Krimi

Offer for corona-svindel: - Det er totalt frækt

Falske sælgere af håndsprit har narret danskere med professionelt udseende hjemmesider. Politiet efterforsker svindel - flere anholdt og sigtet.

- Vi er alle mennesker, og nogle har mere brug for håndsprit end andre.

Sådan skrev en person, der kaldte sig Jakob, fra firmaet Cleanlife Denmark i sidste uge på Facebook, efter Juliane Thøgersen havde undret sig over en konkurrence, hvor firmaet forærede 100 flasker af det vigtige værnemiddel til heldige vindere.

En uge efter er to formodede bagmænd bag firmaet sigtet for bedrageri i en sag, der ifølge politiet handler om en falsk hjemmeside og svindlere, der kynisk har forsøgt at udnytte coronakrisen. Københavns Politi har ransaget de unge mænds adresser, men umiddelbart tyder intet på, at de på noget tidspunkt har været i besiddelse af håndsprit til videresalg.

Sådan lød det imidlertid ikke, da personen bag Jakob svarede Juliane Thøgersen:

- Vi har allerede doneret over 5.000 stykker hen over landets hospitaler. Desuden har vi doneret til foreninger, som manglede håndsprit til deres sårbare medmennesker, forklarede Jakob fra Cleanlife Denmark.

Kalder fusk for svineri

Københavns Politi oplyser til TV 2, at myndighederne indtil videre har modtaget 46 anmeldelser fra borgere, der købte og betalte for håndsprit fra den professionelt udseende hjemmeside. Prisen var 115 kroner for en almindelig flaske, mindre for de små, og flaskerne kunne leveres med express levering samme dag.

En af de svindlede er Per Hofstedt, der købte håndsprit for omkring 400 kroner. Han er skorstensfejer og skulle bruge spritten i forbindelse med sit arbejde. Per Hofstedt valgte at købe hos Cleanlife, fordi alle andre steder meldte udsolgt.

- Jeg tænker, det er noget svineri, at nogen gør sådanne ting, når vi alle er i den her situation, siger Per Hofstedt til TV 2.

På Facebook skrev firmaet godt nok, at de havde problemer med en leverandør, og at alle ville få deres penge tilbage. Det er dog ikke sket.

Måtte spærre betalingskort

Også Vita Jespersen troede på fupsiden. Hun købte mandag 23. marts tre flasker håndsprit for i alt 205 kroner til express levering samme dag. Pengene blev trukket, men flaskerne kom ikke, og 25. marts måtte hun efter råd fra banken spærre sit betalingskort.

- At vi er nogle, der er så dumme at hoppe på det, ja, det er surt. Men det var virkelig en professionel side, de havde lavet, siger Vita Jespersen.

Imidlertid nåede Cleanlife Denmarks hjemmeside kun at være aktiv i ni dage, inden efterforskere fra Københavns Politi 25. marts slog til mod en lejlighed på Amager, der kunne forbindes med hjemmesiden.

Her blev en ung mand anholdt og sigtet i sagen, og senere samme aften kunne politiet på baggrund af efterforskningen anholde endnu en formodet gerningsmand.

- Jeg er utrolig glad for, de er fundet. Jeg synes, det er total frækt, det de har gjort, siger Vita Jespersen.

To sigtet, talrige ofre

Hos Københavns Politi oplyser vicepolitiinspektør Peter Reisz, at efterforskningen fortsætter, og at man er ved at samle anmeldelser fra hele landet. Indtil videre er der tale om 46, men tallet stiger støt.

Blandt andet har hverken Vita Jespersen eller Per Hofstedt endnu anmeldt, at de har været udsat for svindel fra hjemmesiden.

- Vi er også opmærksomme på, at der kan være andre hjemmesider, og hvis vi opdager noget, der ligner svindel, så håndterer vi det hurtigt, siger vicepolitiinspektør Peter Reisz.

Også Juliane Thøgersen, der kommunikerede med personen fra Cleanlife Denmark og fik at vide, at firmaet havde doneret 5.000 flasker håndsprit til hospitaler, er forarget. Både over svindelen - men også over, at bagmændene bag hjemmesiden forsøgte at overbevise eventuelle købere om, at de havde støttet landets hospitaler.

- Jeg bliver frustreret over, at nogle mennesker retfærdiggør deres egoisme og får vendt deres svindel til noget altruistisk. Jeg havde på fornemmelsen, at det var det pure opspind, siger Juliane Thøgersen.

Hun glæder sig over, at politiet har lukket hjemmesiden, som tilsyneladende udnyttede danskernes frygt for coronavirus.

- Det er en ærgerlig tendens, og jeg synes, det skal straffes hårdt, siger Juliane Thøgersen.

Lov på vej om højere straf

Det samme mener regeringen, der i sidste uge kunne præsentere et lovforslag, der skulle hastebehandles og fordoble straffen for coronarelaterede forbrydelser - som for eksempel sager, der ligner svindelen fra Cleanlife Denmark.

Imidlertid har der været flere indsigelser og spørgsmål til loven - blandt andet fra Dommerforeningen - og først torsdag 2. april forventes det, at loven bliver vedtaget efter en planlagt tredjebehandling i Folketinget.

Hjemmesiden Cleanlife Denmark er ikke den eneste hjemmeside, der er mistænkt for svindel med håndsprit. Tirsdag 31. marts har Københavns Politi i en ny aktion slået til mod en mand, der er sigtet for at have reklameret med salg og levering af håndsprit fra falske hjemmesider.

I den forbindelse har politiet beslaglagt forskelligt elektronisk udstyr og to hjemmesider.