Krimi

Spionudstyr var bare forsinket jalousi - tiltalt afviser iransk attentat

En 40-årig mand spionerede ifølge PET for Iran, der var ved at forberede et attentat i Danmark. Sagen, der 'lukkede Sjælland' i 2018, er begyndt.

Da en norsk-iransk mand i september 2018 kørte fra Oslo til Ringsted i sin grønne Honda og i skjul tog 83 fotografier og et par videosekvenser af en eksiliraners bopæl i den sjællandske købstad, var det på ingen måde for at spionere og hjælpe en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et attentat i Danmark.

I bilen havde han både avanceret fotoudstyr og en stor telelinse, han havde lejet i Oslo – og et spionkamera, han havde købt gennem hjemmesiden spyshop.no for omkring 7000 norske kroner.

Køreturen gennem Sverige til Danmark var blot et forsinket udslag af seks år gammel jalousi, fordi hans tidligere hustru måske havde haft en affære, da de var gift, har han tidligere sagt foran en dommer.

Nu var manden blevet gift med en anden, og han ville finde den fremmede kvinde for at fortælle, hvilken ægtemand hun var endt med.

Sådan lød hans forklaring, da han efter at være anholdt i Göteborg 21. oktober 2018 blev udleveret til Danmark og 22. oktober fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i Retten i Roskilde.

- Anholdte havde lejet et kamera med meget lang linse, han syntes, det var sjovt at tage billederne, læste senioranklager Søren Harbo op af den nu 40-årige norskiraners tidligere forklaring under mandagens retsmøde.

Første åbenhed om forklaring

Under retssagen mod den 40-årige har den tiltalte mand indtil videre nægtet at udtale sig, og derfor har anklageren i stedet valgt at læse den forklaring op, han gav i forbindelse med varetægtsfængslingen for 18 måneder siden.

Indtil retssagen begyndte fredag i retten i Roskilde, har alle retsmøder i sagen været afholdt bag lukkede døre, og dermed er det første gang, norsk-iranerens forklaring kommer frem i lyset.

En forklaring om et besøg i Danmark, der endte med en omfattende politiaktion igangsat af PET, hvor politiet lukkede færger og broer omkring Sjælland og siden Fyn i jagten på en mystisk sort Volvo.

PETs mistanke om, at norsk-iraneren havde adviseret en iransk efterretningstjeneste om eksiliranerens bopæl og færden i Ringsted, hvorefter efterretningstjenesten havde handlet hurtigt og sendt egentlige attentatmænd til stedet, var dog ubegrundet.

Volvoen blev ført af almindelige småkriminelle, der intet havde med PETs efterforskning at gøre.

Ifølge eksiliranerens forklaring var ASMLA og den iranske separatistbevægelses hovedkvarter i Ringsted heller ikke i hans bevidsthed.

ASMLA

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
  • Organisationen kæmper for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz.
  • Lederen af organisationen er Habib Jabori.
  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
  • 22. september 2018 angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt, og 70 blev såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag.

- Han vidste ikke, hvor ASMLA-folkene opholdt sig, men han havde godt læst, at en fra gruppen var blevet slået ihjel i Holland, læste anklager Søren Harbo op fra den tiltaltes forklaring.

Begge sider af sagen fængslet

Separatistbevægelsen ASMLA kæmper for en arabisk stat i det sydvestlige Iran, og lederen, der var mål for spionageturen til Ringsted, er sidder nu selv varetægtsfængslet sammen med to meningsfæller for at spionere mod personer og firmaer i Danmark til fordel for saudiarabiske interesser.

Under alle omstændigheder overvågede PET i hemmelighed norsk-iraneren, da han 25.-27. september 2018 var i Danmark og tog de 83 billeder af eksiliranerens bopæl og nærområde – ligesom agenter i ly af natten ransagede hans bil og senere, da han spiste morgenmad, også hans hotelværelse på Hotel Scandic.

I udlandet var ASMLA-folk blevet dræbt, og PET frygtede, at konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien også skulle ende med et attentat i Danmark.

Usædvanligt hemmelighedskræmmeri

Efter norsk-iranerens tidligere vidneforklaring var læst op, og anklageren havde dokumenteret hans korrespondance med en påstået kildefører fra den iranske efterretningstjeneste, blev pressen helt usædvanligt nægtet adgang til en del af retsmødet, hvor yderligere beviser skulle fremlægges.

- Hvis de oplysninger kommer frem i et offentligt retsmøde, vil nogens sikkerhed med overordentlig stor sandsynlighed komme i fare – det er alvorligt ment, sagde anklager Søren Harbo.

Ligesom anklagemyndigheden ikke ønskede, at detaljer fra PETs samarbejde med andre landes efteretningstjenester skulle blive kendt.

Der er afsat i alt 11 dage til retssagen, der forventes afsluttet med dom i slutningen af juli måned.