Krimi

Ung mand frifundet: Host i hovedet og coronatrussel er ikke vold mod politiet

Den unge mand skal dog fortsat i fængsel, fordi han stak af på vej til politistationen.

En 20-årig mand er frifundet for at hoste og true politiet med corona. Retten fandt ikke, at truslen om coronavirus var omfattet af bestemmelsen om vold mod politiet.

Retten i Aarhus har dog samtidig dømt den tiltalte 30 dages ubetinget fængsel. Det er dog på baggrund af, hvad der efterfølgende skete.

Episoden fandt sted tidligt om morgenen 29. marts, hvor den 20-årige var passager i en bil, der blev stoppet af politiet.

Imod betjentenes anvisninger steg han ud af bilen, og i den efterfølgende uenighed råbte han ”corona”, hvorefter han på kort afstand først hostede mod den ene betjents hoved og derefter vendte sig rundt og hostede mod den anden betjent.

En adfærd, som anklager Jacob Gents efter grundlovsforhøret samme dag kaldte fuldstændig tankeløs og hensynsløs.

- Betjentene varetager en samfundskritisk opgave på et tidspunkt, hvor vi befinder os i en meget alvorlig situation, og det er helt uacceptabelt, at de skal mødes med sådan et angreb, mens de arbejder for at sikre, at andre kan blive derhjemme, sagde anklageren efter grundlovsforhøret i sagen, hvor den 20-årige var blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Flygtede ved politistationen

Imidlertid lykkedes det den 20-årige at stikke af, da han efter retsmødet var blevet kørt fra retten til politistationen i Aarhus.

En flugt, der varede fire dage, inden den 20-årige, der i mellemtiden var blevet efterlyst med navn og billede, selv meldte sig til politiet. Det er denne flugt, som den 20-årige nu er blevet idømt 30 dages ubetinget fængsel for.

Anklageren argumenterede for at få den 20-årige dømt efter Straffelovens § 119, der handler om vold mod polititjenestemand.

- Nu vil jeg tale med Statsadvokaten om sagen skal ankes til Landsretten, siger anklager Jacob Gents til TV 2 efter afgørelsen onsdag.

Selvom retten i Aarhus ikke fandt, at truslen om coronavirus var vold mod politiet, så har dommeren under grundlovsforhøret tidligere vurderet, at der var særligt bestyrket mistanke om vold mod politiet, og derfor var den tiltalte varetægtsfængslet i fire uger.

I yderligere to sager er der rejst tiltale efter det samme princip - mens den første sag vedrørende coronasmitte blev afsagt af Retten i Holbæk tirsdag.

Her blev en 28-årig kvinde dømt for at bide en anden kvinde i hånden, selvom hun vidste, at hun kunne være smittet med corona.