Krimi

Fire personer dømt for at have smidt kæmpe granitsten ved Lønstrup Klint

De tiltalte blev dømt for at have smidt over 650 granitsten på stranden ved Lønstrup Klint i Nordjylland og hældt beton udover klinten.

Fire personer og en grundejerforening er blevet idømt bøder på i alt 425.000 kroner for ulovlig kystsikring ved Lønstrup Klint i Nordjylland.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Retten i Hjørring.

Bøderne er på mellem 50.000 og 100.000 kroner.

To personer og grundejerforeningen er hver især idømt bøder på 100.000 kroner, mens de to andre dømte skal betale henholdsvis 50.000 kroner og 75.000 kroner.

Granit og beton

Sagen omhandler to episoder i henholdsvis 2016 og 2017, der skulle være med til at kystsikre de dømtes sommerhusgrunde.

I 2016 kørte en vognmand, bestilt af de fire dømte personer, flere læs med store, tunge granitsten ud på en strand syd for Lønstrup ved Hjørring. I alt 650 granitsten blev lagt på stranden.

Den anden episode er fra december 2017, hvor store mængder jord og sand med bulldozer blev fjernet og skubbet ud over klintens skrænt, ligesom der ved hjælp af en betonkanon blev hældt beton ud over klinten.

Har nægtet sig skyldige

De tiltalte mænd er henholdsvis 69, 69 og 40 år, mens kvinden er 66 år, skriver DR. De har alle nægtet sig skyldige og har ikke ønsket at udtale sig under retssagen.

Af dommen fremgår det, at de fire personer mente, at de ikke skulle straffes.

De henviste blandt andet til straffelovens §14, der giver mulighed for begå en handling, som normalt ville være strafbar, hvis handlingen gennemføres for at undgå skade på personer eller gods. Gods ville i dette tilfælde være de dømtes sommerhuse.

Den udlægning gav Retten i Hjørring dog ikke de tiltalte medhold i.

Det var Kystdirektoratet, der politianmeldte de fire personer for brud på Kystbeskyttelses- og Naturbeskyttelsesloven.

De tiltalte har 14 dage til at anke dommen til Vestre Landsret.