Krimi

Tidligere hærchef vil frifindes: - Ingen tør kontakte ham

Halvandet år efter at H.-C. Mathiesen blev hjemsendt fra sin post som hærchef, starter sagen om embedsmisbrug.

Når Retten i Viborg mandag slår dørene op til sagen mod generalmajor Hans-Christian Mathiesen, den tidligere chef for Hæren, vil han kræve at blive fuldkommen frifundet.

Det siger hans forsvarsadvokat, Torben Koch, forud for det første af de fire retsmøder, der er afsat til sagen:

- Der er fem tiltalepunkter i anklageskriftet, og min klient nægter sig skyldig i samtlige.

Tiltalt for at hjælpe kæresten

De fem tiltalepunkter dækker over, at H.-C. Mathiesen skal have misbrugt sin stilling til at ændre på nogle optagelseskrav, så hans kæreste kom ind på en eftertragtet uddannelse i Hæren.

Han skal også have vist kæresten e-mails med fortroligt indhold og have forsøgt at få en oberst til at udnævne hende til major, hvilket denne dog ikke gjorde.

Desuden skal han have løjet for forsvarschefen samt fået sin sekretær til at lave bryllupsinvitationer for sig i arbejdstiden.

For dette kræver Forsvarsministeriets Auditørkorps H.-C. Mathiesen idømt en fængselsstraf.

Torben Koch mener dog "worst case", at sagen kan bære en bødestraf.

Hjemsendt i halvandet år

Ifølge advokaten er hele affæren nemlig ikke bare skudt over målet. Den har også trukket ud i alt for lang tid.

- Jeg synes, at sagsbehandlingen har været helt uacceptabel. Når man kigger på, hvad det her drejer sig om, så fatter jeg ganske enkelt ikke, at de har brugt så lang tid, siger han.

H.-C. Mathiesen har været hjemsendt siden oktober 2018.

I december blev han degraderet, da Michael Lollesgaard overtog hans post som hærchef.

Den lange hjemsendelsestid bør ifølge Torben Koch tale til "H.-C's" fordel.

- Han går jo rundt og føler sig varetægtsfængslet og isoleret på matriklen, for sagen har betydet, at der ikke er nogen, der tør røre ved ham.

- Han er blevet en rød hund, som ingen tør kontakte, for sæt nu at man bliver sat i forbindelse med sagen på den eller den anden måde, siger Torben Koch.

Kræver fængselsstraf

Sagen mod den tidligere hærchef begyndte at rulle, da forsvarsmediet Olfi rejste anklagerne på baggrund af anonyme kilder.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra sagens anklager, auditør Claus Risbjerg, men denne er ikke vendt tilbage.

Forsvarsministeriets Auditørkorps kræver fængselsstraf til den hjemsendte generalmajor for følgende:

Straffeloven:

  • Ved i tiden op til 23. februar 2016 at have misbrugt sin stilling til at ændre på kriterierne for optagelse på Hærens Operations- og Føringsuddannelse (OFU). Dette skal han have gjort for at sørge for, at hans kæreste kunne blive optaget, hvilket hun blev.
  • At give sin kæreste adgang til sin indbakke samt videresende fortrolige e-mails til hende, som blandt andet indeholdt oplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse og personalesager mod andre ansatte i Forsvaret.
  • Forsøg på at misbruge sin stilling som hærchef til at få en oberst til at ansætte sin kæreste i en stilling som major.

Den militære straffelov:

  • At have løjet for forsvarschefen, da denne flere gange spurgte, om rygter om forholdet vedrørende OFU-uddannelsen havde noget på sig.
  • At få sin sekretær og en stabshjælper til at printe og tilskære bryllupsinvitationer til sit og kærestens forestående bryllup.

Kilde: Anklageskriftet i sagen.