Mor fik bøde for at opholde sig på Islands Brygge: - Jeg bliver harm og ked af det

Helena Sylvest Plichta fik en bøde på 2500 kroner, fordi hun havde taget ophold på Islands Brygge med sine to døtre og hund.

De første personer har fået bøder søndag morgen og formiddag for at overtræde et opholdsforbud i København, oplyser politiet.

- Det er en lille håndfuld, siger vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard ved titiden om antallet.

Sagerne er rejst mod borgere, der ifølge politiets opfattelse har overtrådt forbuddet mod at tage ophold på Islands Brygge.

- Vi er meget synlige i området. Der er nærpolitibetjente i gule veste, og det almindelige beredskab er også derude. Vi er meget synlige her og på andre hotspots, siger vicepolitiinspektøren.

Mor blandt de sigtede

En af de personer, der blev sigtet søndag morgen ved Islands Brygge, var Helena Sylvest Plichta.

Hun var gået efter morgenbrød klokken 9.30 sammen med sine to døtre og hund, da hun besluttede sig for at sidde ned, mens hendes datter cyklede rundt.

- Der kom to betjente og sagde, at der var opholdsforbud på dét område, og at jeg ville blive sigtet, siger Helena Sylvest Plichta, der fortæller, at hun højst sad på samme sted i tre minutter, og at hun ikke vidste, at der var opholdsforbud på stedet.

- Jeg havde været alene med mine børn og havde ikke haft tid til at orientere mig om de nye regler. Men jeg kunne ikke slippe, og de gav mig en bøde 2500 kroner. Jeg blev chokeret og begyndte at græde, siger hun til TV 2.

Helena Sylvest Plichta, som er sygeplejerske, forstår godt, at politiet skal passe deres job, men hun bliver også "harm og ked af det", fordi politiet ikke udviser større situationsfornemmelse.

- Hvor bliver det samfundssind, som vi snakker så meget om, af? Hvis de ville gøre opholdsforbuddet mere synligt, skulle de måske spærre området af. Der har været flere hernede, som jo ikke har fået bøder, siger Helena Sylvest Plichta, der nu vil klage over bøden.

Blandt de andre sigtede er en mor, der befandt sig med to børn på en legeplads, rapporterer DR. Majka Munk Michaelsen, der er sekretær ved at advokatfirma, siger til DR, at hun er chokeret over bøden.

- Jeg synes, det er lidt langt ude. Det må jeg indrømme. Jeg er lidt mundlam, fordi vi var jo ikke gået ind på den afspærrede legeplads, hvis der havde været nogle mennesker. Der var ikke et eneste menneske derinde.

Vil hindre spredningen

Forbuddet trådte i kraft lørdag aften klokken 21.

Indgrebet gælder en særlig zone på havnefronten på Islands Brygge. Det er et populært sted for københavnere at søge hen, når vejret er godt.

Forbuddet begrundes af myndighederne med, at det vil kunne hindre spredning af covid-19.

I flere dage har ordensmagten varmet op til sanktionerne. Fredag kom der advarsler om, at man ville tage skrappere midler i brug, såfremt folk ikke levede op til ordren om, at man skal holde afstand og ikke må være flere end ti forsamlet.

Må gerne gå en tur

Lørdag annoncerede politidirektør Anne Tønnes, at det deciderede forbud mod ophold gælder helt frem til midnat 1. maj.

Borgere må dog gerne gå en tur, og for eksempel luftning af en hund er også fortsat tilladt i området.

Vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard siger, at det er op til betjentenes skøn og konduite af afgøre, om en borger har overtrådt forbuddet.

- Man må for eksempel gerne bøje sig ned for at snøre sine sko, siger vicepolitiinspektøren.

Også på et populært sted på Rømø har politiet lørdag aften indført opholdsforhold. Det har ramt Lokolk Butikscenter. Her gælder forbuddet dog kun frem til natten mellem søndag og mandag.

"Der er helt roligt, og vi har ikke givet nogen bøder", skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter søndag eftermiddag.