Krimi

Tiltalt i retten: Hvorfor skulle jeg myrde nogen?

Tiltalt for seriedrab på Østerbro tog ordet på sidste almindelige retsdag og afviste med grødet stemme at være psykopat.

Efter ni dages retssag i Københavns Byret nægter 28-årige James Schmidt sig fortsat skyldig i drab på Eva Hoffmeister, Peter Olsen og Inez Hasselblad, der sidste år blev fundet døde i deres lejligheder på Østerbro i København.

I sin afsluttende procedure citerede senioranklager Søren Harbo fra mentalerklæringen, at James Schmidt har psykopatiske træk, mangler empati og viser en grov ligegyldighed over for andres følelser, og det passede ikke den tiltalte.

- Først og fremmest, dommer og nævninge, vil jeg godt sige, at anklageren flere gange har sagt, at han mener, at jeg er psykopat. Det mener jeg ikke, at jeg er, sagde James Schmidt, da retsformanden gav ham muligheden for en sidste kommentar, inden dommer og nævninge trak sig tilbage for at bestemme, om han er skyldig i de rejste anklager.

- Jeg har følelser, jeg får en kæreste, jeg har venner, sagde han og kiggede direkte mod anklageren.

Nægter seriemord

Han afviste, at han har slået nogen ihjel. Han afviste at være seriemorder.

- At han vil spærre mig inde for livet, det synes jeg ikke er i orden, fortsatte han.

Stemmen var grødet, han talte højt og hurtigt, det var svært at afkode alle ord - og i den ene side af munden kunne man tydeligt se, at de dannede sig noget skum eller fråde.

Verbalt angreb på afdøds datter

Også Malene Hasselblad, der er datter af den dræbte Inez Hasselblad og har medvirket i et tv-program om sagen, fik en usædvanlig bredside fra den tiltalte:

- Jeg har kæmpet for at blive et godt menneske. At du har behov for at udstille mig på nationalt tv, det synes jeg ikke er i orden. Hvorfor skulle jeg myrde nogen, sagde James Schmidt.

Bag ham tog tre ansatte fra Kriminalforsorgen, som hver dag har ledsaget ham til og fra retten, opstilling for en sikkerheds skyld - den ene med hånden på skulderen af James Schmidt.

Dommeren irettesatte ham, for den tiltaltes sidste kommentar skal være henvendt til retten, ikke til tilhørerrækkerne, hvor Malene Hasselblad sad på forreste række.

- Jeg mener ikke, det er i orden at bruge medierne som platform, fortsatte James Schmidt.

Den direkte kommentar til Malene Hasselblad gjorde dog ikke stort indtryk på hende, fortalte hun efter onsdagens retsmøde til TV 2.

- Hans verbale angreb mod mig gjorde mig intet, der kunne jeg kun sidde og returnere med et smil, sagde hun.

Kun skyldig i kreditkortsvindel

Gennem hele sagen har James Schmidt fastholdt, at han ikke er skyldig i drab, og at han kun er skyldig i svindel, idet han har misbrugt to af de afdødes betalingskort.

Hans forsvarer, Mie Sønder Koch, mener ikke, at James Schmidt kan have begået drab - for det ville simpelthen være for dumt, når han ikke har skjult sporene af sin svindel.

Men den udlægning er senioranklager Søren Harbo ikke enig i, og til sidst i sin procedure opsummerede han sagen som en af de alvorligste i danmarkshistorien.

- Ja, han er en udygtig drabsmand, der er rigtig, rigtig dårlig til at skjule sine spor. Men det er ikke et argument for, at han skal frifindes, at han er udygtig, sagde anklager Søren Harbo.

Efter sin sidste kommentar blev James Schmidt ført ud af retten og tilbage i fængslet, hvor han har siddet varetægtsfængslet siden 7. marts 2019.

Der afsiges skyldkendelse og formentlig endelig dom i Københavns Byret 30. juni.