Krimi

Direktør i vagtfirma dømt for bedrageri - fik bil gravet ned i lade og meldte den stjålet

For to år siden fandt politiet en nedgravet vagtbil i en lade på Falster. Tirsdag blev direktøren dømt for bedrageri.

Direktøren for vagtfirmaet GPS Security A/S i Solrød har gennem hele retssagen bedyret sin uskyld og hævdet, han har været udsat for et komplot.

Tidligere ansatte har forsøgt at miskreditere ham for at kapre hans kunder, forklarede han i retten.

Men den troede Retten i Nykøbing ikke på. Tirsdag blev både direktør Søren Harry Vergo og en tidligere ansat begge dømt skyldige i bedrageri.

- Det kommer selvfølgelig som et chok, og det er også derfor, jeg anker dommen, sagde en kortfattet Søren Vergo til TV 2 umiddelbart efter.

Politiet gør ingenting

Det var forsikringsselskabet Alm. Brand, som meldte sagen til politiet 5. juli 2017. De havde fået tilsendt et billede af en vagtbil - en Suzuki Grand Vitara - som direktøren havde meldt stjålet.

Billedet viste, at bilen lå i et fire gange fem meter stort hul i en lade på Falster.

Det var den tidligere medarbejder, som tog billedet. Han sagde, at han af sin chef Søren Vergo var blevet bedt om at grave bilen ned. Billedet tog han som bevis.

Ved hjælp af naboens gravemaskine gravede han et dybt hul og skubbede bilen derned

- Søren Vergo nævnte på et tidspunkt, at det var for dyrt at få den (bilen, red.) repareret, og at han bare ville af med det lort, har den tidligere ansatte fortalt i 2018.

Nu er han også dømt i sagen.

Bil nedgravet i lade

Problem for retssamfundet

Alm. Brand undrede sig over, at den stjålne bil tilsyneladende lå gravet ned på en grund, som tilhørte Søren Vergo, direktøren for GPS Security A/S.

Forsikringsselskabet havde udbetalt 65.000 kroner til vagtfirmaet for den stjålne bil, men på trods af adskillige henvendelser til politiet om at grave bilen op, skete der ikke noget.

Denne og andre sager fik derfor forsikringsselskabet til helt at holde op med at melde forsikringssvindel til politiet, da de mente, politiet nedprioriterede sagerne.

- Jeg synes, det er et stort problem for retssamfundet, men det giver reelt ikke nogen mening for os at få en sag ned at ligge i en bunke hos politiet. Vi afslutter ofte sagerne med vores egne advokater ligesom flere andre forsikringsselskaber, sagde Brian Wahl Olsen.

Den "stjålne" bil, en Suzuki Grand Vitara fra 2006.

Skred i sagen efter TV 2-opkald

22. januar 2018 ringede TV 2 til Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi for at høre, om de ville grave bilen op.

Og så skete der endelig noget i sagen.

Dagen efter gik anklagemyndigheden i gang med at få begæret en ransagningskendelse. 20. februar troppede politiet og forsikringsselskabet op med en gravemaskine på den gård, som GPS Security A/S ejer.

Efter et par timers gravearbejde nåede de fem meter ned i jorden. Her fandt de den Suzuki Grand Vitara, som vagtfirmaet havde meldt stjålet.

I februar finder politiet den nedgravede bil i den røde lade. Video: Niels Lykke Møller

Politiet afviste dog, at der var en sammenhæng mellem TV 2s henvendelse, og at de dagen efter fik udarbejdet en ransagningskendelse. I stedet har prioriteringen haft at gøre med politifaglige overvejelser, har politiinspektør hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, sagt til TV 2.

Usandsynlig sammensværgelse

Direktør Søren Vergo har hele tiden nægtet, at der var tale om forsikringssvindel. Han mente, at det var den tidligere medarbejder, som prøvede at få en klemme på ham, så han efterfølgende kunne kapre hans kunder.

Men dommeren i Retten i Nykøbing havde en anden opfattelse af, hvad der var sket. Dommeren mente, det var direkte usandsynligt, at der var tale om en sammensværgelse.

Anklageren havde blandt andet fremhævet, at den eneste, som havde et økonomisk incitament til at grave bilen ned, var Søren Vergo selv.

Direktørens forsvarer Henrik Høpner argumenterede for, at hans klient ikke havde grund til at risikere hele sin virksomhed for sølle 65.000 kroner i forsikringspenge, idet forretningen gik strygende, og at Søren Vergo havde udbetalt mere end to millioner kroner i løn til sig selv i 2016, hvor bilen blev gravet ned.

- Vi synes, vi har ført rigeligt med beviser for, at det var en konspiration. Jeg er selvfølgelig ked af, at retten ikke har fundet beviserne i orden, så det må vi prøve at forstærke lidt til landsretten, sagde Søren Vergo.

Resterne af den nedgravede bil

Usikker fremtid for vagtfirmaet

Efter dommen er det usikkert, om Søren Vergo kan opretholde sin autorisation til at drive vagtvirksomhed.

Reglerne siger, at indehaveren af en autorisation ikke må være dømt for et strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af adgang til at udøve vagtvirksomhed.

Vagtfirmaet GPS Security A/S har haft flere virksomheder på Sjælland som kunder. Derudover har firmaet haft en del offentlige kunder, heriblandt flere sjællandske kommuner, blandt andet Københavns Kommune.

Men fremtiden for firmaet har direktøren ikke tænkt nærmere over.

- Det har jeg slet ikke tænkt over, så det kan jeg ikke kommentere på. Jeg må indrømme, at jeg har haft en tyrkertro på retssystemet, så jeg har slet ikke tænkt de tanker, sagde Søren Vergo og afbrød interviewet.

Den tidligere medarbejder og direktøren blev idømt tre måneders betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste. Begge ankede dommen på stedet.