Coronavirus

Dansk firma misbrugt for millioner – svindlere bruger mundbind som lokkemad

Sagen er overdraget til Bagmandspolitiet, der nu undersøger den falske virksomhed.

Verden over huserer coronavirusset SARS-CoV-2 og sygdommen covid-19.

Og det har fået efterspørgslen på håndsprit og mundbind til at eskalere.

Det har virksomheden PROcare ved Roskilde måtte sande. Købere fra hele verden efterlyser dagligt de ordrer, som de har afgivet til virksomheden.

Men virksomheden må melde hus forbi. De sælger ikke mundbind – og har aldrig gjort det. De er i stedet ufrivilligt blevet indrullet i et udspekuleret svindelnummer.

– Man sidder jo tilbage i afmagt og bare håber, at det her mareridt godt må stoppe. Er der virkelig ikke nogen danske myndigheder eller steder, hvor man kan lukke og slukke for det her vilde vest?, siger direktør i PROcare, Tim Bang.

Skulle afhente ordre på 2,4 million

Tim Bangs virksomhed, procare.dk, sælger udstyr til ergo- og fysioterapeuter – herunder pilatesbolde og elastikbånd.

Virksomheden procareaps.com har, ifølge deres hjemmeside, et noget større sortiment og sælger alt fra antirynkecreme og hårkure til de omtalte mundbind. Og netop mundbindene er synlige på virksomhedens hjemmeside under fanen med de bedst sælgende produkter.

De skal afhente for 2,4 millioner euro mundbind, så de vil egentlig bare gerne vide, hvor meget denne her forsendelse fylder

Tim Bang, direktør

Men selvom siderne har enslydende navne og adressen på procareaps.com henfører til Tjærebyvej i Roskilde, hvor Tim Bang og virksomhed hører til, har de intet med hinanden at gøre.

Derfor har Tim Bang den seneste måned dagligt fået henvendelser fra kunder, der enten mangler eller har spørgsmål til deres ordre. Værst var det onsdag i sidste uge, hvor han blev kontaktet af et transportfirma:

– De skal afhente for 2,4 millioner euro mundbind, så de vil egentlig bare gerne vide, hvor meget denne her forsendelse fylder, så lastbilen var stor nok til at hente varerne, fortæller Tim Bang.

TV 2 har fået udleveret ordrebekræftelser, oversigter, fakturaer samt hvad der skal ligne en officiel registrering i det Centrale Virksomhedsregister, CVR, udstukket af Erhvervsstyrelsen for virksomheden procareaps.com. Men intet af det er ægte, selvom det ligner.

Overfor TV 2 fastholder en engelsktalende mand i en SMS, at han driver forretning fra Roskilde, og at han i øvrigt kan levere 10 millioner mundbind per ordre.

Over et telefonopkald er samtalen derimod kort, inden røret smides på, men han fastholder, at ordrerne vil blive afsendt.

Bagmandspolitiet kender til sagen

Tim Bang og PROcare taber ikke penge på svindlen, men virksomhedens renommé kan lide skade og mange kunder bliver snydt for millioner af kroner.

Derfor meldte Tim Bang svindlen til politiet 6. februar, og siden er sagen overgået til Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK – også kendt som Bagmandspolitiet.

Det man reelt beder om, er at lukke en hjemmeside i et andet land

Henrik Theil, kommunikationschef FDIH

I en mail til TV 2 skriver de, at de kender til svindeltypen, og at de arbejder på at finde ud af, om det er muligt at identificere personerne bag. Samtidig oplyser SØIK, at det er lettere for dem at lukke hjemmesiden, hvis den var placeret i Danmark.

Men da den er placeret i USA, bliver den først indberettet til Europol, der sammen med de amerikanske myndigheder skal gennemføre en fælles aktion.

– Det er rigtigt, rigtigt svært. For det man reelt beder om, er at lukke en hjemmeside i et andet land, siger Henrik Theil, der er kommunikationschef for Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH.

Den falske sides webhost i USA afviser overfor TV 2 at lukke siden ned.

Udbruddet med coronavirusset startede på et marked med dyr i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første smitte blev noteret 31. december 2019.

Siden er godt 87.000 personer ifølge de seneste tal officielt erklæret smittet med den nye virus, og knap 3000 personer har mistet livet.

Fire danskere er smittet med virussen, mens omkring 30 er blevet sat i karantæne.