Krimi

To mænd får livstid for drabet på radiovært Nedim Yasar

Nedim Yasar blev dræbt efter sin egen bogreception.

To mænd - Alexander Findanis og Martin Binni Svanberg - er begge idømt livstid for drabet på radiovært og tidligere bandeleder Nedim Yasar.

De er kendt skyldige af Retten på Frederiksberg.

Alexander Findanis - en 25-årig mand fra rockerklubben Satudarah – er kendt skyldig i at holde udkig og derefter affyre en pistol på klos hold.

Hans 26-årige barndomsven, Martin Binni Svanberg, er kendt skyldig for at kende til planen, da han kørte sin bil og kammeraten til Nørrebro i København og ventede, mens drabet blev udført.

De tre dommere og seks nævninge var alle enige.

Udover livstidsdommen skal de to mænd betale sagens omkostninger og 45.000 kroner til Nedim Yasars familie.

Vinkede da han fik livstid

De to mænd reagerede vidt forskelligt, da de fik deres livstidsdom, fortæller TV 2s retsreporter Astrid Søndberg, der var til stede i retten.

- Alexander Findanis vinkede ud til de folk, der var mødt frem i retten og havde travlt med at sætte sin kasket på den rigtige måde, mens Martin Binni Svanberg derimod så noget mere tynget ud af dommen, siger hun.

Både Alexander Findanis og Martin Binni Svanberg ankede dommen på stedet.

Lyn-analyse

 

Når Østre Landsret vælger at ændre en livstidsstraf til frifindelse af Martin Svanberg, handler det helt grundlæggende om, hvorvidt han vidste, at  Alexander Findanis havde planlagt at dræbe Nedim Yasar.

Det er en enten-eller afgørelse. Enten kendte han planerne og er dermed medskyldig i drabet på lige fod med den egentlige drabsmand, der affyrede pistolen – eller også vidste han intet, og så er han uskyldig i drab.

Retten på Frederiksberg mente, han kendte til drabsplanerne – det mente Østre Landsret altså ikke er bevist.

Blev skudt efter egen bogreception

Nedim Yasar havde netop forladt sin egen bogreception for 'Rødder - en gangsters udvej', der handler om Yasars tidligere liv som kriminel.

Festlighederne sluttede klokken 19, og de sidste gæster stod og talte sammen på gaden, mens Nedim Yasar pakkede sammen og læssede blomster og gaver ind i sin bil og satte sig til rette på førersædet. Her blev han skudt på en afstand mellem en halv til en hel meter.

Kort før drabet så flere vidner en hætteklædt mand stå og vente på det modsatte fortov foran Ungdommens Røde Kors' lokaler på Hejrevej på Nørrebro, hvor bogreceptionen fandt sted.

10-15 meter bag ham hørte en mand, der ledte efter en parkeringsplads, pludselig et skud, og glas der blev knust.

Han kiggede op og så, at gerningsmanden affyrede et sidste skud ind gennem sideruden på Nedim Yasars bil.

- Han stod meget tæt på vinduet med pistolen, forklarede vidnet, der var bange for at afgive forklaring og er beskyttet af et navneforbud.

Begge mænd har i løbet af retssagen nægtet sig skyldige, og Anklagemyndigheden har hverken kunnet påvise et motiv eller en relation mellem de to tiltalte og Nedim Yasar.