Krimi

Lettisk kvinde fængslet på ny - skal udleveres til Sydafrika 'hurtigst muligt'

Kristine Misane med sine to børn - en dreng på 11 og en pige på fire. Privat

Østre Landsret har fredag omstødt byrettens kendelse, hvilket betyder, at en lettisk statsborger fortsat er fængslet med henblik på udlevering.

Den 46-årige lettiske kvinde, Kristine Misane, der i 14 måneder har siddet varetægtsfængslet i Danmark, skal fortsat sidde varetægtsfængslet.

Det har Østre Landsret netop afgjort.

- Min klient er selvfølgelig utrolig ked af det, og vi vil nu lægge hovedet i blød for, hvad vi kan gøre, siger Kristine Misanes advokat, Henrik Stagetorn, til TV 2.

Kvinden blev i december 2018 anholdt i Danmark på baggrund af en international arrestordre fra Sydafrika, hvor hun er efterlyst for at have kidnappet sin datter i maj 2018. Datteren er i dag fire år gammel.

Kristine Misane skulle onsdag være udleveret til Sydafrika, men både hendes advokater og den lettiske regering har protesteret mod udlevering med henvisning til kritisable forhold i sydafrikanske fængsler.

Rigsadvokaten valgte at udsætte udleveringen, da kvindens advokater havde yderligere indsigelser, der skulle afklares.

Frygter sydafrikansk fængsel

Kristine Misane har erkendt at have rejst ud af Sydafrika med sin datter, men siger, at hun ikke havde anden udvej, da hun fortæller, at datterens far var voldelig.

Hvis udleveringen gennemføres, frygter Kristine Misane, at hendes liv vil være i fare på grund af dårlige forhold og overbelægning i sydafrikanske fængsler.

Både Københavns Byret og Østre Landsret har dog fundet det dokumenteret, at forholdene, hun eventuelt skal sidde fængslet under i Sydafrika, er acceptable.

Fredag i sidste uge afgjorde Københavns Byret, at kvinden ikke længere skulle være varetægtsfængslet, da dommeren mente, at varetægtsfængslingens længde ikke var proportionel med den eventuelle dom, hun menes at kunne få i Sydafrika.

Anklager i Københavns Politi, Anders Larsson, kærede dog øjeblikkeligt kendelsen, der fik opsættende virkning, hvilket betød, at Kristine Misane fortsat skulle være fængslet frem til i dag, hvor Østre Landsret skulle tage stilling til kæringen.

Landsretten: Kvinde selv skyld i langtrukket forløb

Og Østre Landsret fandt altså – modsat byretten - at der fortsat er grundlag for at varetægtsfængsle Kristine Misane. De tre landsdommere mente blandt andet, at kvinden selv er årsag til, at udleveringen er trukket ud - og at hun derfor har været fængslet så længe.

Et argument, som anklager ved Københavns Politi, Anders Larsson, netop slog på under fredagens retsmøde:

- Alle de skridt, Misane har foretaget, er egnet til at forsinke processen.

Henrik Stagetorn argumenterede blandt andet for, at Sydafrika ved løsladelse af hans klient selv ville kunne forhandle med Letland.

- Jeg vil fremhæve, at det jo ikke er sådan, at Kristine Misane synker i jorden i tilfælde af løsladelse. Sydafrika har jo mulighed for at rette henvendelse til Kristine Misanes hjemland, sagde han.

Anklager Anders Larsson sagde under fredagens retsmøde, at udleveringen vil ske hurtigst muligt, såfremt landsretten forlængede varetægtsfængslingen.

- Rigsadvokaten agter snarest muligt at meddele sydafrikanske myndigheder, at der ikke er flere hindringer, og at deres repræsentanter skal komme til Danmark hurtigst muligt, sagde han.

Letland beder Danmark stoppe udleveringen

Torsdag besøgte TV 2 Kristine Misane i Vestre Fængsel, og her gjorde hun det klart, hvad der skulle ske, hvis hun blev løsladt fredag.

- Jeg skal hjem til mine børn hurtigst muligt, sagde hun.

Foruden den fireårige datter har hun en 11-årig dreng med en anden mand. Begge børn befinder sig hos Kristine Misanes søster i Letland.

Kristine Misane har ikke set sin datter siden varetægtsfængslingen i Danmark.

Sagen om Kristine Misane har i løbet af de seneste måneder skabt stor opmærksomhed i Letland. Landets regering bakker hende op, og mandag indkaldte Letlands udenrigsminister således Danmarks ambassadør i Riga til et møde, hvor den lettiske regering anmodede Danmark om ikke at udlevere kvinden.