligere forsvarer Nima Nabipour var ikke selv til stede i retten, og mens de øvrige forsvarsadvokater forsøgte at ringe ham op, blev Britta Nielsen ført ind i et retslokale ved siden af.

På vej ud stoppede hun op og fik øjenkontakt med sin ældste datter, der smilede og mimede "hej mor".

Yngste datter ville ikke møde mor

Den yngste datter, der skal have fået 37 millioner kroner blandt andet til dyre heste, var ikke til stede.

Samina Hayat havde forladt retslokalet, inden hendes mor blev ført ind. Hun havde i stedet fået lov til at overhøre den ventede forklaring fra et tilstødende lokale.

For ikke at spilde tiden i retssagen, der i forvejen er forsinket på grund af nedlukning i forbindelse med coronavirus, benyttede anklagerne pausen til at gennemgå flere millionoverførsler, der er overført fra Britta Nielsens konti til Sydafrika.

Efter omtrent tre kvarter ankom Nima Nabipour til retten.

En advokat må i princippet ikke vejlede et vidne om, at vidnet ikke behøver afgive forklaring. Derfor gik han ikke direkte ind til Britta Nielsen.

- Jeg går ikke ind til hende, før jeg har fået rettens tilsagn til at gå derind. Det må jeg ikke, sagde Nima Nabipour, der i princippet ikke længere er advokat for Britta Nielsen, fordi hendes egen retssag er afsluttet.

Skuffede tilhørere efter Britta Nielsens nej

Retten gav tilsagn, men efter en halv times tid, der gik med yderligere gennemgang af sydafrikanske kontoudtog samt en kort pause, kom Nima Nabipour ind i retssalen.

- Ønsker Britta Nielsen at afgive forklaring?, spurgte retsformanden.

- Nej, svarede Nima Nabipour og forlod retten.

- Heldigvis har vi en masse spændende kontoudtog, vi kan kigge på, lød det tørt fra retsformanden til spredt latter og flere højlydte suk fra tilhørerrækkerne, der var godt fyldt op med både veninder, pårørende og andre interesserede, der var mødt frem for at høre Britta Nielsens forklaring.

Hvorfor hun ikke ønskede at fortælle om pengestrømmene til sine børn og familiens økonomi i øvrigt, fik retten ikke en forklaring på. Spørgsmålet kom ikke op, da Britta Nielsen blot har benyttet sin ret til ikke at vidne i en sag mod sine børn.

Forsvareren for den ene af børnene, Jan Schneider, kaldte efter retsmødet Britta Nielsens beslutning for forståelig, men han lagde samtidig ikke skjul på, at den ærgrede ham.

- Jeg havde håbet, at hun ville belyse, hvad der var foregået i de mange år, hvor børnene har forklaret, at der bevægede sig penge, men at de ikke vidste, hvor pengene kom fra, lød det fra Jan Schneider.

Alle børn nægter svindel

Britta Nielsen blev i februar idømt seks et halvt års fængsel for bedrageri af 117 millioner kroner fra Socialstyrelsen. Efter hun forlod Retten i Glostrup, er hun nu ført tilbage til fængslet.

Britta Nielsens tre børn nægter sig skyldige i bedrageri. Den ældste datters mand er fortsat sigtet i sagen, men ikke del af retssagen mod børnene.

Britta Nielsen selv har ikke anket sin dom.