Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsens børn tiltalt for groft hæleri

Retssagen begynder 4. marts.

Britta Nielsens tre børn vidste eller burde have vidst, at deres mors millioner stammede fra kriminelle handlinger.

Derfor er døtrene Nadia Samina Hayat (32) og Karina Jamilla Hayat (35) sammen med deres bror, Jimmy Jamil Hayat (39), tiltalt for groft hæleri for i alt 51 millioner kroner.

Det fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Jimmy Jamil Hayat er tiltalt for groft hæleri af 10,6 millioner kroner, Nadia Samina Hayat for groft hæleri for 37 millioner millioner kroner og Karina Jamilla Hayat for 3,5 millioner kroner.

Ifølge anklageskriftet skal alle tre have modtaget udbytte eller medvirket til at skjule udbytte fra Britta Nielsens svindel i omkring 10 år frem til september eller oktober 2018, da Britta Nielsen blev sygemeldt og siden bortvist fra sit arbejde.

Heste, biler og penge i Nordea

I 108 tilfælde skal sønnen Jimmy Hayat fra januar 2008 have modtaget penge og aktiver for i alt 10.673.922 kroner i både Danmark og Sydafrika, mens den ældste datter Karina Hayat er tiltalt for siden januar 2007 i 110 tilfælde at have modtaget 3.466.876 kroner indsat på fem forskellige konti i Nordea - eller som betaling for en andelslejlighed, en Audi og en Land Rover.

Den yngste datter, Nadia Hayat, er tiltalt for langt det største beløb, 37.236.812 kroner, der ifølge anklageskriftet blandt andet skal være indsat på en konto i Nordea, brugt til indkøb af en Audi, samt på indkøb af en række heste og udgifter hertil.

Anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at Britta Nielsen skal have sat 2,9 millioner kroner direkte ind på den yngste datters konto i Nordea, mens hovedparten af de resterende 37,2 millioner kroner er gået til hestesportsaktiviteter i Holland og Tyskland.

Desuden er sønnen Jimmy Hayat tiltalt for besiddelse af børneporno.

Alle tre har nægtet sig skyldige. Retssagen mod Britta Nielsens børn begynder 4. marts i Københavns Byret, og det forventes, at der afsiges dom 30. eller 31. marts.

Ikke i retten med Britta Nielsen

Britta Nielsens tre børn har været sigtet for groft hæleri siden efteråret 2018, men selv om de ifølge tiltalen er direkte involveret i forbruget af Britta Nielsens svindlede millioner, så har døtrene ikke været tilstede under retssagen mod deres mor.

Hverken som tilhørere eller som vidner.

Jimmy Jamil Hayat blev anholdt 30. oktober i Sydafrika og har siddet varetægtsfængslet siden da - han har været til stede under de fleste retsmøder, men har ikke udtalt sig.

Selvom et almindeligt vidne har pligt til at tale sandt, ville Britta Nielsens børn have kunnet afvise at lade sig afhøre - både fordi de er nær familie, og fordi de selv har været efterforsket for kriminelle handlinger forbundet med sagen.

Døtre stod frem på tv

- Vi levede ret sparsommeligt. Vi havde ikke noget ekstraordinært, og vi havde et helt almindeligt hjem, sagde Nadia Samina Hayat i et interview på Kanal 5 14. november 2018.

Her stod begge søstre frem i et særligt program seks dage efter, at deres mor var udleveret til Danmark, og henviste til, at Britta Nielsen altid havde forklaret familiens økonomi med en arv fra faren og gode investeringer.

- Det sætter vi slet ikke spørgsmålstegn ved, sagde Jamilla Hayat i interviewet.

Udover en Audi i 2015 fortalte Jamilla Hayat, at hun ikke havde fået de store ting af sin mor:

- Så har jeg lånt til småting. Jeg skulle købe en computer på et tidspunkt, hvor der blev overført penge. Ikke ret meget, men til småting og hverdagsting, sagde hun i Kanal 5's program.

Overvågning viser døtres besøg i bankboks

Heller ikke Britta Nielsen har i retten ønsket at svare på spørgsmål om sine børns forbrug, men under et af retsmøderne i november 2019 valgte anklagerne alligevel at inddrage dem inddirekte.

Det skete med en videoovervågning fra Nordeas afdeling i Hvidovre optaget mandag 24. september 2018 - dagen efter, at Britta Nielsen var ankommet til Sydafrika.

Hun flygtede fra Danmark 22. september og landede i Sydafrika søndag 23. september.

På overvågningsbillederne kan man se de to døtre ankomme til banken og gå ned til Britta Nielsens bankboks i kælderen med to større tasker, inden de få minutter senere forlader banken igen.

Britta Nielsen i retten

Retssagen mod Britta Nielsen begyndte 24. oktober 2019. Oprindelig var det planlagt, at dommen skulle afsiges inden årets udgang, men blandt andet fordi Britta Nielsen blev syg, har flere retsmøder været udsat.

Britta Nielsen er tiltalt for svindel for 116.023.862 kroner, som hun ifølge anklagemyndigheden overførte til sine egne konti gennem 25 år.

Dommen mod Britta Nielsen afsiges nu efter planen 18. februar klokken 16.30.