Krimi

Banderelaterede involveret i leasingselskaber

Bandefolk har skaffet leasede biler fra selskaber, der bekymrer branchen og frustrerer politifolk.

Vanvidsbilister har i flere tilfælde en kobling til bandemiljøet, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde torsdag.

Nu fortæller politifolk, hvordan personer med banderelationer er direkte involveret i flere leasingselskaber, hvor bandemedlemmerne anskaffer deres biler.

- Vi ved, at der er personer med tilknytning til bandemiljøet, der er inde omkring oprettelsen af leasingselskaber, siger Torben Svarrer, der er politiinspektør i Københavns Politis Særlig Efterforskning Øst.

- Det er ikke så mange selskaber, det handler om. Men det er ofte de samme selskaber, der går igen, når vi taler om leasingbiler, der bliver benyttet af bandemiljøet, siger Torben Svarrer.

Stråmænd som direktører

Selskaberne har ifølge TV 2s oplysninger ofte stråmænd indsat som direktører, selvom det er bandepersoner, der i virkeligheden står bag.

Politiinspektøren ønsker ikke at nævne konkrete selskaber, men TV 2 har blandt andet kendskab til et selskab, hvor en person med relationer til rockermiljøet står som egentlig ejer, og hvor selskabet er kendt for at udleje biler til en specifik københavnsk bandegruppering.

Også i Østjylland oplever politiassistent Jan Sabro, at bandefolk er aktive i bestemte leasingselskaber.

- Der er nogle leasingselskaber, som har en klar overvægt af suspekte personer som kunder, siger Jan Sabro, der i mere end et årti har beskæftiget sig med kriminalitet i forbindelse med færdsel på vejene.

Han udtaler sig ikke i kraft af sit job, men gennem de senere år har han oplevet en markant stigning i antallet af vanvidsbilister, og det frustrerer ham som privatperson.

Samtidig oplever han, at mange af vanvidsbilisterne kører i leasede biler, som politiet ikke har kunnet beslaglægge netop af den grund.

Ofte biler, der er leaset i de samme selskaber.

- Hvis vi stopper dem, så har vi det problem, at vi ikke kan konfiskere bilen, fordi den reelle ejer ikke er ham, vi tager bag rettet, siger politiassistent Jan Sabro.

- Mange af de her leasingbiler er en slags puljebiler, som to-tre personer deles om. Det betyder, at vi kan tage den samme bil flere gange på en uge med to-tre forskellige førere, siger Jan Sabro.

Hurtige flugtbiler

I København fortæller Torben Svarrer, at politiet ofte ser, at de leasede biler benyttes til kriminelle aktiviteter.

- Det er frustrerende, fordi vi vil jo gerne stoppe bandemiljøet i deres kriminelle handlinger. Og ofte er det jo sådan, at de hurtige, leasede biler også bliver brugt i forbindelse med kriminalitet - for eksempel som flugtbiler, siger Torben Svarrer.

I hovedstaden er det også velkendt, at personen med banderelationer bag rattet sjældent er den egentlige leasingtager.

Her kender man ligeledes til puljebilerne - men politiet oplever også, at ligesom det er stråmænd, der er direktører i selskaberne, så er det også stråmænd, der står på leasingkontrakten.

Ofte stråmænd, der er socialt udsatte.

Regeringen vil ramme bander med nyt udspil

Netop leasingselskaberne er i fokus i regeringens udspil mod vanvidskørsel.

Regeringen ønsker, at alle biler, der anvendes til vanvidskørsel, fremover skal beslaglægges på stedet og bortauktioneres. Også selvom bilen er ejet af et leasingselskab.

- I forhold til vanvidskørslen er det jo et godt redskab, fordi vi kan gå ud og tage bilen. Selvom det i nogle tilfælde kan være synd for leasingtageren, at vedkommende står på sådan en kontrakt, siger Torben Svarrer.

Ud over muligheden for at konfiskere bilerne foreslår regeringen, at Skattestyrelsen skal skærpe kontrollen med leasingselskaber.

Branchen kender problem med bander

I den største brancheorganisationen for leasingselskaber i Danmark kender man godt problematikken med banderelationer.

- Vi er vidende om det, og det er vi selvfølgelig stærkt bekymrede for og ærgerlige over. Det ønsker vi bestemt ikke at blive forbundet med, siger Christian Brandt, der er direktør i brancheorganisationen Finans og Leasing.

Den del af regeringens udspil, der handler om at skærpe kontrollen med leasingselskaberne, byder han derfor velkommen.

- Det forslag er jo netop møntet på at bekæmpe bander, som bruger leasingmodellen til ulovlig aktivitet. Det støtter vi fuldt ud, og det kan kun gå for langsomt, siger Christian Brandt.