Krimi

Begik politiet alvorlige fejl? Billeder fra 'pæn og ren' lejlighed kan vise spor efter drab

Heller ikke manglende pung eller misbrugt dankort udløste alarm i sag om seriemord. Eva Hoffmeister blev 83 år gammel.

Lejligheden var pæn og ren, da Eva Hoffmeister blev fundet død i sit køkken på Vangehusvej i København 7. februar 2019.

Intet indikerede, at der var foregået noget kriminelt.

Sådan konkluderer to betjente fra Københavns Politi i en politirapport, der blev udarbejdet i forbindelse med dødsfaldet.

Under det senere ligsyn på Retsmedicinsk Institut bestemte en retslæge efter at have læst politiets rapport, at dødsårsagen var en "ikke specificeret hjertesygdom". Krydset på dødsattesten er sat i feltet for ’naturlig død’, og Eva Hoffmeister blev derfor ikke obduceret.

I virkeligheden viser billeder fra lejligheden flere tegn, der godt kunne tyde på en forbrydelse. Det opdagede man dog først senere, efter at yderligere to personer var fundet kvalt.

At Eva Hoffmeisters dankort efter hendes død blev lænset for i alt 29.106 kroner til blandt andet pizza, en natklub og kontanthævninger, rejste heller ikke røde flag hos politiet. Pung og dankort var væk, men familien blev vejledt om, at de kunne melde kortet stjålet.

Betjente opdagede intet mistænkeligt

Nu mener anklagemyndigheden ved Københavns Politi, der kan være begået en alvorlig fejl.

At politiet overså et drab, og at den formodede drabsmand få uger senere blev til seriemorder, da to naboer i samme ejendom på Østerbro blev kvalt, fordi 28-årige James Schmidt ville misbruge deres kreditkort.

- Der bliver taget nogle fotos i lejligheden, og dem skal vi se rigtig grundigt på. Det er de eneste billeder, vi har fra lejligheden på det her tidspunkt, sagde senioranklager Søren Harbo tirsdag i Københavns Byret, hvor James Schmidt er tiltalt for seriemord.

Han er tiltalt for drab på først på Eva Hoffmeister 5. februar 2019, og sidenhen på Peter Olsen og Inez Hasselblad, der ifølge anklageskriftet blev dræbt 2. marts og 7. marts.

James Schmidt nægter sig skyldig.

Fotografierne fra Eva Hoffmeisters lejlighed er taget af de to politifolk, der blev tilkaldt og ved samme lejlighed konkluderede, at intet pegede på en forbrydelse.

Ingen beviser blev derfor sikret fra lejligheden, og siden Eva Hoffmeister blev kremeret, er de obligatoriske billeder fra politiets findestedsrapport den eneste sikre dokumentation fra det formodede gerningssted.

- I fotomappen er der nogle billeder af Eva Hoffmeister, der ligger i sit køkken. Det er ikke særlig rare billeder, men det er ikke hende, vi skal se på, det er nogle andre ting, forklarede anklager Søren Harbo i retten.

Tæppe ligger helt forkert

Den døde kvinde ligger på køkkengulvet på et tyndt, skridsikkert underlag, der skal forhindre et ægte tæppe i at glide henover det lyse køkkengulv i træ. Men selve tæppet er væk fra sin plads, det ligger i folder på gulvet over Eva Hoffmeisters hoved.

Ligesom et fotografi fra entréen viser en krans af flettede pilekviste, der ligger på gulvet i stedet for at hænge på et søm til venstre for døren.

Dekorationen fra kransen er faldet af og ligger også på gulvet.

- Jeg lagde godt mærke til, at den lå på gulvet. Der er sket et eller andet, siden den lå der, sagde Eva Hoffmeisters gode veninde, en 78-årig dame, der bor i samme opgang.

Hos Eva Hoffmeister var alt på sin plads. Hun var nærmest pertentlig, mener veninden, der var indkaldt som vidne i retten.

Veninden var blevet nervøs, fordi hun ikke kunne få fat i Eva Hoffmeister, og derfor låste hun sig ind i lejligheden og fandt hende på gulvet.

En stok lå helt forkert ude i gangen, og da en af politibetjentene spurgte hende, om noget så forkert ud, havde hun også bemærket en lille kiste med vanter og tørklæder, der var skubbet væk fra sin plads ude i entréen og et lille stykke ind foran døren til soveværelset.

Oplysningen om kisten står også noteret i politiets rapport, men hverken den, tæppet i køkkenet, kransen på gulvet eller den væltede stok fik politiet til at fatte mistanke om en forbrydelse.

Heller ikke da de efterladte fire dage senere kontaktede politiet, fordi de ikke kunne finde pungen med Eva Hoffmeisters dankort. Eller da de igen henvendte sig, fordi dankortet var blevet brugt efter hendes død.

Familien blev i stedet vejledt om, at de kunne spærre dankortet.

Misbrug af kreditkort kort tid efter død

Imidlertid er fotografierne fra lejligheden ikke de eneste beviser, anklager Søren Harbo kunne fremlæge i Københavns Byret.

84 minutter efter, at Eva Hoffmeister brugte dankortet sidste gang, brugte den tiltalte James Schmidt kortet i en pengeautomat. Ligesom politiet inden da kan placere ham i området omkring Eva Hoffmeisters lejlighed.

Ved at spore James Schmidts telefon og rejsekort fremgår det, at han 5. februar klokken 13.34 tog toget fra Nørreport Station mod Svanemøllen Station, hvor han stod af klokken 13.42.

På det tidspunkt var Eva Hoffmeister på vej hjem fra en Meny-butik, hvor hun havde købt en plade chokolade, to små pakker pulversuppe, ost i skiver, to appelsiner og en skinkesalat. Varene købte hun i butikken klokken 13.19, og selvom hun nåede de to kilometer hjem - nåede hun aldrig at pakke indkøbene ud.

Da hun to dage senere blev fundet død, stod de stadig i en pose på en stol i køkkenet. Eva Hoffmeister lå død på gulvet med jakke og støvler på - handskerne lå på køkkenbordet.

En vigtig halv time

Fra Svanemøllen Station viser mobilsignalet, at James Schmidt bevægede sig hen mod Vangehusvej og Eva Hoffmeisters lejlighed. Hans mor boede også i ejendommen, og han kom der meget og havde også boet der tidligere.

Kun en halv time gik der, så havde han igen rejsekortet fremme. Klokken 14.12 tjekkede ind ved Svanemøllen station, og klokken 14.27 ud igen ved Nørreport.

Et kvarter senere, klokken 14.44, forsøgte han at hæve 250 euro fra Eva Hoffmeisters dankort i en kontantautomat fra Jyske Bank på Nørrebrogade.

Forsøget mislykkedes, men det gjorde det ikke samme aften, da han betalte med kortet i en kiosk kort derfra. Første gang af i alt 34, hvor det lykkedes ham at misbruge dankortet.

Nægter - nu - at tale i retten

James Schmidt har tidligere i retssagen forklaret, hvorfor han absolut ikke er skyldig i drabene på Inez Hasselblad og Peter Olsen - imidlertid måtte hans forsvarsadvokat Mie Sønder Koch tirsdag fortælle, at han ikke længere ønsker at lade sig afhøre.

At han ikke vil forklare, hvordan han har fået fat i Eva Hoffmeisters dankort i løbet af den halve time mellem 13.42 og 14.12 - og om han måske ved, hvorfor hun aldrig nåede at pakke sine købmandsvarer ud derhjemme.

At det var ham, der brugte dankortet i hæveautomaten blot 1 time og 25 minutter efter, at Eva Hoffmeister brugte det for sidste gang, bestrider han ikke.

Ligesom han ikke har nægtet, at han brugte Inez Hasselblads dankort, efter også hun var død. Men det stjal han fra hendes rollator, har han forklaret. Koden til kortet fandt han senere tilfældigt i hendes pung på fortovet, lyder hans forklaring.

Peter Olsens dankort var ikke i hans lejlighed, da han blev kvalt. Og det er ikke misbrugt.

Obduktioner viser, at Inez Hasselblad og Peter Olsen begge blev kvalt. Anklagemyndigheden formoder, at det også blev Eva Hoffmeisters skæbne.

Det forventes, at der afsiges dom i sagen omkring 1. juli.

Anklagemyndigheden vil kræve fængsel på livstid.