Krimi

Norsk-iraner tiltalt for at planlægge drab i Danmark

Sagen fik usædvanlig opmærksomhed, da jagten på en sort Volvo førte til midlertidig lukning af broer og veje i Danmark.

En 40-årig norsk statsborger af iransk oprindelse er tiltalt for at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et attentat i Danmark.

Ifølge tiltalen har den 40-årige videregivet oplysninger til den iranske efterretningstjeneste, som skulle bruge informationerne til at udføre et drab på et herboende og ledende medlem af ASMLA, der kæmper for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran.

Derfor er den 40-årige desuden tiltalt for medvirken til forsøg på manddrab.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at fremmede efterretningstjenester planlægger drab på dansk grund, og det er uacceptabelt, at personer hjælper fremmede efterretningstjenester med at operere i Danmark. Det vil vi ikke finde os i, siger Lise-Lotte Nilas, der er statsadvokat i København, i en pressemeddelelse.

Filmede hustru i smug

Ifølge anklageskriftet overvågede den 40-årige det potentielle offers bolig i Ringsted, ligesom han optog både fotos og video af boligen og området - samt video af den overvågede persons hustru.

Materialet blev videregivet til en føringsofficer i en iransk efterretningstjeneste, der efterfølgende er sigtet og varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være til stede.

Attentatet blev dog aldrig udført, da planlægningen blev afsløret af politiet, og den 40-årige mand har siddet varetægtsfængslet, siden han blev pågrebet i Göteborg 21. oktober 2018.

Det skete, efter store dele af Danmark 28. september 2018 var lukket ned i flere timer i jagten på en sort Volvo på svenske nummerplader, som Politiets Efterretningstjeneste havde bemærket omkring ASMLA-lederens bolig.

Politiet havde fået efterretninger om et forestående attentat og overvågede derfor området i Ringsted - siden viste det sig dog, at Volvoen intet havde med sagen at gøre.

Forventet dom før sommer

Der er afsat 12 dage i Retten i Roskilde, der indtil videre regner med at behandle sagen i maj og juni måned med forventet dom i slutningen af juni.

Sideløbende er tre personer tilknyttet ASMLA, inklusive det påståede offer, varetægtsfængslet for spionage.

Organisationen ASMLA, der står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas, bliver af Iran betragtet som en terrororganisation.

Artiklen opdateres...