Krimi

Udenrigsminister indkalder saudisk ambassadør til samtale

Reaktionen kommer, efter PET tidligere afslørede, at personer fra den saudiske efterretningtjeneste spionerede på dansk grund.

Mandag eftermiddag indkaldte udenrigsminister Jeppe Kofod til et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Det eneste punkt på dagsordenen var spionagesagen, hvor tre iranere er sigtet for at spionere for Saudi-Arabien på dansk grund.

Selvom det er fortroligt, hvad der præcist blev diskuteret på mødet, kunne ministeren efterfølgende løfte sløjet for, hvordan Danmark vil reagere.

Første og fremmest har Jeppe Kofod tænkt sig at indkalde den saudiske ambassadør til en samtale, hvor han vil understrege, at regeringen ikke accepterer den opførsel på dansk grund.

- Vi har klart sagt til ambassadøren, at det er fuldstændig uacceptabelt, at der finder spionagevirksomhed sted i Danmark fra Saudi-Arabiens side, siger Jeppe Kofod.

Ministeren nævner også, at han vil tage sagen op i EU for at sende et klart signal.

- Vi finder os ikke på nogen måde i den form for aktiviteter på dansk jord, og det har vi også slået fast i dag, fortæller udenrigsministeren.

Venstre og Radikale påpeger milde sanktioner

Lars Løkke Rasmussen, der er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn for Venstre, bakker op om de skridt, regeringen tager. Men han ser gerne, at regeringen går hårdere til Saudi-Arabien. Han påpeger, at VLAK-regeringen i 2018 var med til at få en iransk efterretningstjeneste på EU's terrorliste, da sagen begyndte i 2018, og at lignende bør ske for Saudi-Arabien.

- Vi er vidne til, at der føres en slags proxy-krig på dansk jord, der involverer fremmede magter. Dengang hjemkaldte vi vores ambassadør. Nu er det så en saudisk vinkel på den samme sag, og der tager vi altså mildere skridt end dengang, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den radikale leder Morten Østergaard mener også, at Danmarks reaktion hører til i den milde ende.

- Jeg er oprevet. Jeg synes, det er grufuldt at se, at to landes efterretningstjenester tilsyneladende har aktiviteter løbende i Danmarks, som de udkæmper her.

- Det er en reaktion, som ikke kunne have været mindre, siger Morten Østergaard.

Sagen har rødder i politiaktion fra 2018

I forbindelse med pressemødet tidligere mandag kaldte PET-chef Finn Borch Andersen sagen for ”meget kompleks”.

De tre iranere er sigtet for at have spioneret for Saudi-Arabien mod personer i Danmark i perioden mellem 2012 og 2018. Alle tre personer er anholdt og fremstilles i grundlovsforhør tirsdag.

De tre er sigtet efter paragraf 108 i straffeloven, der drejer sig om at gøre noget, som sætter en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke på dansk territorium. Det kan straffes med op til seks års fængsel. Det vides ikke, hvordan de forholder sig til sigtelsen.

Sagen hænger sammen med den enorme politiaktion tilbage i september 2018, hvor store dele af Danmark blev lukket ned.

Dengang var politiet på jagt efter personer i et køretøj, der var mistænkt for at udgøre en trussel ved at planlægge et attentatforsøg mod en gruppe eksiliranere bosiddende i Ringsted fra gruppen ASMLA, som er kritiske over for det iranske styre.

De tre personer der er sigtet for at have spioneret for Saudi-Arabien er ledende medlemmer af gruppen ASMLA.

Udover de tre er der også rejst sigtelse mod en føringsofficer i den iranske efterretningstjeneste. Han blev mandag varetægtsfængslet in absentia i retten i Roskilde. Det vil sige, han ikke var til stede, men nu kan efterlyses internationalt.

Han er sigtet for spionage og for at planlægge drabsforsøget mod eksiliranerne.

Kæmper for selvstændighed

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz, som af den iranske regering beskyldes for at have stået bag angreb på iransk militær.

ASMLA

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
  • Organisationen kæmper for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz.
  • Lederen af organisationen er Habib Jabori.
  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
  • 22. september 2018 angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt, og 70 blev såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag.

ASMLA-gruppen var central i sagen om attentatforsøget i september 2018. Det var nemlig gruppens leder, som var udset til at blive dræbt.

- For anden gang på halvandet år har vi set eksempler på, at fremmede lande tager deres stridigheder med her til landet og driver spionage. Det kan og vil vi ikke acceptere, siger PET-chef Finn Borch Andersen.

Byen Ahvaz ligger i det sydvestlige Iran i regionen Khuzestan.

Gruppen kæmper for en selvstændig stat i det sydlige Iran ved byen Ahwaz. Ifølge det iranske regime er ASMLA en terrororganisation.