Krimi

27 personer fængslet i sag om mindst 100 kilo kokain

Ved grundlovsforhør i Københavns Byret nægter 25 af de 27 udlændinge sig skyldige.

24 personer er blevet sigtet for at smugle mindst 100 kilo kokain ind i Danmark. Tre personer sigtes for at have taget imod kokainen.

Det sker, efter politifolk lørdag beslaglagde kokain i forbindelse med en aktion mod et containerskib ved Langeland.

Personerne, der alle er udlændinge, sigtes for grov narkokriminalitet efter straffelovens paragraf 191, som kan straffes med op til 16 års fængsel.

- Vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at de mange kilo kokain ikke har ramt gaden. Nu efterforsker vi videre for at finde frem til, hvem der nu venter forgæves på leverancerne, siger lederen af Center for Special Efterforskning ved Københavns Politi, politiinspektør Dannie Rise.

Ved et grundlovsforhør i Københavns Byret søndag nægtede 25 af de 27 sigtede sig skyldige.

Af de 27 anholdte blev 3 personer varetægtsfængslet i 25 dage, 14 personer i 11 dage, mens 10 personer har fået opretholdt anholdelsen i tre gange 24 timer.

Der kan være mere narko

Politiet vil nu undersøge, om der er mere narkotika ombord på containerskibet Duncan Island.

Ifølge TV 2s oplysninger har politiet ombord på fragtskibet foreløbig fundet en del tomme containere, mens der var bananer i flere andre containere.

Det er ikke sikkert, at alle 24 personer ombord på fragtskibet vidste, at der var narkotika ombord.

- Det er noget af det, vi skal have afklaret nu. Men vi har behov for at have dem her, mens vi efterforsker det, siger Dannie Rise til TV 2.

Narko blev kastet fra skibet

Fragtskibet Duncan Island, der er registreret på Bahamas, var på vej fra Helsingborg i Sverige til Skt. Petersborg i Rusland. Det lå i Femern Bælt med retning mod Østersøen, da det vendte om.

Skibet blev ifølge politiet bordet lige syd for Gedser ved en internationalt koordineret politiaktion.

Kokainen blev ifølge politiet kastet fra containerskibet i Langelandsbæltet ud for Langelands østkyst. Tre mænd tog imod narkoen i en mindre båd og sejlede den til Spodsbjerg på Langeland. Her blev kokainen pakket i bagagerummet i en bil - en brun Hyundai i20.

Containerskibet Duncan Island, der nu ligger til kaj i Kalundborg, var lastet med blandt andet 100 kilo kokain.

Værdi på 350 millioner kroner

Herfra var det meningen, at den store mængde kokain skulle transporteres til København og videre til andre steder i Skandinavien. Men i stedet blev tre anholdt i Spodsbjerg. Kokainen menes at have en gadeværdi på cirka 350 millioner kroner.

Fragtskibet blev efter anholdelsen af de tre mænd sejlet til Kalundborg, hvor de resterende 24 personer på skibet blev anholdt.

Søndag fremstilledes 25 af de 27 personer ved grundlovsforhør i Københavns Byrets dommervagt, hvor fremstillingerne sker i tre forskellige retssale. To mænd blev fremstillet in absentia (uden selv at være til stede, red.).

De to skulle være til stede på fragtskibet, indtil rederiet, der ejer Duncan Island, kan få erstattet dem af to andre.

Lukkede døre

Grundlovsforhørene blev afholdt for lukkede døre, ligesom der var nedlagt forbud mod at nævne de sigtedes navne.

De tre mænd, der blev anholdt i Spodsbjerg, er en 50-årig russisk mand og to mænd fra Letland på 41 og 44 år.

Alle de 27 anholdte er mænd. De fleste af dem kommer fra Filippinerne. Fem af dem er ifølge Københavns Politi fra Rusland og tre fra Letland, mens to er fra Ecuador - hvorfra containerskibet ifølge TV 2s oplysninger afsejlede i slutningen af januar.