Krimi

Bagmandspolitiet beslaglægger ejendom til 130 millioner i udbyttesag

Samlet set har SØIK beslaglagt værdier for tre milliarder kroner i udbyttesagen, der omfatter formodet svindel for 12,7 milliarder.

Bagmandspolitiet (SØIK) har beslaglagt en ejendom tæt på Hyde Park i London til 130 millioner kroner fra den hovedmistænkte Sanjay Shah i sagen om udbytteskat.

- SØIK arbejder benhårdt på, at så mange midler som muligt vender tilbage til den danske statskasse, siger statsadvokat Kirsten Dyrman, der er konstitueret chef for SØIK.

- Det er vigtigt, at vi – mens vi efterforsker, om personer kan straffes i sagen – samtidig får beslaglagt så mange værdier som overhovedet muligt, siger hun.

Samlet set har SØIK med beslaglæggelsen på 130 millioner kroner beslaglagt værdier for over tre milliarder kroner i udbyttesagen, der omfatter formodet svindel for 12,7 milliarder kroner. Størstedelen af værdierne er beslaglagt i Storbritannien og Tyskland.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Hovedmistænkt bor i Dubai

Udbyttesagen kom frem i august 2015 og er siden blevet efterforsket af SØIK, der har sigtet et ukendt antal personer, og Skattestyrelsen, der har anlagt op mod 500 civile søgsmål verden over med krav om tilbagebetaling.

Den hovedmistænkte i sagen er den 49-årige britiske finansmand Sanjay Shah, der er bosat i Dubai. Han blev i september sidste år afhørt over tre dage af dansk politi i den danske ambassadørs residens i Abu Dhabi.

Shah har indrømmet, at han har modtaget over otte milliarder kroner fra Danmark, men hævder at have udnyttet et hul i loven til at få pengene udbetalt fra Danmark. Hans netværk består af en lang række personer og selskaber, der også er i politiets søgelys, og mange er sagsøgt af Skattestyrelsen.

Del af Shahs netværk

Sideløbende med Shah har et netværk fra USA også modtaget milliarder af kroner fra Danmark. Denne gruppe indgik sidste år et forlig med Skattestyrelsen, hvor de betaler en del af pengene tilbage, men de efterforskes fortsat af politiet.

Den mistænkte, der har fået beslaglagt sin ejendom i det centrale London, har tilknytning til den del af efterforskningen, der vedrører Sanjay Shah og hans netværk.

Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine oplyser i en mail til TV 2, at ejendommen ved Hyde Park er ejet af Sanjay Shah, men at den blev beslaglagt i november 2019, altså for cirka to måneder siden.

SØIK vil ikke stille op til interview om sagen, men bekræfter i en email, at ejendommen blev beslaglagt sidste år.

- Beslaglæggelsen af den britiske ejendom blev muliggjort af en efterforskningsindsats i SØIK i slutningen af 2019. Anklagerne i SØIK fremlagde herefter beviserne i sagen for en dansk domstol, der godkendte beslaglæggelsen. Vi har nu fået endeligt bekræftet fra de engelske myndigheder, at beslaglæggelsen er gennemført, og værdierne er sikret i London, oplyser SØIK.

Du kan finde alle TV 2's artikler om udbyttesagen her og se de to Operation X-programmer om sagen, hvor hidtil ukendte bagmænd bliver konfronteret i USA.